• Business

    Μαλαματίνα: Οι ενδοοικογενειακές έριδες, η μάχη για τη σωτηρία και η αναζήτηση «λευκού ιππότη»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή σκυτάλης στην «Μαλαματίνα». Την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία πώλησης της ιστορικής οινοποιίας που παράγει την ομώνυμη ρετσίνα και οι υποψήφιοι μνηστήρες παίρνουν θέση για να εντάξουν την εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ήδη τουλάχιστον δέκα εταιρείες που θεωρούν πως η διάσημη οινοποιία εξακολουθεί να έχει μέλλον και προοπτική.

    Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε πριν από 125 χρόνια και κατάφερε να «επιβιώσει» δυο παγκοσμίων πολέμων και πολλών μικρότερων και μεγαλύτερων κρίσεων. Ωστόσο, δεν κατάφερε να επιβιώσει της πιο πρόσφατης κρίσης που διήρκησε σχεδόν δέκα χρόνια. Και αυτό γιατί πέρα από τις άστοχες επιχειρηματικές ενέργειες έγινε αντικείμενο μιας πρωτοφανούς ενδοοικογενειακής διαμάχης, η οποία φέρεται να έπαιξε τον δικό της ρόλο στην κατάρρευση της οινοποιίας που εμφιάλωσε πρώτη την ρετσίνα το 1957.

    Η διαμάχη για τον έλεγχο της εταιρείας ανάμεσα στο εν διαστάσει πλέον ζεύγος, Κωνσταντίνο Μαλαματίνα και Κατερίνα Μαλαματίνα λέγεται πως επέδρασσε καταλυτικά στην πτωτική πορεία και λειτούργησε ως τροχοπέδη στην επανεκκίνηση που επιχείρησε με την βοήθεια των τραπεζών.

    Το ζεύγος Μαλαματίνα με την κόρη τους και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη

    Μια διαμάχη εξαιρετικά σφοδρή που έφθασε μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων. Είχαν προηγηθεί τρεις εκατέρωθεν μηνύσεις, μία του Κωνσταντίνου σε βάρος της Αικατερίνης για πλαστογραφία και δύο της Αικατερίνης για απιστία των μελών της προσωρινής διοίκησης και ηθική αυτουργία του Κωνσταντίνου σε αυτήν.

    «Νικητής» αναδείχθηκε με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, ο οποίος από το 2015 βρέθηκε ξανά στο τιμόνι της επιχείρησης. Και προσπάθησε να επαναφέρει την εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, τα εμπόδια όπως αποδείχθηκε ήταν τεράστια και παρά την «χείρα βοηθείας» που προσέφεραν οι τράπεζες δεν «γύρισε το παιχνίδι», διαψεύδοντας την αισιοδοξία που είχε εκφράσει ο κ. Μαλαματίνας όταν υπεγράφη η συμφωνία εξυγίανσης με τις τράπεζες.

    «Το μέλλον της Οινοποιίας Μαλαματίνα προβλέπεται να είναι αντάξιο του λαμπρού παρελθόντος της… Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών…, δήλωνε στα μέσα του 2018 ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της Μαλαματίνα.

    Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της οινοποιίας, Κωνσταντίνο Μέλλιο, «όταν ο κ. Μαλαματίνας πήρε τον έλεγχο της εταιρείας το 2015 βρήκε την εταιρεία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με πολλά λειτουργικά έξοδα και με έναν τζίρο ο οποίος διαρκώς μειώνονταν». Επιπλέον, όπως λέει μια σειρά από παράγοντες όπως ο ΕΦΚ στο κρασί και ο αντικαπνιστικός νόμος με αποκορύφωμα την πανδημία καθώς και η απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία κατέστησαν επιτακτική την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

    Η εταιρεία παρά τα προβλήματα των τελευταίων ετών εξακολουθεί να κατέχει το 41% της εγχώριας αγοράς ρετσίνας, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 16% των πωλήσεων της. Επίσης, στα πλεονεκτήματα της «Μαλαματίνας» συγκαταλέγονται οι εγκαταστάσεις της, δύο οινοποιία στο Φάρο Αυλίδας, στην Εύβοια, και την Ασωπία Βοιωτίας, αλλά και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και εμφιαλωτήριο στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 2018  έστελνε περίπου 50 εκατομμύρια φιάλες «Μαλαματίνα» στην εγχώρια αγορά και σε άλλες 37 χώρες.

    Από την Τένεδο στην κορυφή

    Η ιστορία της Μαλαματίνας ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα στην Τένεδο. Τότε, ο Ευστράτιος Μαλαματίνας αποφάσισε να ασχοληθεί με την οινοποίηση λευκών σταφυλιών από τα ιδιόκτητα αμπέλια του. Ο γιός του, Κωνσταντίνος, εντατικοποίησε την παραγωγή και επέκτεινε την ακτίνα δράσης της εταιρείας. Το 1895 ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας ιδρύει στην Αλεξανδρούπολη ενώ τη δεκαετία του ’40 τα ηνία αναλαμβάνει ο γιος του Ευάγγελος, ο οποίος είχε σπουδάσει χημικός και οινολόγος. Αυτός θα τελειοποιήσει και θα σταθεροποιήσει τη γεύση και το άρωμα της ρετσίνας καθώς θα εισάγει την επιστημονική γνώση στην παραγωγή κρασιού, εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας την παραγωγική διαδικασία.

    Το 1957 εμφιαλώνεται η ρετσίνα στο μπουκάλι τύπου «φούσκα» και ο Ευάγγελος Μαλαματίνας τριάντα χρόνια έπειτα από εκείνη τη στιγμή λαμβάνει το 1988, τιμητικό δίπλωμα από την Ένωση Ελλήνων Χημικών «για την καρποφόρα προσφορά στον κλάδο οινολογίας».

    Το 1980, η οικογένεια έχει ήδη επεκταθεί με νέα οινοποιεία στον Φάρο και στη Ριτσώνα Αυλίδας. Δημιουργείται αυτοματοποιημένο οινοποιείο στην Ασωπία Βοιωτίας με 4 πνευματικά πιεστήρια, ικανά να δεχθούν 700 τόνους σταφύλια την ημέρα. Εκσυγχρονίζεται και αυξάνεται η δυναμικότητα του εμφιαλωτηρίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και ενδυναμώνεται το δίκτυο πωλήσεων & εξαγωγών.



    ΣΧΟΛΙΑ