• Business

    Με το… αριστερό ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις – Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές παρά τις γενναίες προσφορές έως και 70%

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Καφούνης

    Σταύρος Καφούνης, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών


    Προβληματισμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο για την πορεία των θερινών εκπτώσεων, των πρώτων εκπτώσεων μετά την άρση του lockdown. Τα μηνύματα από την πρώτη μέρα σκόρπισαν ανησυχία καθώς παρά τις γενναίες προσφορές που αγγίζουν ακόμη και το 70% οι πωλήσεις ήταν πολύ κατώτερες των προσδοκιών. «Αν και παρατηρήθηκε αναθέρμανση της κίνησης, η εικόνα από το ταμείο της πρώτης ημέρες δεν ήταν καλή», σημειώνει σκωπτικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης. Αν και είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα, ο κ. Καφούνης θεωρεί πως θα διαψευσθούν οι προσδοκίες που υπάρχουν για μια καλή εκπτωτική περίοδο, τονίζοντας πως οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις αγορές τους.

    Όπως λέει, υπάρχουν αρκετά νοικοκυριά που εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ καθώς παραμένουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ενώ πολλά άλλα προτιμούν την αποταμίευση τη δεδομένη στιγμή εξαιτίας της ανασφάλειας που βιώνουν. Ενδεικτικό της ανασφάλειας που υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Καφούνη είναι και η αύξηση των καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ το μήνα. Τα βλέμματα των εμπόρων στρέφονται τώρα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Ο πρόεδρος του ΕΣΑ καλεί τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά και να αξιοποιήσουν τις μεγάλες προσφορές που υπάρχουν, δίνοντας ταυτόχρονα βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις που στην πλειονότητά τους υποφέρουν από έλλειψη τζίρου.

    Αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζει, «το κλίμα στην αγορά είναι εκρηκτικό με τις εμπορικές επιχειρήσεις να πλήττονται βάναυσα», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει επιχείρηση σήμερα που να εμφανίζει κέρδη». Η κάμψη των εσόδων, συνεχίζει, είναι τουλάχιστον 20% ενώ στις τουριστικές επιχειρήσεις οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που είναι αντιμέτωπες με μηδενικό τζίρο! Ο εμπορικός κόσμος θεωρεί αναπόφευκτο και αναγκαίο ένα νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν των ασφυκτικών συνθηκών που δημιουργούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Πέρα από την παρέμβαση στα ενοίκια, με την επέκταση της μείωσης του 40% μέχρι τέλος του έτους, ζητούνται πρόσθετα μέτρα στο μέτωπο της φορολογίας και των εισφορών.

    Διαφορετικά, εκτιμάται πως θα ανοίξει ένας φαύλος κύκλος πτώσης της οικονομίας και αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. «Πρέπει η Πολιτεία να παρέμβει και να στηρίξει ποικιλοτρόπως τον επιχειρηματικό κόσμο για να κρατηθεί όρθιος και να μπορέσει να επιζήσει της φετινής εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς. Γιατί από τη νέα χρονιά ελπίζουμε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά, και η οικονομία θα ανακάμψει», επισημαίνει ο κ. Καφούνης. Υπενθυμίζεται πως χθες η ΠΟΜΙΔΑ και ο ΕΣΑ κατέθεσαν κοινή πρόταση για τη μείωση των ενοικίων κατά 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Να σημειωθεί ότι οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας 11:00 – 18:00.



    ΣΧΟΛΙΑ