• Business

    Με διαγωνισμούς 40 εκατ. ευρώ «άνοιξε» το 2023 η ΚτΠ – Σε ποιες εταιρείες «έκλεισαν» σημαντικά έργα

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης


    Δυναμικά μπήκε το νέο έτος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς το εκτελεστικό όργανο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήδη από τις πρώτες μέρες προκήρυξε νέους διαγωνισμούς συνολικής αξίας περί των 40 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας ουσιαστικά από εκεί που έκλεισε το 2022.

    Στην αρχή της εβδομάδας η ΚτΠ προκήρυξε το έργο για την Ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του Μητρώου Πολιτών, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η Κοινωνία προκήρυξε διαγωνισμό για την Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμώμενης συνολικής αξίας 24 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον την Πέμπτη η ΚτΠ προκήρυξε διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση μέρους του Αρχείου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προϋπολογισμού 8,4 εκατ. ευρώ.

    Ως εκτελεστικό όργανο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΚτΠ έχει αναλάβει ένα μεγάλο όγκο εμβληματικών έργων που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό του κράτους.

    Ήδη πολλοί μεγάλοι παίκτες στην τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες όπως ο ΟΤΕ, η Nova, η Vodafone,η Netcompany-Intrasoft κ.α έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και έχουν αναλάβει την υλοποίηση των έργων, πρωτοστατώντας στην «τεχνολογική επανάσταση» που συντελείται στην Ελλάδα την τελευταία τριετία.

    Την τελευταία τριετία η ΚτΠ «έτρεξε» 152 διαγωνισμούς για ψηφιακά έργα, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ ενώ μέσα στο 2023 αναμένεται να συνεχίσει επίσης δυναμικά προκηρύσσοντας διαγωνισμούς για έργα 2 δισ. ευρώ.

    Μάλιστα εντός του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να ξεκινήσει η δράση Smart Readiness προϋπολογισμού 148,4 εκατ. ευρώ, που αφορά στην επιδότηση περίπου 120.000 κτηρίων για υποδομές καλωδίωσης οπτικών ινών και άλλων συστημάτων με την χρήση κουπονιού.

    Μάλιστα λίγο πριν την εκπνοή του 2022 η Κοινωνία της Πληροφορίας κατακύρωσε:

    – Στην Profile το έργο Ανάπτυξη Μητρώων και Ψηφιακών Υπηρεσιών για το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς (Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς -ΕΜΖΣ), έναντι 2,5 εκατ. ευρώ

    -Στην ένωση εταιρειών «Space Hellas – Uni Systems – Netcompany Intrasoft» το διαγωνισμό για το έργο: «Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της υφιστάμενης on-premises υποδομής του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους (G-Cloud) και δημιουργία δεύτερου κόμβου και παροχή υπηρεσιών Public Cloud & Πλατφόρμας αυτοματοποίησης επιχειρησιακών διαδικασιών ως υπηρεσία (Automation as a service)» και συγκεκριμένα το Υποέργο 1 – «Προμήθεια υποδομής για παροχή υπηρεσιών Ιδιωτικού Υπολογιστικού Νέφους υπό την μορφή IaaS» της Πράξης. Η κατακύρωση του έργου έγινε έναντι 15,7 εκατ. ευρώ.

    -Στην ένωση εταιρειών «ΟΤΕ – Uni Systems» το έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM)», έναντι 53,2 εκατ. ευρώ.

    -Στη SingularLogic, έναντι 4 εκατ. ευρώ το διαγωνισμό για το έργο «αλληλεπιδραστικές ψηφιακές υπηρεσίες διαχείρισης πόρων, δομών και δεδομένων προδικασίας – on line ενημέρωση φορέων δικηγορών πολιτών»

    -Στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», έναντι 14,9 εκατ. ευρώ.

    Πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών»

    Η σύμβαση για το εν λόγω έργο έχει διάρκεια 24 μήνες ενώ υπάγεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης μπορεί να παρατείνεται μετά από αιτιολογημένη απόφαση της αναθέτουσας αρχής μέχρι το 50% αυτής ύστερα από σχετικό αίτημα του αναδόχου.

