• Business

    Alex Myers (Andromeda Seafood): «Έτσι θα φτιάξουμε τον εθνικό πρωταθλητή στις ιχθυοκαλλιέργειες – Δύσκολη παρένθεση η πανδημία»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor
    ο διευθύνων σύμβουλος της Andromeda Seafood, Alex Myers,

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Avramar, Alex Myers


    Κανονικά παρά την πανδημία προχωράει το σχέδιο δημιουργίας «εθνικού πρωταθλητή» στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, μέσα από την ενοποίηση των Σελόντα, Νηρέα και Ανδρομέδα.

    Αυτό ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Andromeda Seafood, Alex Myers, τονίζοντας πως η υγειονομική κρίση παρά τη μικρή καθυστέρηση που επιφέρει στο πλάνο δεν αλλάζει τον συνολικό σχεδιασμό για την διάσωση και ανάπτυξη της εταιρείας και του κλάδου ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος σε έναν κλάδο που έχει τεράστιες προοπτικές (το 65% της κατανάλωσης ψαριών θα προέρχεται μέσα σε λίγα χρόνια από την ιχθυοκαλλιέργεια).

    «Ξεκινάμε σε δύσκολη εποχή και η νέα εταιρεία αρχίζει με ζημιές, αλλά έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν», σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως η διοικητική ομάδα αντιμετωπίζει την κρίση του κορονοϊού βήμα βήμα, αλλά σε κάθε περίπτωση «ως μια δύσκολη παρένθεση» που κάποια στιγμή θα τελειώσει. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Andromeda Seafood, το οποίο θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Ιούνιο μετά την έξοδο των μετοχών του Νηρέα και της Σελόντα από το Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίζεται σε τρεις φάσεις και εκτείνεται σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

    Ειδικότερα, στη πρώτη φάση, τη φάση της μετάβασης που λάβει χώρα μέσα στο 2020 προβλέπεται να υλοποιηθεί η απόφαση της DG Comp για πώληση μονάδων σε ανταγωνιστές (Diorasis & Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς) ενώ προς το φθινόπωρο αναμένεται να ανακοινωθεί και η καινούρια επωνυμία του νέου σχήματος. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν τα νέα κεντρικά γραφεία που θα ενοποιήσουν τις διοικητικές υπηρεσίες των τριών εταιρειών και θα προετοιμασθεί το έδαφος για τις μεγάλες επενδύσεις για την επόμενη χρονιά.

    Η δεύτερη φάση που θα «τρέξει» το 2021 αφορά στην φάση του μετασχηματισμού όπου και θα αρχίσει να υλοποιείται το όραμα του νέου ομίλου. Τότε, προγραμματίζονται οι πρώτες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού στις φάρμες ανά την Ελλάδα, αλλά και η είσοδος σε αγορές όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την μεσογειακή διατροφή, με έμφαση την Αγγλία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Τέλος, η τρίτη φάση αφορά στην επέκταση των εργασιών. Υπό την προϋπόθεση ότι το 2021 θα κινηθεί ομαλά, αναμένονται να υλοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις αλλά και στα δίκτυα διανομής του εξωτερικού.

    «Task force για πωλήσεις εν μέσω πανδημίας»

    Η αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου φαίνεται να πηγάζει και από τα αντανακλαστικά που επέδειξε η εταιρεία για την επιτυχή διαχείριση των συνεπειών του lockdown. Όπως είπε ο κ. Myers, στέλεχος με διεθνή καριέρα και πλούσια εμπειρία στον χώρο των τροφίμων, οι εταιρείες που απαρτίζουν το νέο σχήμα κατάφεραν να καλύψουν μέρος των απωλειών από το αναγκαστικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης (Horeca), τονίζοντας μάλιστα πως δημιουργήθηκε ειδική ομάδα (task force) που ανέλαβε την ευθύνη να βρει τρόπους να διοχετευθεί η παραγωγή.

