• Business

    Lavipharm: Γιατί άναψε φωτιές η μεγάλη ΑΜΚ – Η συντριβή της μετοχής, η οικογένεια Λαβίδα και οι προβλέψεις μέχρι το… 2044

    O επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας

    O επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας


    Ο Δανός Νιλς Μπορ, που ήταν από τους μεγαλύτερους ερευνητές της θεωρητικής φυσικής όλων των εποχών, υποστήριζε με έντονη σκωπτική χροιά πώς οι προβλέψεις είναι δύσκολες. Ειδικά αν αφορούν το μέλλον…

    Ωστόσο, στην περίπτωση της εισηγμένης φαρμακευτικής εταιρείας Lavipharm τέτοιου είδους σκεπτικισμοί δεν φαίνεται να υπάρχουν. Γι’ αυτό και χαρτογραφούνται με ακρίβεια μοιρογνωμονίου οι προβλεπόμενες οικονομικές  επιδόσεις ενός άυλου περιουσιακού στοιχείου, σε βάθος…23 ετών. Αρχής γενομένης από την εφετινή χρονιά και φτάνοντας μέχρι και το 2044.

    Το συγκεκριμένο άυλο στοιχείο αφορά τα δικαιώματα παραγωγής, πώλησης και διανομής στην Ιταλία, του διαδερμικού επιθέματος Catapresan. Προοριζόμενου για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Τα εν λόγω δικαιώματα ανήκουν σε εταιρεία του Λουξεμβούργου, που μετά από τον θάνατο του Αθανάσιου Λαβίδα κληρονομήθηκε από τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους. Τα 5 αυτά μέλη της οικογένειας αποφάσισαν να πουλήσουν τα δικαιώματα του διαδερμικού φαρμάκου στη Lavipharm, στην οποία οι ίδιοι είναι βασικοί μέτοχοι ελέγχοντας το περίπου 56%.

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του μετοχολογίου, από τα παιδιά του Λαβίδα (όλα με διπλά ονόματα) η Έλλη- Μαρία έχει το 11,95% στην εταιρεία. Η Δανάη-Αλεξάνδρα το 11,61%, η Φαίδρα-Ελένη το 11,61, ενώ ποσοστό 20,30% είναι στο εκτελεστικό μέλος της εισηγμένης Τηλέμαχο-Jean. Ο οποίος είχε τη μεγάλη δικαστική περιπέτεια στις ΗΠΑ, όπου του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους για το αδίκημα της εσωτερικής πληροφόρησης. Όντας ό μόνος που «πλήρωσε το μάρμαρο» για την υπόθεση του insider trading.

    Πέραν τούτων οι θέσεις των βασικών μετόχων συμπληρώνονται με το 0,61% που κατέχει η Βενετσιάνα-Λουκία Λαβίδα,  μητέρα των τεσσάρων παιδιών και Αντιπρόεδρος στην εταιρεία.

    Η αγορά των δικαιωμάτων του Catapresan από τη Lavipharm αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας που λειτουργεί συνδυαστικά με την επικείμενη, μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των 58 εκατ. ευρώ.

    Από τα κεφάλαια αυτά τα 34 εκατ. ευρώ θα πάνε για την εξαγορά του άυλου περιουσιακού  στοιχείου. Κίνηση που επι της ουσίας αποτελεί μια εισφορά σε είδος από την πλευρά των βασικών μετόχων. Αφού για να καλύψουν το 56% της ΑΜΚ απαιτούνται 32,5 εκατ. ευρώ, που θα τα πάρουν πίσω με την πώληση με του δικαιώματος παραγωγής και εκμετάλλευσης του φαρμάκου, χωρίς να χρειαστεί η καταβολή «φρέσκου» χρήματος.

    Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όλους τους άλλους μετόχους που θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Η οποία θα γίνει με δικαιώματα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων και οι όροι της αναμένεται να εξειδικευτούν στην έκτακτη γενική συνέλευση της 30ης Αυγούστου.

