Η ύστατη μάχη Μιχαηλίδη εναντίον Χαρδούβελη, τα εισαγγελικά μυστήρια του κ. Μούργου της Ανταποδοτικής και οι συναντήσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη για τα εξοπλιστικά

Πάντως επειδή η στήλη που θυμάται τα παλιά, ο Γκίκας ως υπουργός Οικονομικών ήταν από τους πιο σοβαρούς.  Άφησε έργο πίσω του.

the wise man
relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)
the wise man

Ο Παπακωνσταντίνου και ο ανταγωνισμός

Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο ένα ήταν το θέμα της συζήτησης σε επιχειρηματικούς κύκλους.

Το deal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου.

Σας υπενθυμίζουμε οτι η  δημιουργία ενός  εισηγμένου στο χρηματιστήριο, μεγάλου εταιρικού σχήματος συμμετοχών, το οποίο θα πλαισιώνεται μετοχικά από ισχυρά  επιχειρηματικά ονόματα , είναι το αποτέλεσμα του δυναμικού deal με έντονη αναπτυξιακή διάσταση, ανάμεσα στον όμιλο IDEAL και  το Virtus International Partners.

Μέτοχοι του νέου σχήματος η οικογένεια Δαυίδ, οι επιχειρηματίες Βασίλης Κάτσος και Πάνος Γερμανός και οι τράπεζες Eurobank  και Τράπεζα Πειραιώς.

Τραπεζίτης μου εξηγούσε ότι:  «Οι υπόλοιποι fund managers (πχ Απόστολος Ταμβακάκης της EOS Capital) ομολογουμένως έμειναν πίσω. Ούτε που είχαν φανταστεί την δουλειά που έστησε ο Παπακωνσταντίνου».

Κόβουν προσωπικό 2 τράπεζες

Οι προοπτικές για τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους μέσα στη χρονιά που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες με τα αποτελέσματα του α τριμήνου, κρύβει μέσα του ενέργειες.

Σε απόλυτες τιμές αυτό σημαίνει εθελουσίες οι οποίες πια δεν έχουν μόνον την κλασσική μορφή.

Οι τράπεζες πουλούν ενεργητικά όπως κάρτες ή άλλα κομμάτια τους και έτσι διώχνουν το προσωπικό.

Μια τουλάχιστον τράπεζα προγραμματίζει εθελουσία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ άλλη μια σύντομα θα προχωρήσει τις ενέργειες πώλησης κομματιών του ενεργητικού της μειώνοντας περαιτέρω το προσωπικό της.

Ο Μιχαηλίδης και ο Χαρδούβελης

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης εφόσον δεν μπορεί να κάνει πολλά για τον εαυτό του, προσπαθεί- όσο μπορεί – να δυναμιτίσει την υποψηφιότητα Χαρδούβελη, γιατί μάλλον πιστεύει πως από τη στιγμή που ο Γκίκας πάτησε το πόδι του στο δ.σ. της ΕΤΕ, του υπονόμευσε τη θέση.

Ετσι λοιπόν προσπαθεί και ξαναπροσπαθεί εκεί που μπορεί,  να εξηγήσει τα διάφορα για την προσωπικότητα και την αποτελεσματικότητα  Γκίκα,  κυρίως την περίοδο που αυτός είχε χρηματίσει υπουργός…..

Μόνον που καλώς ή κακώς για τον κ. Μιχαηλίδη και για τις επιδιώξεις του, την απόφαση θα την λάβει τελικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο ελέγχει άνω του 40% των μετοχών της τράπεζας.

Και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  κάνει όπως και να το κάνουμε ότι θέλει η κυβέρνηση και ότι θέλει και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Η στήλη που θυμάται τα παλιά, οφείλει να παραδεχτεί οτι ο Γκίκας Χαρδούβελης ως υπουργός Οικονομικών ήταν από τους πιο σοβαρούς.

Άφησε έργο πίσω του.

Προφανώς και θα αφήσει σημαντικό έργο ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Μούργος, η Ανταποδοτική και οι εισαγγελικά μυστήρια

Κορυφαίοι δικαστικοί μου λένε ότι άρχισαν να ενδιαφέρονται για την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση  Συσκευασιών του κ. Παναγιώτη Μούργου.

