• Business

    «Κραυγή αγωνίας» από τις επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους ΚΑΔ – Κίνδυνος μαζικών απολύσεων και νέων λουκέτων

    Γιώργος Καββαθάς


    Σε «αγώνα δρόμου» έχουν επιδοθεί μια σειρά από κλάδοι και επιχειρήσεις για να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση του κορονοϊού.

    Με επιστολές, δημόσιες εκκλήσεις αλλά και κατ’ ιδίαν επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς επιχειρούν να πείσουν το οικονομικό επιτελείο να τους συμπεριλάβει στις περίφημες πλέον λίστες των ΚΑΔ (πρόκειται για κωδικούς που περιγράφουν το αντικείμενο δραστηριότητας), προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς έχει ήδη στείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία απαριθμεί μια σειρά από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εξαιρούνται των μέτρων, όπως μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα (πχ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κηροποιοί, τεχνικοί ανελκυστήρων, αλουμινοκατασκευαστές) παρ’ ότι πλήττονται εξίσου με τις υπόλοιπες και υπογραμμίζει την ανάγκη να «ανοίξει η ομπρέλα προστασίας» για περισσότερους.

    Όπως λέει, η κατάσταση ακόμη και για αυτές που παραμένουν ανοιχτές είναι τραγική καθώς η κατανάλωση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ο τζίρος έχει σχεδόν εκμηδενισθεί.

    Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Γρηγόρης Μικρογεύματα, Βλάσσης Γεωργάτος, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη να απλωθεί το «δίχτυ προστασίας» στο σύνολο της αγοράς.

    «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιχειρήσεις που είτε υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει αλλά δεν υπάγονται στα μέτρα γιατί δεν εμπίπτουν στους ΚΑΔ», σημειώνει και προσθέτει πως δεν μπορεί να υπάγονται κλάδοι όπως πχ. οι λογιστές που καλώς υπάγονται και να εξαιρούνται κλάδοι εντάσεως εργασίας από retailers μέχρι παραγωγούς που μένουν εκτός.

    Ο κ. Γεωργάτος θεωρεί πως «τα μέτρα πρέπει να είναι προς όλες τις κατευθύνσεις, και να μην υπάρχουν δυο ταχύτητες» και προτείνει την καθολική εφαρμογή των ΚΑΔ, υπό προϋποθέσεις (π.χ. μείωση του τζίρου πάνω από ένα ποσοστό με την ευθύνη απόδειξης να βαραίνει την επιχείρηση), ώστε να βοηθηθούν όσο τον δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να επιβιώσουν της κρίσης. Το οποίο, όπως λέει, είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

    Όπως λέει, αυτή τη στιγμή τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά δοκιμάζονται έντονα από την ραγδαία μείωση του τζίρου που ξεπερνάει το 80% και δεν γνωρίζουν πως θα διαχειριστούν την κατάσταση και κυρίως τους εργαζόμενους τους, οι οποίοι με δεδομένο πως η επιχείρηση δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ!

    Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τις επόμενες μέρες και κυρίως εάν δεν συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου στους ΚΑΔ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού και προσωρινής αναστολής λειτουργίας, κάτι που λέει εξετάζουν και άλλοι επιχειρηματίες τόσο στον κλάδο της εστίασης όσο και αλλού.

    Να σημειωθεί πως σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη διεύρυνση των ΚΑΔ κατά 100 εντός της εβδομάδας ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω διεύρυνση από τις αρχές Απριλίου, ανάλογα με την εικόνα της αγοράς.

    Υπολογίζεται πως σήμερα υπάρχουν περίπου 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, για τις οποίες δεν υπάρχει κανενός είδους μέριμνα.

    Ήδη, με κυβερνητική εντολή έχουν κλείσει 440.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 600.000 εργαζόμενους. Αυτές οι επιχειρήσεις σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ πραγματοποιούν μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