• Business

    Κώστας Σκρέκας: Ο Μηχανισμός χονδρεμπορικής θα φέρει 6 δισ. το επόμενο 12μηνο

    Kώστας Σκρέκας


    Ο Μηχανισμός για τη χονδρεμπορική ρεύματος που θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα θα εξασφαλίσει 6 δισ. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο, είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, στη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ στις Επιτροπές της Βουλής.

    Η επιδότηση ρεύματος συνολικά για το 2022 αναμένεται να φτάσει  τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν δοθεί τα 2,4 δισ. ευρώ.

    Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, ο μηχανισμός  έχει λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της ΕΕ και συνιστά ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανατιμήσεων στην ενέργεια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου, μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο που θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός, θα ανακτηθούν έως και 6 δις. ευρώ υπερεσόδων που θα διατεθούν για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Ειδικότερα, σημείωσε: «Σε αυτό το νομοσχέδιο φέρνουμε και μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παίρνουμε μία εξαίρεση, η Ελλάδα την πήρε ήδη, νομοθετούμε, πήραμε την έγκριση σε χρόνο ρεκόρ από την ευρωπαϊκή επιτροπή, επίκειται η υπουργική απόφαση για την οποία επίσης πήραμε έγκριση από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής και την διεύθυνση ενέργειας και προχωρούμε σε έναν μηχανισμό, ο οποίος ανακτά τα υπέρ έσοδα σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη βάση. Τα προωθούμε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο είναι το μόνο, είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που έχει συστήσει ένα τέτοιο ταμείο, πηγαίνουμε εκεί όλα αυτά τα υπέρ έσοδα και τα επιστρέφουμε πίσω στους πολίτες».

    «Το επόμενο 12μηνο, με τις σημερινές πολύ αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμούμε ότι θα ανακτήσουμε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ έσοδα από τα εργοστάσια φυσικού αερίου, από τα λιγνιτικά εργοστάσια, από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες εμπορικά πουλάνε ενέργεια στο σύστημα και με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουμε τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.»

    Στα 20 GW από ΑΠΕ το 2026

    Επίσης ο υπουργός εκτίμησε  ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, σχεδόν το 50% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μόλις το υπόλοιπο 50% θα παράγεται είτε από φυσικό αέριο είτε από λιγνίτη είτε θα εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Ο στόχος  είναι από το 2030, 2035 και μετά, να είμαστε καθαροί εξαγωγείς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό θα επιτευχθεί, τόνισε.

    Σημείωσε, ότι μέχρι το 2026 και με το νέο νομοσχέδιο και την εφαρμογή του και την επιτάχυνση της κατασκευής των νέων ΑΠΕ και την σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο,   θα έχουμε πιάσει τον στόχο που έχουμε θέσει στο παρόν εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, για τη διείσδυση των ΑΠΕ. «Εκτιμούμε, ότι μέχρι το 2026 θα έχουμε προσεγγίσει περίπου τα 20 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ πιο χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε μόνιμη βάση για τους Έλληνες καταναλωτές».

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι με το νέο ΕΣΕΚ, να αναθεωρήσει τους σχετικούς στόχους για το 2030 και από 1,5 GW που είναι σήμερα να αυξηθούν σε 3,5 έως και 4 GW στο νέο ΕΣΕΚ.

    Επιδοτήσεις λόγω ΑΠΕ

    Ο υπουργός υπενθύμισε τη σημαντική συνεισφορά των ΑΠΕ στις επιδοτήσεις «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, έχουμε πάρει από τα υπερ έσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ και τα έχουμε επιστρέψει στους πολίτες. Αυτή τη στιγμή οι επιδοτήσεις που κάνουμε κατά συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τα υπέρ έσοδα, δηλαδή από το χαμηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ. Δεν προέρχεται από τα υπέρ έσοδα από το λιγνίτη, δεν προέρχεται από τα υπέρ έσοδα από το φυσικό αέριο, προέρχεται από τα υπέρ έσοδα των ΑΠΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