    Ανεξάρτητα από τους όρους διάθεσης των νέων μετοχών, το κόστος συμμετοχής στην ΑΜΚ των 58 εκατ. ευρώ είναι στα 3,40 ευρώ ανά υφιστάμενη μετοχή. Το σύνολο των οποίων είναι τώρα 17.027.010 μετά από το πρόσφατο reverse split ( με τις 3  παλαιές μετοχές να συνενώνονται σε 1).

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.000 μετοχές που έχει κάποιος απαιτούνται 3.400 ευρώ προκειμένου να ασκηθούν πλήρως τα δικαιώματά του.

    Αυτός φαίνεται να ήταν λόγος που οι ανακοινώσεις περί της ΑΜΚ… άναψαν φωτιές και πυροδότησαν πωλήσεις, οδηγώντας την τιμή της μετοχής της Lavipharm…47,2% χαμηλότερα. Καθώς από τα 1,44 ευρώ όπου ήταν στις 3 Αυγούστου βρέθηκε χθές στα 0,76 ευρώ.

    Πλέον η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, που εδώ και δέκα χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης, έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12,9 εκατ. ευρώ. Και η ΑΜΚ που καλείται να φέρει σε πέρας είναι 4,5 φορές μεγαλύτερη από τη χρηματιστηριακή της αποτίμηση.

    Οικονομικές εκτιμήσεις μέχρι το 2042 για το διαδερμικό

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών και ειδικά σε ότι αφορά το τίμημα για την εξαγορά του άυλου περιουσιακού στοιχείου( που είναι το διαδερμικό προϊόν) έχει δύο σκέλη. Το σταθερό και το μεταβλητό. Στην πρώτη περίπτωση λογίζεται ώς αντίτιμο το ποσό των 34 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη λαμβάνεται υπόψη η συμφωνία με βάση την οποία:  Η Lavipharm θα δίνει για 15 χρόνια στη Λουξεμβουργιανή εταιρεία της οικογένειας Λαβίδα  (Lavipharm Group Holding S.A) το 10% επί των καθαρών εσόδων στην Ιταλία και το 5% επί των εσόδων στον υπόλοιπο κόσμο ( πλήν ΗΠΑ).  Η παρούσα αξία του μεταβλητού αυτού ποσού έχει εκτιμηθεί στα 8,5 εκατ. ευρώ.

    Περί της δίκαιης και εύλογης αξίας έχει αποφανθεί η ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Audit Services. Όπως μάλιστα προκύπτει από την κοινοποιημένη  έκθεση αποτίμησης, τα έσοδα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις του διαδερμικού προϊόντος θα είναι 204,318 εκατ. ευρώ για το διάστημα από το 2022 έως και το 2044. Ξεκινώντας από τα 6,491 εκατ. ευρώ εφέτος, προβλέπεται ότι θα φτάσουν στα 11,6 εκατ. ευρώ το 2031 για να ακολουθήσουν στη συνέχεια μια τάση υποχώρησης.

    Για όλη την περίοδο των 23 ετών τα μικτά κέρδη οριοθετούνται στα 144,783 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 131,831 εκατ. ευρώ, οι ελεύθερες ταμειακές ροές ( που ανάγονται στην παραγωγή μετρητών) στα 100,847 εκατ. ευρώ και οι προεξοφλημένες, ελεύθερες ταμειακές ροές ( με μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου στο 10,4% ) υπολογίζονται στα 42,703 εκατ. ευρώ αθροιστικά. Στο πλαίσιο όλα αυτά ενός επιχειρηματικού σχεδίου που προβλέπει τη μεταφορά της παραγωγής του προϊόντος στη Ελλάδα, το 2024, τις εντεινόμενες προωθητικές ενέργειες για την αύξηση των πωλήσεων και το ενδεχόμενο διείσδυσης σε άλλες επιλεγμένες αγορές.

