• Business

    Maersk: Προβλέπει πτώση στους ναύλους των containerships

    • NewsRoom
    containership της ναυτιλιακής Maersk

    containership της ναυτιλιακής Maersk


    Πτώση στους ναύλους των containerships προβλέπει η Maersk, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, έπειτα από μια άνοδο που παρατηρήθηκε μέσα στο 2017. Στέλεχος της Maersk δήλωσε ότι η υπερπροσφορά που χαρακτηρίζει την αγορά των containerships έχει υπερκαλύψει την αντίστοιχη ζήτηση, πλήττοντας σημαντικά την εν λόγω αγορά το τρίτο τρίμηνο του 2017. Ο ίδιος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών για νέα containerships δεν είναι μεγάλο, αντιπροσωπεύοντας το 13,5% της υπάρχουσας χωρητικότητας των πλοίων, ωστόσο οι ναύλοι επηρεάζονται δυσμενώς από την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

    Η αγορά των containerships, όπως αναφέρει το δημοσίευμα θα επηρεαστεί επίσης από τη μείωση της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου το ερχόμενο έτος. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% το 2018, ελαφρά μειωμένο συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις (4,2%).

    Επίσης, ο προστατευτισμός του εμπορίου στις ΗΠΑ και η προσπάθεια της Κίνας να αποκαταστήσει την οικονομία της στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς την εγχώρια κατανάλωση και περιορίζοντας τις εξαγωγές της, δημιουργούν ανησυχίες για το μέλλον της αγοράς των containerships.

    Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch η προσφορά στα containerships αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 5,5% το 2018, συγκριτικά με φέτος, ξεπερνώντας την αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης (4,5%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι είναι οι πιο ισχυροί Έλληνες εφοπλιστές – Δείτε όλη την λίστα των Lloyds

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυτιλία: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από τους Έλληνες εφοπλιστές τον Νοέμβριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έξαρση νέων παραγγελιών. Γιατί οι εφοπλιστές στρέφονται στα νεότευκτα πλοία;

     



    ΣΧΟΛΙΑ