    «Παρ’ ότι μέσα μια νύχτα χάσαμε το 50% των πωλήσεών μας, καταφέραμε να μετριάσουμε τις απώλειες προωθώντας περισσότερες ποσότητες στα σούπερ μάρκετ και διατηρώντας ανοιχτά τα κανάλια διανομής σε όλες τις αγορές. Έτσι, τον Απρίλιο είχαμε κάμψη 35% με 40% και τον Μάιο 20%», επεσήμανε. Είναι ενδεικτικό πως έγιναν τεράστιες ανατροπές και στις χώρες που απορροφούν τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Η Ιταλία, που μέχρι πρότινος ήταν πρώτη υποχώρησε στην τέταρτη θέση ενώ η Ισπανία πέρασε στην πρώτη θέση και στη δεύτερη η Ελλάδα.

    Και όλα αυτά μετά από ένα πολύ δυνατό πρώτο δίμηνο, όπου οι πωλήσεις αλλά και οι τιμές των ψαριών κινούνταν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και βάση πλάνου, γεμίζοντας με αισιοδοξία τον κλάδο, μέχρι τις 13 Μαρτίου που ξέσπασε η υγειονομική κρίση να ανατρέψει την κατάσταση.

    Το ερώτημα που απασχολεί τους διοικούντες την εταιρεία και συνολικά τον κλάδο είναι πως θα κινηθούν οι πωλήσεις τους επόμενους μήνες. Παρ’ ότι, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια το πιθανότερο είναι η μείωση να κυμανθεί στα επίπεδα του -20% με δεδομένο πως τα δύσκολα φαίνεται να είναι πίσω. Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να ανατραπούν πλήρως εάν χρειαστεί οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε δεύτερο lockdown το προσεχή φθινόπωρο. Όσον αφορά στις τιμές των ψαριών, η διοίκηση της Andromeda Seafood περιμένει να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα που είναι κατά 0,50 σεντ αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό παρά τον ανταγωνισμό από την Τουρκία που παραδοσιακά έχει χαμηλότερη τιμολογιακή πολιτική.

    Σε Στρατό και νοσοκομεία η πλεονάζουσα παραγωγή

    Ειδική αναφορά στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης έγινε στα μέτρα στήριξης του κλάδου, ο οποίος εξάγει το 80% της παραγωγής του και απασχολεί περίπου 10.000 σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ και στέλεχος της Σελόντα, Απόστολος Τουρολιάς, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη υπογράμμισε πως οι εκπρόσωποι του κλάδου βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη, προκειμένου να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Αλιείας και να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου για τις απώλειες εσόδων λόγω της πανδημίας. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

    Από εκεί και πέρα, ο κ. Τουρολιάς επεσήμανε την ανάγκη οι εταιρείες να ενταχθούν και στα υπόλοιπα κυβερνητικά μέτρα στήριξης όσων επλήγησαν από την πανδημία καθώς έχουν μεγάλη ανάγκη από ρευστότητα ενώ τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση για τη διάθεση της πλεονάζουσας παραγωγή που έχει συσσωρευθεί στη διάρκεια του lockdown. Το θέμα είναι κρίσιμο καθώς σχετίζεται άμεσα με την ομαλή συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας. «Εάν δεν διατεθεί η υφιστάμενη παραγωγή δεν μπορεί να μπει καινούριος γόνος στους κλωβούς για να υπάρξει νέα παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά.

    Η πλεονάζουσα παραγωγή που πρέπει να διατεθεί υπολογίζεται σε περίπου για 24.000 τόνους. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η κατάψυξη των ψαριών και η πώληση σε μεταγενέστερο χρόνο καθώς και η διάθεσή τους σε δομές ανά την ελληνική επικράτεια όπως ο Στρατός και τα νοσοκομεία, μέσα από ειδικό πρόγραμμα. Ο κ. Τουρολιάς σημείωσε πως ο Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Who is Who

    Alex Myers, CEO Andromeda Seafood

    Στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των τροφίμων καθώς και των εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ο νέος επικεφαλής της Andromeda Seafood που θα αναλάβει τα ηνία του νέου σχήματος που θα έχει στην ομπρέλα του, τον Νηρέα, την Σελοντα και την Ανδρομέδα. Πρόκειται για μια εταιρεία που θα ελέγχει το 50% της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας και θα συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο (συμπεριλαμβανομένων και των νορβηγικών εταιρειών- κολοσσών που εκτρέφουν σολομό). Ο κ. Myers έχει διανύσει 35 χρόνια πορείας σε διάφορες θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων, όπως η Unilever και η Carlsberg.



    ΣΧΟΛΙΑ