Η υπόθεση ξεκίνησε  να σκαλίζεται, καθώς σύμφωνα με την Greepeace εγκρίθηκε ένα εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο  του συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

H έγκριση αυτή δόθηκε χωρίς να εξεταστεί επί της ουσίας η τεχνικοοικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και η δυνατότητα να πετύχει στόχους ανακύκλωσης.

Το παρελθόν του ιδίου του κ. Μούργου , όπως λένε πηγές «έχει κινήσει διάφορες υποψίες».

Η έρευνα έβγαλε πολλά.

Καταρχήν την μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει, προ ετών,  για το ζήτημα της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.», ο  Δήμος  Αθηναίων.

Για να ξέρετε η υπόθεση εκδικάστηκε στο Δ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι με την υπ’ αριθμόν 16088/2016 απόφαση.

Έχει όμως ενδιαφέρον η ιστορία της.

Σύμφωνα με την τότε μηνυτήρια αναφορά «Πρόκειται για εταιρεία που συστάθηκε το 2008 παρανόμως με τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων και εγκατέστησε σε κεντρικές πλατείες της πόλης περίπου 40 μηχανήματα ανακύκλωσης.»

Η τότε δημοτική αρχή ζητούσε να διερευνηθεί εάν έχουν τελεσθεί ποινικά κολάσιμες πράξεις, όσον αφορά τη δράση και τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, η οποία ετησίως εισέπραττε το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες μέλη της (Καρφούρ – Μαρινόπουλος, Info Quest, Ανώνυμη Εταιρεία Εμφιάλωσης Σουρωτή, Σούπερ Μάρκετ Ατλάντικ, Alfa Alfa Energy) προκειμένου να διαχειριστεί τα απορρίμματά τους.

Η απόφαση για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς ελήφθη, καθώς «η λειτουργία της εταιρείας εγείρει πολλά ερωτήματα.»

Προσέξτε τι έκανε ο κ. Μούργος σύμφωνα πάντα με την αναφορά.

Κατέθετε, σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων, χρήματα χωρίς να το ξέρει ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων.

«Ο Μούργος και οι παράνομες business»

Δηλαδή, όπως αναφέρεται και στη μηνυτήρια αναφορά:  «τα αληθή αυτά αλλά και ουσιωδέστατα για την ύπαρξη της εταιρίας γεγονότα απεκρύβησαν από όλες τις αρμόδιες διοικητικές αρχές (εποπτεία τόσο από το Υπουργείο Ανάπτυξης ως ανώνυμη εταιρεία όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως συλλογικό σύστημα).

Επίσης, αν και δεν υπήρχε κάποια συμβατική ή άλλη σχέση που να δικαιολογεί την κατάθεση, εκ μέρους του Παναγιώτη Μούργου, του ποσού των € 38.000 για λογαριασμό του Δήμου (κάτι το αντίστοιχο συνέβη και με τους υπολοίπους Δήμους που φέρονται ως μέτοχοι της εταιρείας) εν τούτοις παρά το ουσιώδες αυτό γεγονός πιστοποιήθηκε αναληθώς από τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας η καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου από τον Δήμο Αθηναίων και έγινε χρήση του ψεύδους αυτού εγγράφου κατ’ επανάληψη στις Αρχές και σε τρίτους.

Όπως και παραπάνω αναφέρουμε ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής του Ν. 3691/2008 αφού κατά τα αναφερόμενα παραπάνω φέρεται να νομιμοποιήθηκε το ποσό των 38.000 ευρώ από τα μέλη του ΔΣ της εν λόγω εταιρίας ότι δήθεν κατέβαλε ο Δήμος Αθηναίων.

Η προέλευση όμως του ποσού αυτού είναι άγνωστη για τον Δήμο όπως είναι άγνωστα και τα λοιπά στοιχεία και συνθήκες με τις οποίες και υπό τις οποίες ο Παναγιώτης Μούργος κατέθεσε το εν λόγω ποσό».

Από μακριά… 

Η είδηση της εβδομάδας είναι το άνοιγμα του τουρισμού.

