• Business

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal): Εξετάζεται νέα επιστροφή κεφαλαίου από Σεπτέμβριο

    Λαμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος Ομίλου Ideal

    Λαμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος Ομίλου Ideal


    Επιπλέον επιστροφή κεφαλαίου εξετάζει η διοίκηση της Ideal από τον Σεπτέμβριο κι εφόσον το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, έβαλε ως έναν από τους μακροπρόθεσμους στόχους της Ideal Holdings να βρεθεί σε όλους τους δείκτες εντός του 2022 και κατέληξε: «Με τον δείκτη ESG θα μπορέσουμε να πετύχουμε καλύτερη προσέγγιση με τους επενδυτές».

    Όπως ανέφερε, «έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά, στην προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρσι (σ.σ. με απαρχή το deal της 14ης Μαϊου του ’21 με την Virtus) για το turn around της Ideal. Κάναμε άλλη μια εξαγορά πρόσφατα και έχουμε σχέδια για το μέλλον. Καλό είναι όλοι να αναγνωρίζουν το έργο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν βοηθήσει στην υλοποίηση της στρατηγικής μας».

    Ως προς τα καλά pro forma αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (αυξημένα έσοδα κατά 68% στα 24,1 εκατ. ευρώ, EBITDA +122% στα 5,1 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη +106% στα 3,1 εκατ. ευρώ) ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι, «συμβάλλουν καθοριστικά οι κλάδοι όπου έχουμε επενδύσει και αντέχουν στην κρίση. Παράγουν αποτελέσματα καλύτερα του αναμενόμενου ίσως, παρά την πίεση που υφίσταται η παγκόσμια οικονομία. Δεν θέλουμε, όμως, να προβούμε σε προβλέψεις για το εξάμηνο…

    Με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, η αίσθηση είναι ότι τόσο τον Μάιο, όσο και τον Ιούνιο διατηρείται η τάση για την βελτίωση των αποτελεσμάτων το 2022, σε σχέση με το 2021. Δεν ανησυχούμε ούτε για το εξάμηνο. Ελπίζουμε ότι τα ίδια θα λέμε και τον Σεπτέμβριο, παρότι ο πληθωρισμός «είναι εδώ» και παρά τα προβλήματα που προκαλούνται από την διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εμείς, δεν το έχουμε «δει» αυτό στους 4 τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε μέσω των εταιρειών στις οποίες επενδύουμε».

    Οι εταιρείες

    Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, θα συνεχισθεί η αύξηση του κύκλου εργασιών της Astir Vitogiannis και ότι δεν συσχετίζεται με την ελληνική αγορά σε ποσοστό άνω του 3%, ούτε με τις ευρωπαϊκές αγορές σε ποσοστό άνω του 17%-18%.

    Για τον κλάδο της παραγωγής των προϊόντων Three Cents, Premium Sodas & Mixers, η επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέπεται να συνεισφέρει ρεκόρ πωλήσεων.

    Επίσης, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται και για τον τεχνολογικό τομέα (ανάπτυξη λογισμικού, προϊόντα και λύσεις πληροφορικής) και ειδικότερα του Cyber Security (μετά και την εξαγορά της Netbull από τη θυγατρική ADACOM), ενώ στις δραστηριότητες των εταιρειών της Ideal Holdings συμπεριλαμβάνεται και η διανομή λευκών συσκευών.

    Απαντήσεις

    Περιγράφοντας στους μετόχους τη φιλοσοφία της νέας Ideal, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο Χ.Α., δεν είμαστε μια τυπική εταιρεία συμμετοχών, θα ήταν θετικό για την αγορά αν υπήρχαν άλλες 3-4 holdings αυτού του τύπου, αν κάποιοι αποφασίσουν να μιμηθούν το συγκεκριμένο μοντέλο».

    Ως προς τη διάρκεια του ορίζοντα των επενδύσεων έκανε λόγο πως η διάρκεια ενός επενδυτικού κύκλου κατά μ.ο. βρίσκεται σε βάθος πενταετίας διευκρινίζοντας ότι οι υπεραξίες προκύπτουν είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης, είτε μέσω εξαγορών ή και σε συνδυασμό των δυο.

    Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το παράδειγμα της Astir Vitogianis, στην οποία επένδυσε το 2017 με τo fund της Virtus, όπου από μια οικογενειακή επιχείρηση εξελίχθηκε σήμερα σε μια μικρή πολυεθνική, διπλασιάζοντας τα έσοδα της σε μια πενταετία, με δυο εργοστάσια σε δυο ηπείρους και με πελάτες της κορυφαίες άλλες πολυεθνικές, όπως η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ideal: Επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η Γενική Συνέλευση



    ΣΧΟΛΙΑ