• Business

    Marks & Spencer: Εκτίναξη κερδών και επιστροφή στο μέρισμα

    • Bloomberg
    Stuart Machin, διευθύνων σύμβουλος Marks & Spencer

    Stuart Machin, διευθύνων σύμβουλος Marks & Spencer


    Η Marks & Spencer επαναφέρει το μέρισμα για πρώτη φορά από το 2019, καθώς τα οικονομικά της μεγέθη ανακάμπτουν.

    Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 75% στα 360 εκατομμύρια λίρες (442 εκατομμύρια δολάρια) το εξάμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

    Οι πωλήσεις τροφίμων οδήγησαν στην άνοδο, με ποσοστό σχεδόν 15%, καθώς η M&S επιδιώκει να προσελκύσει πελάτες με πιο προσιτές τιμές. Στα ρούχα και τα είδη σπιτιού οι πωλήσεις επίσης αυξήθηκαν, παρά τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό τον Σεπτέμβριο.

    Η M&S είπε ότι τα κέρδη πιθανότατα θα σταθμιστούν προς το πρώτο εξάμηνο και προειδοποίησε ότι οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς ενδέχεται να επιδεινωθούν το 2024.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Stuart Machin σημειώνει πρόοδο με την βελτίωση της M&S μετά από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλες οι προηγούμενες διοικητικές ομάδες της εταιρείας.

    Η επιχείρησης λιανικής πώλησης επενδύει σε νέα καταστήματα ενώ κλείνει αυτά που εμφανίζουν χαμηλή απόδοση και διαθέτει στους πελάτες πιο δημοφιλή εμπορικά σήματα, όπως η Jaeger, η Crocs και η Estee Lauder.

    «Είμαστε μόλις στην αρχή», είπε ο Machin. «Πολλά έγιναν, πολλά θα κάνουμε, πολλές ευκαιρίες».

    Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει κέρδη 83% από τις αρχές του έτους.

    Οι πωλήσεις ρούχων και ειδών σπιτιού αυξήθηκαν κατά 5,7% το πρώτο εξάμηνο με έμφαση στα τζιν.

    Οι πωλήσεις στα καταστήματα ξεπέρασαν τις επιδόσεις στο διαδίκτυο και η κερδοφορία ενισχύθηκε από τους χαμηλότερους ναύλους και τις μειώσεις του κόστους στα logistics.

    Νέα καταστήματα

    Η Marks & Spencer ανοίγει εννέα καταστήματα αυτόν τον μήνα, συνολική επένδυση 80 εκατομμυρίων λιρών. Αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να κλείσουν 67 καταστήματα με χαμηλή απόδοση και να ανοίξουν 100 καταστήματα τροφίμων νέας μορφής τα επόμενα δύο χρόνια.

    Τώρα προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα, λέγοντας ότι οι πελάτες ανταποκρίνονται θετικά στις εορταστικές σειρές της.

    Η M&S τόνισε ότι οι δυνατότητες της κοινοπραξίας παντοπωλείων που έχει δημιουργήσει με την Ocado Group Plc δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί, καθώς η επιχείρηση ανακοίνωσε ζημία 23 εκατομμυρίων λιρών.

    Το Ocado Retail βρίσκεται στα πρώτα στάδια της αποκατάστασης της κερδοφορίας, σύμφωνα με την εταιρεία. Ωστόσο, η συνεργασία αυξάνεται και περισσότερα τρόφιμα M&S διατίθενται από την Ocado.

    Διαβάστε ακόμη:

    Shein: Προσδοκίες για αποτίμηση της εταιρείας έως τα 90 δισ. δολ. στην IPO

    WeWork: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης – Στα 19 δισ. δολ. τα χρέη της

    Sotheby’s: Τιμή ρεκόρ για ένα σπάνιο βρετανικό ρολόι δια χειρός Roger Smith



    ΣΧΟΛΙΑ