• Business

    Μιάμιση φορά τα χρήματά τους έχουν βγάλει οι επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης

    Αστέρας Βουλιαγμένης


    Σχεδόν 1,5 φορά έχουν βγάλει τα χρήματά τους οι επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς έχουν ήδη εισπράξει από μερίσματα κι επιστροφή κεφαλαίου το ποσό των 515 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρήση του 2023 προτείνεται μέρισμα 106,5 εκατομμυρίων.

    Είχε προηγηθεί η έγκριση της διανομής προσωρινού μερίσματος ύψους 103,6 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023, το υπόλοιπο ύψους 24,5 εκατομμυρίων του οποίου θα καταβληθεί απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων, φέτος.

    Αν εγκριθεί και η διανομή μερίσματος από τα συνολικά κέρδη του 2023 από τη γενική συνέλευση της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, το fund που εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια, από το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και άλλα εμιράτα θα έχει κάνει «ταμείο» 622 εκατομμυρίων ευρώ την τριετία από το 2021 έως το 2023, ενώ το τίμημα την εξαγορά της εισηγμένης τότε εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα είχε ανέλθει σε περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ.

    Την προηγούμενη χρονιά, η Αστήρ Παλάς προχώρησε στην πώληση των υπολειπόμενων οικοπέδων έναντι 177,5 εκατομμυρίων.

    Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το 2023, τα έσοδα του Αστέρα ανήλθαν πέρσι σε 295,4 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 35,3%, κυρίως χάρη στις πωλήσεις των οικοπέδων που θα αναπτυχθούν βίλες και χάρη στην επίδοση του Four Season και των μονάδων εστίασης, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 5,34%.

    Θυμίζουμε πως οι 11 από τις 13 ιδιοκτησίες στη θέση του παλιού ξενοδοχείου Αφροδίτη έχουν αγοραστεί από τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, ενώ δύο οικόπεδα κατέληξαν στην οικογένεια της Μαριάννας Λάτση.

    Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, ο Αστέρας Βουλιαγμένης παρουσίασε κέρδη ύψους 159,9 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 37%), ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 123,8 εκατομμύρια, μειωμένα κατά 46%.

    Μετά από ένα έτος με ρεκόρ πωλήσεων, το Four Seasons κατατάχθηκε ανάμεσα στα 50 Best Hotels in the World, ενώ τo Matsuhisa και το Beefbar πέτυχαν ρεκόρ πωλήσεων και μία χρονιά ορόσημο ως προς τα κέρδη που σημείωσαν, «παρά την υψηλή ενεργειακή επιβάρυνση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό στα είδη F&B».

    Αποπληρωμή δανείων και κεφαλαιακές ενέσεις από τους μετόχους

    Τον προηγούμενο Ιούνιο η Αστήρ Παλάς ολοκλήρωσε την εταιρική αναδιάρθρωση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και η τροποποίηση του κοινού ομολογιακού δανείου 362 εκατομμύριων από την Alpha Bank, προκειμένου να κατανεμηθεί ορθά μεταξύ της Αστήρ Παλάς και της Αστήρ Μαρίνα, που διαχειρίζεται τη νέα μαρίνα Βουλιαγμένης.

    Αποτέλεσμα είναι η μείωση του ομολογιακού δανείου της εταιρείας καθώς και η σχετική μείωση των ενδοομιλικών απαιτήσεων από την Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης.

    Οι μέτοχοι του Αστέρα Βουλιαγμένης προχώρησαν κεφαλαιακή ένεση της εταιρείας μέσω δανεισμού, αφού στο τέλος του 2023 η εταιρεία και η Apollo Investment υπέγραψαν ενδοομιλικό ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους 188 εκατομμυρίων ευρώ, με λήξη την 31η Δεκεμβρίου 2028.

    Στις 2 Ιανουαρίου εγκρίθηκε και η μερική πληρωμή 8,7 εκατ. του προσωρινού μερίσματος προς τους μετόχους, με συμψηφισμό του ενδοομιλικού ομολογιακού δανείου.

    Αναφορικά με τις φετινές προοπτικές, η διοίκηση του Αστέρα Βουλιαγμένης «παραμένει βέβαιη για την ηγετική της θέση στην αγορά με στρατηγικό στόχο την συνεχή ενίσχυση των λειτουργικών και οικονομικών της επιδόσεων εντός του 2024», ενώ «είναι πεπεισμένη ότι θα επιτύχει περαιτέρω ανάπτυξη το 2024» χάρη και στην αξιοποίηση των εκδηλώσεων με αφορμή τα Ποσειδώνια που θα λάβουν χώρα καθώς και στην αναδιαμόρφωση των χώρων των F&B καταστημάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Αστέρας Βουλιαγμένης: Τζίρος 295 εκατομμυρίων και κέρδη ρεκόρ για την εστίαση

    Ενοίκια – φωτιά έως 35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για «πράσινα» γραφεία

    Υπεράκτια Αιολικά: Ο οδικός χάρτης για τις μελέτες και την αδειοδότηση – Ο ρόλος του ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ



    ΣΧΟΛΙΑ