• Business

    Μαζί με τη διαχείριση των δανείων τα funds κοράκια θέλουν και τα ακίνητα. Όλο το παρασκήνιο

    αγορές

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Nα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την πώληση των προβληματικών δανείων ζητούν τα funds, επιδιώκοντας την ελαστικοποίηση του πλαισίου που πρόσφατα θεσπίστηκε και μέσω αυτού και την ανάληψη των ενεχύρων, δηλαδή των ακινήτων που συνδέονται με τα δάνεια. Πριν ακόμη δοθεί η πρώτη άδεια, είτε διαχείρισης, είτε αγοράς κόκκινων δανείων, τα funds θέτουν θέμα αλλαγής πλαισίου προς το ευνοϊκότερο, με την έννοια της διευκόλυνσης στο στήσιμο των εταιρειών αλλά και στο πεδίο των εργασιών που μπορούν να έχουν.

    Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που επιστρέφουν και εντοπίζεται καταρχάς στη δυνατότητα οι ίδιες εταιρείες που διαχειρίζονται δάνεια, να μπορούν και να τα αγοράσουν, κάτι που δεν επιτρέπει ο νόμος που θέλει διακριτούς ρόλους σε κάθε είδος εταιρειών.

    Οι εταιρείες θέλουν έτσι να διευρύνουν το πεδίο δραστηριότητας και αποκτώντας τα δάνεια, να αναλαμβάνουν και τα ενέχυρα που συνοδεύουν αυτά τα δάνεια, δηλαδή τα ακίνητα.

    kokkina_daneia

    Λόγω του αυστηρού κανονιστικού πλαισίου,  μέχρι στιγμής δεν έχει χορηγηθεί καμία άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση, αν και τουλάχιστον έξι εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση και μεταξύ αυτών η Aktua, η Centerbridge, η Kaican και η Alvarez Marsal.

    Οι διαχειριστές δανείων ζητούν να τροποποιηθεί ο νόμος καθώς όπως είναι, δεν επιτρέπει στις εταιρείες να μπορούν να αγοράζουν τα δάνεια αυτά, παρά το γεγονός ότι η πώληση από μόνη της είναι ελεύθερη με μοναδικό περιορισμό τα ελάχιστα όρια που θέτει ο νόμος για την πρώτη κατοικία και ο οποίος ισχύει μέχρι το τέλος του 2017.

    Οι εταιρείες στην πραγματικότητα ζητούν να μπορούν να αποκτούν και τα ενέχυρα που συνδέονται με αυτά τα δάνεια, δηλαδή τα ακίνητα.

    Mάλιστα, ζητούν επιπλέον να διαχειρίζονται τα ακίνητα που αναλαμβάνουν ακόμη και μετά τον πλειστηριασμό τους, δηλαδή ακόμη και όταν το ακίνητο έχει αποσυνδεθεί από το δάνειο. Για παράδειγμα, η Aktua στην Ισπανία όπου δραστηριοποιείται μπορεί να αγοράζει το ακίνητο σε πλειστηριασμό και με τον τρόπο αυτό να συγκεντρώνει στην κατοχή της κρίσιμο αριθμό ακινήτων, δημιουργώντας ένα «καλάθι», το οποίο στη συνέχεια διαθέτει προς αξιοποίηση.

    Στην Ισπανία η πρακτική αυτή αφορά πολλά ακίνητα που είναι συγκεντρωμένα σε ευρύτερη περιοχή και μπορούν να αξιοποιηθούν συνολικά.

    Τα ενδιαφερόμενα funds ζητούν επίσης τη δυνατότητα τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου των δανείων που αποκτούν, δηλαδή τη μεταβίβασή τους σε τρίτη εταιρεία, ειδικά στην περίπτωση αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, όπως επίσης η εξάλειψη των αυστηρών προϋποθέσεων που προβλέπονται για την εσωτερική λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης. Οι κανόνες αυτοί είναι ανάλογοι με τις απαιτήσεις που υπάρχουν για τις τράπεζες, όπως π.χ. η καταλληλότητα των μετόχων ή η εφαρμογή των διατάξεων για το ξέπλυμα χρήματος.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλοι αναμένουν λευκό καπνό στην Πειραιώς. Ποιοι αποσύρθηκαν, ποιοι παίζουν για CEO

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citi: Ξεχάστε τους μαύρους κύκνους, το επόμενο κραχ θα πυροδοτηθεί από κάτι ασήμαντο

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