• Business

    Μαρινόπουλος: με εκατοντάδες διαταγές πληρωμής μήπως πάμε για λύση στο μοντέλο των Ατλάντικ;

    Λεωνιδας Μαρινόπουλος

    O Λεωνιδας Μαρινόπουλος κατα την διαρκεια της απονομής βραβειου στο Dubai καθώς το αλογο του με την ονομασία Πρέσβης κέρδισε σε αγώνα τον Μάρτιο του 2016 . Δίπλα του η κ. Μαρίνα Μαρινοπούλου


    Υπό το βάρος των τουλάχιστον χιλίων (άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 1.500 ή και περισσότερες) διαταγών πληρωμής που έχουν υποβληθεί από δικηγόρους συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την τύχη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, μεταξύ των ιδιοκτητών της εταιρείας, των τραπεζών και του Σκλαβενίτη, που δέχεται πιέσεις από τις τράπεζες να λάβει μέρος σε μία προσπάθεια διάσωσης του Μαρινόπουλου.

    Λεωνίδας Μαρινόπουλος (δεξιά)
    Λεωνίδας Μαρινόπουλος (δεξιά)

    Όπως γράφαμε πρόσφατα στο mononews.gr, οι τράπεζες έχουν εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο σωτηρίας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, και πάνω στη βάση αυτού συζητούν τόσο η ιδιοκτήτρια οικογένεια, όσο και η πλευρά του Σκλαβενίτη. Το σχέδιο είναι δομημένο πάνω στην παραδοχή ότι ο Μαρινόπουλος «προετοιμάζεται για την υποβολή αιτήματος, σύμφωνα με το Α99 του Ν. 3588/2007».

    Η κίνηση αυτή τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με το Σκλαβενίτη, αφού, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η συναλλαγή, για την οποία υπεγράφησαν το Μνημόνιο Κατανόησης της 10ης Φεβρουαρίου και το Μνημόνιο Συμφωνίας της 21ης Μαρτίου, μεταξύ των δύο πλευρών, «δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί».

    “Η εμπλοκή αυτή δημιουργεί σε πολλούς την αίσθηση ότι δεν είμαστε κοντά σε λύση, και ότι εν τέλει θα εφαρμοστεί το μοντέλο των σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, όπου οι προμηθευτές ανέλαβαν τον έλεγχο των καταστημάτων της αλυσίδας και έπειτα τα πούλησαν” λέει στο mononews πηγή που γνωρίζει άριστα την αγορά των super market.

    Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, η εικόνα στα καταστήματα του Μαρινόπουλου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, και από αυτήν την άσχημη εικόνα δεν ξεφεύγουν ούτε εκείνα τα καταστήματα που έχουν υποστεί rebranding: άδεια ράφια, μειωμένη πελατεία και μία αίσθηση παρακμής της ιστορικής αλυσίδας.

    carefour marinopoulos

    Το κατάστημα στην Κανάρη

    Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στο κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Κανάρη, στο Κολωνάκι, το οποίο έκλεισε για περίπου μία ώρα μετά από εντολή προμηθευτή, προκειμένου να γίνει καταγραφή εμπορευμάτων, και άνοιξε και πάλι μόνο όταν βρέθηκαν… από το πουθενά χρήματα για να πληρωθεί ο προμηθευτής.

    Πού βρέθηκαν, αλήθεια, αυτά τα χρήματα, την ώρα που στον Μαρινόπουλο ισχυρίζονται πως δεν έχουν ρευστό ούτε για τα απολύτως απαραίτητα; Πάντως, πολλοί προμηθευτές σχολιάζουν πως πέρυσι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο η Μαρινόπουλος είχε έσοδα περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ (παρά την επιβολή των capital controls), όμως ακριβώς εκείνη την εποχή δεν πλήρωσε κανένα προμηθευτή – «πού είναι αυτά τα χρήματα;», αναρωτιούνται…

    Ας υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο τι προβλέπει το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι τράπεζες για τη διάσωση του Μαρινόπουλου:

    ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    Στο σχέδιο προτείνεται ο Σκλαβενίτης να πάρει το 75% των μετοχών τόσο της Μαρινόπουλος, όσο και των θυγατρικών της, μαζί με τα εμπορικά σήματά τους – εκτός από αυτό της Carrefour -, με την ιδιοκτήτρια οικογένεια να διατηρεί το 25%.

    Το σύνολο των εταιρειών αφορά στις: Μαρινόπουλος, Express M, Ξυνός, Πειραϊκό, Μαρκέτα, Παλαμάρης, Κρόνος, ΟΚ Anytime Market, CRM, Guedo Holdings, Chris Cash and Carry, Ζεύξη, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δρυμός.

    Εξαιρούνται οι εταιρείες: Marinopoulos Coffee Company, CMB BV Netherlands (and holdings), Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

    ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

    Βασικό ζητούμενο είναι να δοθεί λύση και στο θέμα της αρνητικής καθαρής θέσης της Μαρινόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι ο Σκλαβενίτης δε θα χρειαστεί να καταβάλει πάνω από 75 εκ. ευρώ μέσα στη χρονιά, ενώ αναλαμβάνει και υποχρέωση για πληρωμή επιπλέον 50 εκ ευρώ από το 2019.

    ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

    Βασικό προαπαιτούμενο είναι η οριστική συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της Μαρινόπουλος, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    • Διατήρηση του δικτύου καταστημάτων και όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του δικτύου και διασφάλιση μη ύπαρξης καταγγελιών μισθώσεων, κατασχέσεων ή άλλων νομικών ενεργειών σε στοιχεία ενεργητικού όλων των προαναφερθεισών επιχειρήσεων.
    • Χρηματοδότηση του ομίλου στο διάστημα Ιουνίου- Σεπτεμβρίου 2016, σε ότι αφορά τουλάχιστον τις αμοιβές του προσωπικού και τα μισθώματα, ώστε να διατηρηθεί σε λειτουργία. Αλλιώς, όπως επισημαίνεται, “κινδυνεύει από διακοπή ή/και μεγάλες διαταράξεις της λειτουργίας του, καθώς και από απώλεια καταστημάτων. Για το τετράμηνο αυτό, τα ποσά εκτιμώνται στα 50 εκ ευρώ, χωρίς την εξυπηρέτηση leasing.

    Due Diligence: ο έλεγχος από την πλευρά Σκλαβενίτη θα αφορά και σε θέματα, όπως τα υπόλοιπα προμηθευτών, που δεν έχουν συμφωνηθεί, απογραφή και αποτίμηση αποθεμάτων, υποχρεώσεις από φορολογικές παραβάσεις. Επίσης, τα ευρήματα του ελέγχου δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από 20 εκ ευρώ σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, όπως αυτά έχουν εκτιμηθεί από τις τράπεζες.

    Εξυγίανση ισολογισμού. Οι ελάχιστες προϋποθέσεις συμφωνίας εξυγίανσης είναι οι εξής:

    1. Μεταφορά υποχρεώσεων προς Carrefour – 116 εκ. ευρώ από Ελλάδα και 36 εκ. ευρώ από Κύπρο – σε άλλες εταιρείες, με ταυτόχρονη αποδοχή από τους Γάλλους της συμφωνίας.
    2. Κεφαλαιοποίηση ενδο-εταιρικών δανείων, 140 εκ. ευρώ από την Αφοι Μαρινόπουλοι.
    3. Μετατροπή δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου – μαζί με τις απαιτήσεις forfeiting 34 εκ. ευρώ – σε μακροπρόθεσμα δάνεια 20ετούς διάρκειας, με αποπληρωμή κεφαλαίου 70% στη λήξη, και 30% από το έκτο έτος έως τη λήξη του δανείου και επιτόκιο 1% cash coupon
    4. Άρση εγγυήσεων ή άλλων εξασφαλίσεων του ομίλου υπέρ εταιρειών στα Βαλκάνια
    5. Ολοκλήρωση διαδικασίας εθελοντικής απομείωσης πιστωτών: Αποδοχή κουρέματος 40%, σε ποσοστό 85% του συνόλου των εμπορικών προμηθευτών (στα 535 εκ. ευρώ, έως 30 Απριλίου). Τονίζεται ότι πρέπει να συγκεντρωθεί “το σύνολο των απαιτούμενων πλειοψηφιών αυξημένων, για λόγους ασφαλείας, κατά 10% (π.χ. όπου 60% θα ισχύει 70%), οι οποίοι – πιστωτές θα έχουν δώσει την έγκρισή τους για την αποδοχή του Επιχειρηματικού Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, στα πλαίσια του άρθρου 106β
    6. Συμφωνία με τους βασικούς ιδιοκτήτες ακινήτων (Πανγαία, Helens, κ.ά.), με πληρωμή των οφειλόμενων – μέχρι Δεκέμβριο 2016 – μισθωμάτων σε βάθος τριετίας και μείωση 10% από το 2017
    7. Ολοκλήρωση και έγκριση της διαδικασίας του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, μέσω της παραπάνω συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία προβλέπει υποχρεωτικό κούρεμα για τους πιστωτές, που δε συμφώνησαν στο εθελοντικό, και ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο (107 εκ. ευρώ) σε 15ετία, χωρίς προσαυξήσεις

    NEA ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

    Το σχέδιο εκτιμά τις συνολικές ταμειακές ανάγκες (μαζί με αυτές από το κούρεμα) για φέτος στα 440 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 θα δοθούν από το Σκλαβενίτη και τα 365 με νέα δάνεια, που θα συνοδεύονται από τους παρακάτω όρους:

    • 20ετής διάρκεια, με αποπληρωμή κεφαλαίου 70% στη λήξη και 30% από το έκτο έτος μέχρι τη λήξη του δανείου
    • Επιτόκιο 1% (cash coupon)
    • Εγγυήσεις από το Σκλαβενίτη στην εκταμίευση των κεφαλαίων, με την προϋπόθεση ότι το due diligence θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και θα δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ, ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

    Η νέα χρηματοδότηση χορηγείται άμα τη υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης και τη δέσμευση του 85% του συνόλου των υποχρεώσεων σε εμπορικούς προμηθευτές.

    Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το 70% του συνόλου των υποχρεώσεων και το 50% των εμπραγμάτως ή με προσημείωση υποθήκης ή με ειδικό προνόμιο εξασφαλισμένων πιστωτών.

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης

    Οι εμπορικοί προμηθευτές – από τη στιγμή που η αποπληρωμή γίνεται με βάση την υπογεγραμμένη από αυτούς συμφωνία εξυγίανσης – δεσμεύονται στην εθελοντική μείωση των απαιτήσεών τους και παραιτούνται τυχόν απαιτήσεών τους, ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξει η διαδικασία του άρθρου 106β.  Τέλος, επισημαίνεται ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνει αναχρηματοδότηση των τριών τελευταίων δόσεων (Δεκέμβριος 2016 με Ιούνιο-Δεκέμβριο 2017) του Κοινού Ομολογιακού Δανείου του Σκλαβενίτη, 56 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάθος δεκαετίας και χωρίς την υποχρέωση τήρησης covenants.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: 

    http://www.mononews.gr/i-ptisi-londino-mikono-kostizi-70-evro-apo-tin-athina-stin-mikono-pas-me-320-evro/56659



    ΣΧΟΛΙΑ