    Αστερίσκοι με ιδιαίτερο νόημα και αποποίηση ευθυνών

    Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα…λιγότερο καλά είναι εκείνα που επισημαίνει η ελεγκτική εταιρεία. Τονίζοντας ότι οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από τη Διοίκηση «χωρίς να διενεργήσουμε περεταίρω ανεξάρτητο έλεγχο». Κατά συνέπεια δεν υπάρχει εγγύηση για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των στοιχείων που παρασχέθηκαν…

    Η ελεγκτική λέει ακόμη ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη ή υποχρέωση, σε περίπτωση που κάποια πληροφορία ή γεγονός που παρουσιάζεται στην έκθεση αποδειχθεί ανακριβής, λανθασμένη ή παραπλανητική… Προσθέτει επίσης ότι οι προβλέψεις βασίζονται σε υποκειμενικές κρίσεις που ενδέχεται να μεταβληθούν στο μέλλον, λόγω αλλαγής συνθηκών στις οικονομίες και τις αγορές. Το αυτονόητο δηλαδή. Και από τη στιγμή που και …κληρονομικό χάρισμα να διαθέτει κάποιος δεν μπορεί να δεί επακριβώς τι θα συμβεί σε παραπάνω από δύο δεκαετίες.

    Από ορισμένες πηγές μεταδίδεται ότι οι κινήσεις της οικογένειας Λαβίδα συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στην εισηγμένη. Αν θα το ενστερνιστούν αυτό και οι μέτοχοι μειοψηφίας θα κριθεί από τα ίδια τα γεγονότα. Στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η δυνατότητα μερικής κάλυψης, αν δεν πιαστεί ο στόχος άντλησης των 58 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων θα κατευθυνθεί και σε άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

    Πρωτίστως όμως αναμένεται να «θεραπευτούν» τα κατά 9,9 εκατ. ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια του ομίλου, ανοίγοντας το δρόμο για την έξοδο της Lavipharm από το χρηματιστηριακό καθεστώς της επιτήρησης.

    Τα κέρδη, τα «βαριά» δάνεια και ο ρόλος του Τηλέμαχου

    Στην περσινή χρήση τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ήταν 1,73 εκατ. ευρώ, ενώ στα 36,45 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα δανειακά υπόλοιπα, εκ των οποίων τα περίπου 3,9 εκατ. βραχυπροθέσμα κι όλα τα άλλα μακροπρόθεσμα, μετά από τις τραπεζικές αναδιαρθρώσεις. Σε σχέση με τα περσινά λειτουργικά κέρδη (ebitda) των 6,2 εκατ. ευρώ, οι δανειακές οφειλές είναι σε εξαπλάσιο ύψος. Με την προσθήκη της νέας δραστηριότητας του διαδερμικού φαρμάκου είναι εμφανές ότι η οικονομική εικόνα της Lavipharm θα βελτιωθεί.

    Στο ακραίο ενδεχόμενο που η ΑΜΚ καλυφθεί μόνο από την πλευρά των βασικών μετόχων, τότε η συμμετοχή τους θα εκτιναχτεί στο 83% περίπου.

    Στην αγορά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποιος νέος «παίκτης» αποκτώντας επενδυτική θέση στην εταιρεία, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι που να παραπέμπει σε μια τέτοια εξέλιξη.

    Κατ’ ουσίαν κύριος εκφραστής του φιλόδοξου στοιχήματος για τη Lavipharm είναι ο Τηλέμαχος Λαβίδας. Στην εταιρεία πάντως θέση μέλους στο Δ.Σ έχει και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, υψηλόβαθμο στέλεχος του CVC Capital Partners, που διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ. Η συμμετοχή του στα συμβούλια γίνεται με τηλεδιάσκεψη, ενώ πέρσι δεν έλαβε καμία αμοιβή ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου…

    Διαβάστε επίσης:

    Lavipharm: Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ €58 εκατ.

    Lavipharm: Στα 39,7 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις το 2021



    ΣΧΟΛΙΑ