• Business

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το χρονικό της εξαγοράς – Ο νέος αγοραστής και ο ρόλος των Γκλέιζερ

    H οικογένεια Γκλέιζερ, ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ


    Από τον περασμένο Νοέμβριο, η είδηση ότι η οικογένεια Γκλέιζερ, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάνω από 17 χρόνια, σκέφτεται το ενδεχόμενο να την πουλήσει, έφερε αμέσως δύο δυνατούς παίκτες στην κούρσα της εξαγοράς. Το Βρετανό δισεκατομμυριούχο Τζιμ Ράτκλιφ και τον τραπεζίτη του Κατάρ σεΐχη Τζάσιμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι.

    Tα αδέλφια Γκλέιζερ αποδείχθηκαν σκληροί στη διαπραγμάτευση, με την οικογένεια να ζητάει μία προσφορά μεταξύ 6 και 8 δισ. δολαρίων.

    Ο υψηλός στόχος που έθεσαν για να πουλήσουν την ομάδα αποθάρρυνε το Κατάρ το οποίο αποσύρθηκε από την κούρσα οριστικά πριν μία εβδομάδα.

    Ο μόνος τελικά που κατάφερε να συνεννοηθεί μαζί τους ήταν ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ, φανατικός οπαδός της ομάδας και ιδρυτής της ΙΝΕΟS, ο οποίος βέβαια όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει με μόλις το 25% της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αντίτιμο γύρω στο 1,5 δισ. δολάρια.

    Η υποχώρηση

    Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, και χωρίς ακόμα να έχει κλειδώσει η συμφωνία, ο Τζόελ Γκλέιζερ, θα συνεχίσει να έχει λόγο στην ομάδα, καθώς θα συμμετέχει σε μία νέα επιτροπή που θα συσταθεί και η οποία θα ελέγχει τις αποφάσεις για το μέλλον της.

    Οι εμπορικές δραστηριότητες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο των Γκλέιζερ, αν και ο Ράτκλιφ, ως μεγαλομέτοχος και διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου, θα ασκεί επιρροή στις αποφάσεις που αφορούν την αθλητική δραστηριότητα.

    H συμφωνία προκάλεσε έκπληξη στην αγορά καθώς ο Ράτκλιφ, Bρετανός που είχε τιμηθεί το 2018 από την Βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του Sir για της υπηρεσίες του στις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, φημίζεται ως ένας σκληροτράχηλος επιχειρηματίας. Η προθυμία του να περιοριστεί στην εξαγορά μόλις του 25% και να αναφέρεται στους Γκλέιζερ ως οι καλύτεροι άνθρωποι που έχει γνωρίσει, έκανε αίσθηση.

    Η αρχική φιλοδοξία του 71χρονου ήταν να εξαγοράσει εξ’ ολοκλήρου τον σύλλογο κ αι προχώρησε κατά το πολύμηνο θρίλερ –με διφορούμενες πληροφορίες σχετικά με το αν οι Γκλέιζερ ήθελαν να προχωρήσουν τελικά σε μία εξαγορά- σε αρκετές υποβολές βελτιωμένης προσφοράς.

    Πάντως για όσους τον ξέρουν ο Ράτκλιφ ίσως να μη περιοριστεί τελικά στο 25%, καθώς ελπίζει σταδιακά να αγοράσει εξ’ ολοκλήρου την ομάδα.

    Το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό

    Ο μεγιστάνας, ο οποίος εκτόξευσε την περιουσία του χάρη στην ανάπτυξη της ΙNEOS, της οποίας είναι ιδρυτής, παραμένει ένας δραστήριος επενδυτής με μεγάλη επιρροή στον κόσμο του αθλητισμού. Στις επενδύσεις του περιλαμβάνονται η επαγγελματική ποδηλατική ομάδα που ήταν γνωστή ως Team Sky, ποδοσφαιρικοί σύλλογοι  στη Γαλλία και την Ελβετία καθώς κι ένα μερίδιο στην ομάδα της Mercedes Formula 1.

    Η προσφορά για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειξε το φτωχό ενδιαφέρον για έναν σημαντικό τίτλο, με κορυφαία funds να απέχουν από την κούρσα, καθώς το ποδόσφαιρο δεν έχει αποδειχθεί ακόμα μία προσοδοφόρα επένδυση. Ο Ράτκλιφ από την άλλη με περιουσία 30 δισ. δολάρια φαίνεται ότι επενδύει για λόγους ευχαρίστησης στον αθλητισμό. Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, είναι πιθανόν οι επενδύσεις του να λειτουργούν και ως όχημα για παράνομες διαδρομές χρημάτων. Πάντως μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να αποκομίσει κάποιο σοβαρό κέρδος από τη δραστηριοποίησή του στον αθλητισμό.

    Η απογοήτευση των μετόχων

    Η αποχώρηση του Κατάρ από την κούρσα για την εξαγορά άφησε τους μετόχους της ομάδας στην απογοήτευση.  Η μετοχή του συλλόγου από την αρχή του έτους έχει χάσει το 22,5% της αξίας της.

    Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη για την ομάδα, καθώς η συνύπαρξη των δύο μερών δεν αναμένεται να είναι εύκολη, σε μία περίοδο που οι επιδόσεις της ομάδας είναι απογοητευτικές.

    Οι Γκλέιζερ έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα για ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια. Ενώ ο σύλλογος έχει ευημερήσει εμπορικά υπό τους Γκλέιζερ, η αντίπαλος Μάντσεστερ Σίτι έχει εξελιχθεί σε πιο κυρίαρχη δύναμη στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με τη  Γιουνάιτεντ να έχει μείνει πίσω παρά το γεγονός ότι ξόδεψε 1,3 δισ. ευρώ σε νέους παίκτες την τελευταία δεκαετία, περισσότερα από κάθε άλλο σύλλογο, σύμφωνα με την Transfermarkt.

    Κάποιες κακές επιλογές σε συνδυασμό με την έλευση της πανδημίας οδήγησαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο να ανακοινώσει ζημίες, ακόμη και όταν τα έσοδα της είχαν ανακάμψει.

    Διαβάστε επίσης:

    NBA: Τέταρτος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης τη νέα σεζόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

    Σεβίλλη: Διετής αποκλεισμός στον Πάπου Γκόμες για θετικό δείγμα ντόπινγκ

    Γκουαρντιόλα: Ο Ντε Τζέρμπι θα είναι ο επόμενος προπονητής της Σίτι



    ΣΧΟΛΙΑ