• Business

    Μαύρη Πέμπτη για την Facebook – Βουτιά 26% για τη μετοχή της μητρικής Meta, απώλειες 230 δισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση

    • NewsRoom
    Μαύρη Πέμπτη για τη μετοχή της Facebook - Βουτιά 26%, χάνει πάνω από 230 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση

    Mark Zuckerberg (EPA/MICHAEL REYNOLDS )


    Τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες στο σύνολο της παρουσίας της μετοχής στη Wall Street καταγράφει η μητρική της Facebook, Meta, υποχωρώντας άνω του 26% την Πέμπτη. Μια πτώση που παρασύρει σχεδόν το σύνολο των τεχνολογικών μετοχών του Nasdaq 100 σε αρνητικό έδαφος, βάζοντας απότομα φρένο στο ανοδικό ράλι των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

    Η εταιρεία κατάφερε να απογοητεύσει με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 τους επενδυτές, καθώς τα κέρδη της ήταν ασθενέστερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 3,67 δολάρια ανά μετοχή  έναντι 3,84 δολάρια ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv, αν και κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο για τα έσοδα (33,67 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 33,4 δισ.).

    Κυρίως όμως, ο προβληματισμός της αγοράς έρχεται μετά την πρόβλεψή της για ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων το επόμενο τρίμηνο. Ειδικότερα η εταιρεία προέβλεψε έσοδα από 27 έως 29 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι πρόβλεψης της αγοράς για 30,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η εταιρεία ανέφερε παράλληλα πως δέχεται μεγάλο χτύπημα από τις αλλαγές απορρήτου της Apple, οι οποίες επηρεάζουν τη στόχευση και τη μέτρηση των διαφημίσεων, ενώ ανέφερε επίσης ότι οι μακροοικονομικές προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των διαφημιζόμενων.

    Για πρώτη φορά κατέγραψε επίσης μείωση σε τρίμηνο των καθημερινών ενεργών χρηστών, την ώρα που το κόστος για τη δημιουργία του δικού της metaverse, που αποτελεί το όραμα της εταιρείας για το μέλλον της, επιβεβαιώνεται πως είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    Μέχρι σήμερα, η χειρότερη πτώση που είχε καταγράψει ποτέ η μετοχή της Facebook σε μια ημέρα ήταν τον Ιούλιο του 2018, όταν είχε υποχωρήσει κατά 19%.

    Η πτώση της Πέμπτης πρόκειται να μειώσει περισσότερα από 230 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, φέρνοντάς την στα 665 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

    Οι αναλυτές της JPMorgan υποβάθμισαν τη μετοχή από υπέρβαρη σε ουδέτερη την Πέμπτη και μείωσαν τον στόχο τιμής τους από 385 δολάρια σε 284 δολάρια.

    Οι αναλυτές είπαν ότι η Meta «βλέπει σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη της διαφήμισης ενώ ξεκινά μια ακριβή, αβέβαιη, πολυετή μετάβαση στο Metaverse».

    Το τμήμα της Meta που απασχολείται με την ανάπτυξη της δικής του πλατφόρμας metaverse, έχει πραγματοποίησε έσοδα μόλις 877 εκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2021, την ώρα που η  λειτουργική ζημία ανέρχεται σε  3,3 δισ. δολάρια. Το τμήμα κατέγραψε ζημιές 10 δισ. δολαρίων στο σύνολο του προηγούμενου έτους ενώ αυτές οι απώλειες αυξάνονται καθώς ποντάρει όλο και περισσότερο στο metaverse.

    Η πτώση του Facebook παρασύρει και άλλες μετοχές εταιρειών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Οι μετοχές της Snap υποχώρούν κατά 21,60%, του Pinterest υποχώρησαν κατά 8,9% και της Twitter κατά 5,70%.



    ΣΧΟΛΙΑ