• Business

    Λιανεμπόριο: Επέστρεψαν τα «χαμόγελα» στην αγορά – Γέμισαν καταστήματα και ταμεία, έως και 70% η αύξηση τζίρου

    Πελάτες καταστήματος εξυπηρετούνται κατά τη διάρκεια των περιοριστών τίτλων

    ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    «Χαμόγελα» επικρατούν στην αγορά για την πορεία της εμπορικής κίνησης κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

    Ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες, εμπορικοί δρόμοι και malls γέμισαν από καταναλωτές που έσπευσαν παρά το τσουχτερό κρύο να εκμεταλλευθούν τις «γενναίες» προσφορές των χειμερινών εκπτώσεων, δίνοντας ζωή στην αγορά και «ανάσα» στις επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων… «είδαν το χρώμα του χρήματος» μετά από πολύ καιρό.

    Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις εταιρειών που εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων έως και 70% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι.

    Την «τιμητική» τους είχαν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, στα οποία η προσέλευση ήταν ιδιαίτερη ανεβασμένη, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να σχηματισθούν ουρές… Βέβαια, οι επιχειρηματίες φροντίζουν ώστε να τηρούνται με «θρησκευτική ευλάβεια» οι κανόνες για την προστασία από τον κορονοϊό (αποστάσεις, ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων, κα.), με αποτέλεσμα να έχουν αποφευχθεί φαινόμενα συνωστισμού. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν πως η ορθή τήρηση των μέτρων προστασίας είναι κλειδί για την αποτροπή εντός τρίτου lockdown, το οποίο θα είχε οδυνηρές συνέπειες πρωτίστως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η σημερινή εικόνα γεννά ελπίδες πως μεγάλο μέρος του αποθέματος που συσσωρεύθηκε το προηγούμενο διάστημα θα διατεθεί και θα εξασφαλισθεί η απαραίτητη ρευστότητα, την οποία έχει τεράστια ανάγκη η αγορά για να συνεχίσει να λειτουργεί. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν πως εάν διατηρηθεί η εμπορική κίνηση στα σημερινά επίπεδα μέχρι και τη επόμενη εβδομάδα, τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να σωθεί μεγάλο μέρος του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων και να καλυφθεί μέρος της «χασούρας».

    Το λιανεμπόριο «ποντάρει» στα χρήματα που μπόρεσαν και αποταμίευσαν οι Έλληνες στη διάρκεια της καραντίνας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας στο διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2020, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15,57 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. ευρώ αφορούν στα νοικοκυριά και τα 9,27 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίσκεψη στην αγορά της Αθήνας από Γεωργιάδη, Παπαθανάση και Καφούνη

    Η «ώρα της αλήθειας» για το λιανεμπόριο – Αγωνία και προσδοκίες για την «πρεμιέρα»

    Άδωνις Γεωργιάδης: Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα παραμένουν «πληττόμενες»



    ΣΧΟΛΙΑ