Είναι Παρασκευή 14 Μαΐου και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης έχει μόλις αποφασίσει αύξηση στην πληρότητα των πλοίων 80-85%, δηλαδή σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε χώρους, που αναγκαστικά ο κόσμος συγχρωτίζεται.

Ο υπουργός πάει και στο λιμάνι του Πειραιά όπου κάποια πλοία είναι έτοιμα προς αναχώρηση. Ευτυχώς είναι εκεί η ΕΡΤ και δείχνει εικόνες. Δεν κάνει σχόλια, αλλά η κάμερα δείχνει τους επιβάτες πάνω στο πλοίο ο ένας δίπλα στον άλλο, να ανοίγουν τις πόρτες για να μπουν ή να βγουν στο κατάστρωμα, ο ένας μετά το άλλο να αγγίζουν τα ίδια πόμολα (σ.σ. Προφανώς το ίδιο γίνεται στις τουαλέτες και αλλού).

Και βγαίνει το κρατικό μέσο ΑΠΕ για να μεταδώσει δηλώσεις του υπουργού ότι τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Όποιος δεν το έχει καταλάβει περιορισμοί υπάρχουν ακόμα στα χαρτιά και είναι πολλοί. Γιατί δεν μπορεί κάποιος νοήμων να κατανοήσει αυτά που είδε την Παρασκευή το πρωί (και άλλα που συνέβησαν το Σαββατοκύριακο).

Γι’ αυτό και ο αγαπητός Γιώργος Αυτιάς την Κυριακή το πρωί στην εκπομπή του στο ΣΚΑΪ έδειξε από μακριά το πλοίο της Blue Star, που έφευγε από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά των Κυκλάδων..

Ο Άδωνις έχει χρήμα για όλους 

Το χέρι στην τσέπη έχει βάλει η κυβέρνηση και μέσω του Άδωνι μοιράζει χρήμα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι περίμενε να ανοίξουν οι δραστηριότητες για να δώσει χρήμα σε αυτούς που είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες.

Αυτό έχει κάποια λογική, γιατί μέχρι τώρα οι περισσότερες οφειλές δεν χαρακτηρίζονταν ληξιπρόθεσμες. Αυτό θα συμβεί σταδιακά όταν οι αναστολές πληρωμών κοπούν. Τότε θα ξεκινήσει η περίοδος των ληξιπρόθεσμων.

Εκτός από τις επιδοτήσεις προς εστίαση, τουρισμό, ο Άδωνις σχεδιάζει να δώσει χρήμα σε ένδυση, υπόδηση, εποχικά καταστήματα και ταξί.

Έπονται οι δικηγόροι 

Θα ακολουθήσει  πρόγραμμα για τους παραπονούμενους δικηγόρους, το άλλοτε ποτέ κίνημα της γραβάτας, τους οποίους η κυβέρνηση δυστυχώς υποτίμησε με πολλούς τρόπους.

Πρόκειται για πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγορικών τους γραφείων.

Συνάντηση για φρεγάτες

Και μια που αναφερθήκαμε στον υπουργό Ανάπτυξης, το πρόγραμμά του είναι εξαιρετικά βαρύ αφού τα κάνει όλα, σαν να μην υπάρχει άλλος δραστήριος και ικανός υπουργός.

Την προηγούμενη Πέμπτη επισκέφθηκε τον υπουργό στο γραφείο του η βρετανίδα πρέσβυς Ms Kate Smith.

To Brexit και το καυτό θέμα της τουριστικής οδηγίας της βρετανικής Κυβέρνησης μπορεί να μην είναι στις άμεσες αρμοδιότητές του, όμως δεν άφησε την ευκαιρία  να πάει χαμένη.

Ο υπουργός άνοιξε το θέμα γιατί οι Βρετανοί  τουρίστες αποτελούν βασικό  πυλώνα στην τουριστική μας βιομηχανία (αν περίμενε από τον Χάρη, μπορεί ακόμα να έτρωγε ξύλο στο hard talk).

Πάντως, η βρετανίδα ζήτησε να δει τον υπουργό για άλλη δουλειά.

Για τις φρεγάτες και τα ναυπηγεία που είναι αρμοδιότητα του Άδωνι.

