Η πρώτη στρατηγική επένδυση στο silver tourism – όπως λέγεται ο τουρισμός τρίτης ηλικίας – θα είναι το Aleandrou Chora που σχεδιάζει ο βορειοελλαδίτικος όμιλος Κουρτίδη στην Καβάλα, εφόσον το έργο ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου.

Η εταιρεία κατέθεσε στον Enterprise Greece φάκελο για την ένταξη του έργου στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, έτσι ώστε να αδειοδοτηθεί με ΕΣΧΑΣΕ και ειδικότερα με την οργάνωση δύο ζωνών με χρήσεις «Παραθεριστικού – τουριστικού χωριού» (ζώνη Α) και «Τουρισμού-Αναψυχής» (ζώνη Β), ενώ αιτείται, επίσης, να ωφεληθεί των ευεργετικών διατάξεων περί βοηθητικών και συνοδών έργων. To υπό διαβούλευση τουριστικό συγκρότημα αποτελείται από boutique ξενοδοχείο και 100 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες («Village»), καθώς και πολιτιστικό κέντρο με χώρους συνάθροισης κοινού, εκθεσιακό χώρο, βιβλιοθήκη. Επίσης, σχεδιάζεται θεραπευτικό spa, εστιατόριο, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις και πολυλειτουργικό αγρόκτημα.

1

Η έκταση της επένδυσης είναι 124 στρέμματα στην παραλία του Οφρυνίου Καβάλας, τα οποία αναπτύσσονται με συντελεστή δόμησης 0,2 στη ζώνη Α και από 0,07 έως 0,1 στη ζώνη Β. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 41,7 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 75 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με παλιότερες ανακοινώσεις της εταιρείας, ο Έλληνας αρχιτέκτονας Κώστας Πουλόπουλος που ζει στη Δανία, είναι αυτός που θα υλοποιήσει συνολικά το Alexandrou Chora. Ο ίδιος έχει υπογράψει το κτίριο των αρχηγείων της Siemens στο Μόναχο της Γερμανίας, της Nordea Bank στην Δανία και του School of Finance & Management στην Φρανκφούρτη. Από την πλευρά του, ο όμιλος Κουρτίδη έχει παρουσία άνω των 25 ετών στην αγορά ακινήτων και εκτεταμένη δραστηριότητα στο Οφρύνιο. Μέλη του ομίλου είναι η κτηματομεσιτική RE/MAX Choise και η κατασκευαστική Oiko Kourtidis, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του υπάρχουν περίπου 120 οικιστικά συγκροτήματα.

O τουρισμός τρίτης ηλικίας είναι μία τάση που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς στην Ελλάδα παρότι η προσέλκυση μεγαλύτερων σε ηλικία ταξιδιωτών αμβλύνει την εποχικότητα της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με όσα έχουν εκτιμήσει ο ΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ και ο ΙΟΒΕ, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει 1 εκατομμύριο επιπλέον ξένους τουρίστες τρίτης ηλικίας, οι οποίοι δύναται να δαπανήσουν 1,5 δισ. ευρώ εισφέροντας στην ελληνική οικονομία 3,7 δισ. αύξηση στο ΑΕΠ, να δημιουργήσουν 60.000 νέες θέσεις εργασίας (35.000 στις τουριστικές δραστηριότητες). Με βάση, μάλιστα, παλιότερη μελέτη της Διανέοσις από τον τουρισμό μακράς διαρκείας διαμονής μπορεί να προκύψει 1,1 δισ. ευρώ αύξηση στο ΑΕΠ και 11.000 νέες θέσεις εργασίας. Να σημειωθεί ότι το 2050, το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αποτελείται από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται στο 34% στην Ευρώπη, που αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη του silver tourism.