    Το αντικείμενο της σύμβασης αναλύεται στους κάτωθι άξονες:

    A. Αναδιοργάνωση υφιστάμενων υποδομών λειτουργίας
    B. Επαύξηση λειτουργικότητας εφαρμογών
    Γ. Εκσυγχρονισμός / αναμόρφωση υποσυστημάτων και αρχιτεκτονικής
    Δ. Δράσεις πληρότητας δεδομένων

    Η ανάγκη αναδιοργάνωσης των υφιστάμενων υποδομών λειτουργίας [σημείο (Α)] θα προκύψει από την διάθεση νέου περιβάλλοντος λειτουργίας (public cloud provider) με βάση το σχέδιο που έχει καταρτισθεί από την ΓΓΠΣΔΔ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Σε αυτή τη βάση θα χρησιμοποιηθούν υπηρεσίες IaaS ακολουθώντας τους επιμέρους όρους και τις πολιτικές (Service Level Agreement) που θα υποδειχθούν. Θα προβλέπεται Disaster Recovery Site σε full mirroring εντός του περιβάλλοντος του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud. Η πλήρης προσέγγιση υλοποίησης θα προκύψει κατά τη Μελέτη Εφαρμογής.

    Η Επαύξηση λειτουργικότητας [σημείο (Β)], περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων με στόχο το υφιστάμενο σύστημα να επιτύχει στο μέγιστο βαθμό τη διαλειτουργικότητα του με τρίτα συστήματα.

    Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω καθώς και να διασφαλιστεί η πληρότητα δεδομένων του, χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση κρίσιμων υποσυστημάτων του Μητρώου Πολιτών ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός διαθεσιμότητας και να ενισχυθεί η δυνατότητα Διαλειτουργικότητας του με τα τρίτα συστήματα [σημείο (Γ)].

    Η ενίσχυση της πληρότητας και ορθότητας των δεδομένων ([σημείο (Δ)] του Μητρώου Πολιτών θεωρείται κρίσιμη ώστε να υποστηριχθεί στο μέγιστο βαθμό η διαλειτουργικότητα του με τρίτα συστήματα.

    Ψηφιοποίηση Αρχείου Υπουργείου Ναυτιλίας

    Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση αρχείων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πιο συγκεκριμένα τα αρχεία:

    -Της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας και πιο συγκεκριμένα το αρχείο των νηολογίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, του τμήματος Μητρώων Πλοίων και του τμήματος Μητρώων Ναυτικών και Ναυτιλιακών Εταιρειών,

    -Της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Κλάδου Β, του τμήματος Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας.

    -Η προμήθεια, εγκατάσταση και παραμετροποίηση συστήματος διαχείρισης του ψηφιοποιημένου αρχείου.

    -Η παροχή λοιπών υπηρεσιών: ελέγχου, διαχωρισμού, καταλογογράφησης, κατηγοριοποίησης, καταχώρησης, καταστροφής και εγκιβωτισμού και μεταφοράς όπου χρειαστεί του φυσικού αρχείου, καθώς και λοιπές υπηρεσίες ψηφιακής διαχείρισης αρχείου που έχει ψηφιοποιεί, όπως ενδεικτικά διαχωρισμός ψηφιακών εγγράφων, αυτόματο indexing εγγράφων, άντληση δεδομένων από έγραφα.

    Σκοπός του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός και βελτίωση των υπηρεσίων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με άμεσα ωφελούμενο πληθυσμό τους Ναυτικούς και το προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης πολιτικής που απασχολείται με τη διεκπεραίωση, έλεγχο και παρακολούθηση αιτημάτων αλλά και οι ναυτιλιακές εταιρείες και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, που θα μπορούν να αξιοποιούν τα αρχεία για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση αιτημάτων τους.

    Διαβάστε επίσης:

    ΚτΠ: Έργα 1,2 δισ. ευρώ το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