• Business

    Μετά τη Folli Follie, η ΕΛΤΕ βάζει στο μικροσκόπιο όλες τις Επιτροπές Ελέγχου των εισηγμένων εταιρειών


    Ερωτηματολόγιο προς τις Επιτροπές Ελέγχου Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος (ΟΔΣ), ώστε να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνονται με νέο θεσμικό πλαίσιο που αφενός ενισχύει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες τους, αφετέρου διευρύνει και τις ευθύνες τους, απέστειλε η Επιτροπή Λογιστική Τυποποίησης και Ελέγχων.

    Μετά τη υπόθεση της Folli Follie όπου νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύοντας πολλά θέματα πλημμελούς ελέγχου το ΔΣ της ΕΛΤΕ,  στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την αποστολή σχετικού ερωτηματολογίου προς τις Επιτροπές Ελέγχου των ΟΔΣ με σκοπό, μεταξύ άλλων, τόσο την εξέταση της συμμόρφωσης τους με τους νέους κανόνες ελέγχου, τις επιδόσεις τους και την αποτελεσματικότητά τους όπως ορίζεται στο άρθρο 44 του ν.4449/2017 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 537/2014.

    Τo ερωτηματολόγιο συντάχθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας Ελεγκτών (ΕΕΦΕΕ) – Committee of European Authority Oversight Boards (CEAOB), επεξεργάστηκε από την ΕΛΤΕ και περιλαμβάνει αναφορές τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο καθώς επίσης και σχετικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του και τη χρονική περίοδο αναφοράς.

    Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΟΔΣ ενισχύει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των Επιτροπών Ελέγχου διευρύνοντας παράλληλα και τις ευθύνες τους.

    Μεταξύ των νέων αρμοδιοτήτων των Επιτροπών Ελέγχου είναι και ο ενεργός ρόλος τους στον διορισμό του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, η εποπτεία του υποχρεωτικού ελέγχου και η παρακολούθηση της απόδοσης και της ανεξαρτησίας του ορκωτού ελεγκτή λογιστή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό για Folli Follie: Ολόκληρη η κατάθεση στελέχους της Κεφαλαιαγοράς που “καίει” τους Κουτσολιούτσους. Απο το 2007 η μέγα απάτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η αναταραχή στην αγορά ομολόγων φτάνει τελικά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα Folli Follie στην Κύπρο: Τρύπα 600 εκ. στην J&P Overseas – Οι συγκρούσεις και η J&P Άβαξ



    ΣΧΟΛΙΑ