Καλλίνικος Καλλίνικος: Θα βάλει το χέρι στην τσέπη;

Η Goldair Cargo σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Ο επιχειρηματίας Καλλίνικος Καλλίνικος, η ψυχή της εταιρείας πρέπει να δώσει σαφές στίγμα για τις πραγματικές του προθέσεις σχετικά με την επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο.

Ο χρόνος κυλάει και μέχρι τα τέλη  Μαΐου πρέπει να έχει απαντήσει στον συνεταίρο του, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για το τί θα κάνει σχετικά με τις απαιτήσεις που έχει θέσει η DG Comp για να προχωρήσει η επένδυση στο ακίνητο.

Γιατί χωρίς λεφτά, η επένδυση δεν προχωράει.

Και με το προηγούμενο καθεστώς, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και η Πειραιώς έβαζαν τα λεφτά.

Και μην ξεχνάμε ότι την αρμοδιότητα πλέον δεν την έχει ο αγαπημένος του, Χρίστος Σπίρτζης.

Το σομπρέρο της Eurobank 

Και μια που μιλάμε για ακίνητα, η Eurobank σχεδιάζει την ίδρυση εταιρείας για να μεταβιβάσει ακίνητο ή ακίνητα.

Το πικάντικο της υπόθεσης είναι η επωνυμία, η οποία θα φέρει όνομα τη χώρα της τεκίλας και των νάτσος: Viva la Mexiko.

Οι ρύποι ακριβαίνουν το ρεύμα

Τρέχει  και δε φτάνει η διοίκηση της ΔΕΗ  με την κούρσα της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων  CO2. Η  τιμή της διπλασιάστηκε σε ένα χρόνο και διαμορφώνεται στα 52 ευρώ ανά τόνο όταν πέρυσι ήταν στα 25 ευρώ.

Οι  πρώτοι  που θα  καταλάβουν τις αλλαγές είναι οι καταναλωτές  αφού η διοίκηση του Γιώργου Στάσση θα ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα  στα συμβόλαια.

Η γενική συνέλευση των ΕΛ.ΠΕ.

Μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων για την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό.

Το καθεστώς του ελληνικού δημοσίου να διορίζει  τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε σύνολο εννέα έφτασε στο τέλος  μετά από 18 χρόνια και θεωρείται θετική εξέλιξη.

Αλλά είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη όψη είναι ότι διορίζονται ξανά μέλη στο Δ.Σ. άτομα τα οποία, συνδύασαν τη θητεία τους με πολύ κακά αποτελέσματα στο παρελθόν.

Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης: Ξέρεις από Vespa;

Στο  …φόρτε του το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΣΔ), που εντάσσεται  στην ομπρέλα, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και έχει αναλάβει να ενημερώνει για τις αλλαγές που φέρνουν ο νόμος της Εταιρικής Διακυβέρνησης στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.

Το ημερολόγιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων έχει σταματήσει στο Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή πολύ πριν την πανδημία και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που έγινε τον Ιούλιο του 2020!

Το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης σίγουρα γνωρίζει τις επικείμενες αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε λίγες εβδομάδες, αν δεν δοθεί παράταση, όπως συνήθως συμβαίνει.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει 2018 ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Γιώργος Σεραφείμ, αντικαθιστώντας την Σοφία Κουνελάκη-Εφραίμογλου.

Ο κ. Σεραφείμ μπορεί να είναι γνώστης της εταιρικής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης και να χαίρει εκτίμησης, όμως δεν δικαιολογείται αυτή η κατάσταση.

Ούτε για αυτόν, ούτε για τα άλλα βαρύγδουπα ονόματα του πολυπληθούς 15μελούς διοικητικού συμβουλίου.

Η κατάσταση μοιάζει με την περίπτωση του αγαπημένου μας Θανάση Βέγγου στην ταινία που οδηγούσε Ζούνταπ και ρωτούσε τους οδηγούς αυτοκινήτων: «Ξέρεις από Βέσπα;»

Ελπίζουμε οι φορείς να διαβάσουν το σημερινό σχόλιο και να βγάλουν καμιά ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες για το πόσο κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.