• Business

    Με το βλέμμα στην κερδοφορία – Η Eurobank βελτιώνεται σε όλους τους τομείς

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος της Eurobank


    Φουλ τις μηχανές για κερδοφορία φέτος έχει η Eurobank, επιβεβαιώνοντας με τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου τις εκτιμήσεις για βελτιωμένες επιδόσεις σε όλα τα μέτωπα. Ο Νίκος Καραμούζης πάντως κρούει με έμφαση τον κώδωνα του κινδύνου για το εκρηκτικό μίγμα αβεβαιότητας στην αξιολόγηση και προσφυγικού κύματος.

    Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος της Eurobank, oι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν ιδιαίτερα αβέβαιες και επιβαρύνονται από τη χειροτέρευση του διεθνούς οικονομικού κλίματος. Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση και το προσφυγικό συντηρούν ένα κλίμα ρευστότητας και υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει.

    Η Eurobank πάντως έχει εκπονήσει και υλοποιεί φιλόδοξο πλάνο με στόχο την επαναφορά σε κερδοφορία από φέτος. Εχοντας πάρει υψηλές προβλέψεις που φθάνουν τα 2,67 δισ.ευρώ, και προστίθενται στα 2,3 δισ. ευρώ του 2014, η διοίκηση έχει θωρακίσει την τράπεζα και «βλέπει» κέρδη μέσα από περαιτέρω αύξηση των εσόδων προ προβλέψεων, σημαντικό περιορισμό των προβλέψεων και ενίσχυση της κερδοφορίας των διεθνών δραστηριοτήτων.

    Ηδη, οι επιδόσεις στα έσοδα είναι θετικές, με αύξηση τόσο σε τόκους όσο και σε προμήθειες, ενώ σημαντική υποχώρηση καταγράφει το κόστος. Ο Ομιλος δε, για πρώτη φορά από το 2011 είχε από τις διεθνείς δραστηριότητες κέρδη σε ετήσια βάση ύψους 67 εκ.ευρώ το 2015, έναντι ζημιών ύψους 182 εκ.ευρώ το 2014 και αναμένει ότι η τάση θα διατηρηθεί και το 2016.

    Η Eurobank δεν έχει δέσμευση στην DG Comp για πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό αλλά για εξορθρολογισμό της διεθνούς παρουσίας, κάτι που πραγματοποιεί από το 2014. Ενδεικτικό είναι το γεγονός της αύξησης καταθέσεων από τις θυγατρικές του εξωτερικού κατά 700 εκ.ευρώ, η οποία προστέθηκε στις εισροές στην Ελλάδα ύψους 643 εκ.ευρώ. Η τράπεζα που έχει στο ενεργητικό της ένα πετυχημένο deal απόκτησης της θυγατρικής της Alpha Bank στη Βουλγαρία, μελετά το ίδιο μοντέλο και σε άλλες αγορές.

    Φιλόδοξοι είναι οι στόχοι της Eurobank και όσο αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπου σε ορίζοντα ως πέντε ετών, η τράπεζα επιδιώκει τη μείωσή τους κατά 50%. Από φέτος, η διοίκηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς εναντίον στρατηγικών κακοπληρωτών καθώς και σε διαγραφές δανείων.

     Στο πρώτο δίμηνο του έτους, οι νέες καθυστερήσεις παρέμειναν στο επίπεδο του τέταρτου τριμήνου 2015, οι οποίες ήταν χαμηλότερες από εκείνες του τρίτου τριμήνου.

    Η διοίκηση της Eurobank θα παρουσιάσει τις επιδόσεις της τράπεζας σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη τις επόμενες δύο εβδομάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