• Business

    Μάχη για τη Σουρωτή. Μέτοχοι πουλάνε το 4,5%. Τι θα κάνουν Ιβάν και Δαυἰδ;


    Σε ανοιχτή δημόσια διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των μετοχών της “Σουρωτή Α.Ε”, με τιμή εκκίνησης το 1,20 ευρώ, προχωρά ο τοπικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής. Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης θα πωληθούν 702.472 μετοχές, ποσοστό δηλαδή περίπου 4,5% της εταιρείας.

    Η ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας αναμένεται να αποφασιστεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, που ξεκινά στις 9 το βράδυ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής, Δημήτρη Πεχλιβανίδη, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές σε κλειστό φάκελο, ώστε η διαδικασία να είναι αδιάβλητη.

    Ιβάν Σαββίδης
    Ιβάν Σαββίδης

    Παράλληλα, η πρόσκληση του συνεταιρισμού θα είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και όχι μόνο στον επιχειρηματικό όμιλο Ιβάν Σαββίδη (κάτοχο πλέον ποσοστού άνω του 40%) και την Coca -Cola HBC (η οποία κατέχει γύρω στο 20% των μετοχών), εταιρείες που “κονταροχτυπήθηκαν” για την αγορά των μετοχών της “Σουρωτή Α.Ε”.

    “Πήραμε την απόφαση να πουλήσουμε τις μετοχές μας γιατί έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση ενός απαιτητικού business plan για την ανάπτυξη του Συνεταιρισμού μας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία αποσταγματοποιείου και ποτοποιείου. Από τους 6500 συνεταιρισμούς που υπήρχαν κάποτε, έχουμε μείνει 1080 και πρέπει να είμαστε ένας από τους μόλις 16 που δεν χρωστούν, οπότε πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξή μας” εξήγησε ο κ.Πεχλιβανίδης, ενώ ερωτηθείς αν έχει συγκεκριμένη προτίμηση ώς προς τον επενδυτή, στον οποίο θα περάσει το ποσοστό της Σουρωτής ΑΕ, που κατέχει ο Συνεταιρισμός, απάντησε αρνητικά. “Δεν υπάρχει προτίμηση σε κάποιον” τόνισε, οτον πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής, Δημήτρης Πεχλιβανίδης.

    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E
    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E

    Ο όμιλος Σαββίδη έχει ήδη εκφράσει δημοσίως την πρόθεσή του να προτείνει στον έτερο διεκδικητή (την Coca- Cola HBC) ν’ αγοράσει τις μετοχές που κατέχει, ενώ προτίθεται να προκαλέσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της “Σουρωτής ΑΕ” προσβλέποντας στη στήριξη των θεσμικών μετόχων.

    Εκτός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σουρωτής, θεσμικοί μέτοχοι είναι επίσης ο δήμος Θέρμης (κάτοχος του 16%), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (4,5%) και ο Σύλλογος Ορφέας. Ο δήμος Θέρμης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να πουλήσει τις μετοχές του, αλλά ούτε να βάλει εμπόδια στον επιχειρηματία, ενώ έχει διαμηνύσει ότι θα συμμετάσχει σε τυχόν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Παρότι δε λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της κι εμφανίζεται ζημιογόνος σε επίπεδο κερδών προ φόρων, η “Σουρωτή Α.Ε” εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχη θέση στον κλάδο του ανθρακούχου μεταλλικού νερού στην ελληνική αγορά, της τάξης του 55%, ενώ παρουσιάζει μηδενικό δανεισμό.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εορταστική «επίθεση φιλίας» από τον Τσίπρα στους εφοπλιστές (που κάποτε κεραυνοβολούσε)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Πιο ισχυρός ο Trump από τον Obama στο Κογκρέσο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι θέλουν να χτίσουν ξενοδοχεία στον (αναβαθμισμένο) Πειραιά



    ΣΧΟΛΙΑ