• Business

    Αστέρας Βουλιαγμένης: Πάνω από 500 εκατ. στους Άραβες μετόχους το 2021-2023

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αστέρας Βουλιαγμένης

    Αστέρας Βουλιαγμένης


    Απόσβεση στο τίμημα για την απόκτηση του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ έκαναν μέσα σε λιγότερο από μία τριετία οι μέτοχοι της Apollo Investment.

    Το 2023 μπήκε με το δεξί για τους Άραβες μετόχους του Αστέρα, καθώς έχουν λαμβάνειν προσωρινό μέρισμα 103,6 εκατομμυρίων ευρώ βάσει των αποτελεσμάτων Ιανουαρίου – Μαΐου της φετινής χρήσης.

    Είχε ήδη αποφασιστεί μείωση μετοχικού κεφαλαίου 160 εκατ. για τη χρήση του 2021, η οποία αυξήθηκε στα 197 εκατομμύρια λόγω της καλής επίδοσης της εταιρείας.

    Για τη χρήση του 2022 αποφασίστηκε επιστροφή κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ και η διανομή μερίσματος 95 εκατομμυρίων.

    Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στο μέρισμα του 2022, αποφασίστηκε στις 28 Απριλίου και καταβλήθηκε τον Ιούνιο.

    Ως αποτέλεσμα το fund που εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια, από το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και άλλα εμιράτα έχει κάνει «ταμείο» 515 εκατομμυρίων ευρώ από το 2021 έως το πρώτο πεντάμηνο του 2023, όταν το τίμημα για την εξαγορά της εισηγμένης τότε εταιρείας είχε φτάσει τα 444 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 ξεκίνησε η ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου του Αστέρα.

    Σε δεύτερη φάση ακολούθησε η ανάπλαση της μαρίνας Βουλιαγμένης και αποφασίστηκε η πώληση οικοπέδων σε επενδυτές για την ανέγερση βιλών στη θέση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου Αφροδίτη, που κατεδαφίστηκε το 2018.

    Απότοκο αυτής της στρατηγικής ήταν και η αύξηση των εσόδων της εταιρείας, τα οποία ως επί το πλείστον προέρχονται από την πώληση των ιδιοκτησιών στο ακίνητο.

    Αυτό επιβεβαιώνουν οι ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις πενταμήνου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης: από τα έσοδα ύψους 205,4 εκατ. ευρώ, ποσό 177,5 εκατομμυρίων προέκυψε από την πώληση γης.

    Οι 11 από τις 13 ιδιοκτησίες έχουν αγοραστεί από τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, ενώ δύο οικόπεδα κατέληξαν στην οικογένεια της Μαριάννας Λάτση, με το συνολικό τίμημα να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

    Μάλιστα, τον Ιούνιο η εταιρεία έλαβε τις πληρωμές από την πώληση των κάθετων ιδιοκτησιών.

    Αποπληρώνουν δάνεια οι μέτοχοι του Αστέρα

    Χάρη στα έσοδα από τις βίλες, αλλά και από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στο συγκρότημα του Αστέρα η εταιρεία συμφερόντων της αραβικής AGC Equity Partners, μειώνει την έκθεσή της στον τραπεζικό δανεισμό.

    Στις 9 Ιουνίου η θυγατρική που ελέγχει τη μαρίνα Βουλιαγμένης προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων προς την εταιρεία κεφαλαίου ύψους 46,26 εκατ. ευρώ με το ανοιχτό υπόλοιπο να ανέρχεται πλέον σε 1,13 εκατ. ευρώ.

    Ως επακόλουθο της συναλλαγής στις 12 Ιουνίου η εταιρεία προέβη αντίστοιχα στην πρόωρη αποπληρωμή προς την Alpha Bank κεφαλαίου ύψους 47,37 εκατ. ευρώ και δεδουλευμένων τόκων ύψους 884.000 ευρώ.

    Επίσης, εντός του Ιουνίου τροποποιήθηκαν και επαναδιατυπώθηκαν οι όροι χρηματοδότησης, του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου με την Alpha Bank 362 εκατομμυρίων.

    Στο τέλος Μαΐου ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας είχε κατήλθε στα 216,8 εκατ. (από 309,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022), με τον συντελεστή μόχλευσης να έχει διαμορφωθεί στο 39%.

    Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις της Αστήρ Παλάς, το EBITDA του πενταμήνου άγγιξε τα 151,3 εκατ. και τα καθαρά κέρδη τα 109,4 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα έσοδα διαμονής (η εταιρεία λειτουργεί το Four Seasons) άγγιξαν από τον Ιανουάριο έως το Μάιο τα 15,3 εκατ. και τα έσοδα των επισιτιστικών τμημάτων (βασικά assets είναι το Matsuhisa και το Beefbar) τα 10,2 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Motor Oil: Χρηματοδότηση €127 εκατ. από Innovation Fund για δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα

    Ξεκινά η απορρόφηση της Cosmote από τον ΟΤΕ

    Μπλε Κέδρος προς Υπ. Τουρισμού: Δεν μπορείτε να μας σφραγίσετε



    ΣΧΟΛΙΑ