• Business

    Μετρό Θεσσαλονίκης: Πώς «ξεπάγωσε» το έργο, ο ρόλος του Αλέξανδρου Εξάρχου

    • NewsRoom
    Αλέξανδρος Εξάρχου

    Αλέξανδρος Εξάρχου, ο ισχυρός άνδρας της ΑΚΤΩΡ


    Δύο εβδομάδες ύστερα από το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης, Αλέξανδρος Εξάρχου, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει ο πρώην -πλέον-κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου Ελλάκτωρ.

    Πιο συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας της Intrakat και της ΑΚΤΩΡ, βρέθηκε στις 10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πορεία του μετρό της συμπρωτεύουσας, που κατασκευάζει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-We Build-Hitachi, και χθες ανακοινώθηκε ότι δόθηκε το πράσινο φως για τη λήψη αποζημιώσεων 27,5 εκατ. ευρώ. 

    Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό θα διοχετευθεί άμεσα για το Μετρό Θεσσαλονίκης για να αποπληρωθούν οφειλές σε υπεργολάβους και προμηθευτές ώστε το έργο να πάρει πάρει ξανά μπρος, καθώ το τελευταίο διάστημα τα έργα είχαν παγώσει.

    Με την κίνηση αυτή το μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα  τέλη του 2024 και να δοθεί τέλος σε ένα έργο που είχε ταλαιπωρήσει για αρκετές δεκαετίες τη συμπρωτεύουσα, ενώ η παράδοσή του είχε αποκτήσει το χαρακτήρα ενός…ανέκδοτου.

    Η παραπάνω εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να επιτευχθούν οι στόχοι του υπουργείου υποδομών και της κυβέρνησης για το μεγάλο αυτό έργο.

    Η σύμβαση

    Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Οκτωβρίου είχε υπογραφεί η σύμβαση για το ΣΔΙΤ λειτουργίας και διαχείρισης του Μετρό από ιδιώτη, ο οποίος είναι η γαλλοιταλική κοινοπραξία Egis-ATM. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στα έντεκα έτη και η κοινοπραξία θα πρέπει να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις, όπως για παράδειγμα η πρόσληψη προσωπικού και η εκπαίδευσή του, εντός των επόμενων 14 μηνών, δηλαδή από τα τέλη του 2024

    Να προσθέσουμε πως ο Αλέξανδρος Εξάρχου έχει πάρει πολύ ζεστά την επιστροφή του στην ΑΚΤΩΡ, την οποία γνωρίζει πολύ καλά από τη διετία που είχε διατελέσει ως διευθύνων σύμβουλος (2018-2020), και εκτός από την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη η πρώτη κίνηση που είχε κάνει ήταν να στείλει επιστολή στα στελέχη και το προσωπικό της εταιρείας, στην οποία παρουσίαζε τα σχέδια του για τη νέα θυγατρική του Ομίλου της Intrakat.

    Διαβάστε επίσης:

    Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεμπλοκάρει το έργο με «καύσιμα» 27,5 εκατ. ευρώ
    Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξανδρος Εξάρχου για την επιτάχυνση των έργων του Μετρό
    Μητσοτάκης: Η δέσμευση «και μετρό και αρχαία» τηρείται στο ακέραιο
     



    ΣΧΟΛΙΑ