• Business

    Μηχανισμός: Πράσινο φως από Κομισιόν- Ικανοποιητικές αποζημιώσεις για τους παραγωγούς ενέργειας

    Ο υπουργός Ενεργείας Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Ενεργείας Κώστας Σκρέκας


    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το Μηχανισμό χονδρικής μετά το πράσινο φως που έλαβε από την Κομισιόν, ο Μηχανισμός και η Υπουργική Απόφαση που προσδιορίζει τις τιμές αποζημίωσης ανά τεχνολογία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώνονται, οι τιμές με τις οποίες θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από την 1η Ιουλίου ή όποτε είναι έτοιμος να εφαρμοστεί  ο νέος Μηχανισμός.

    Τη λειτουργία του μηχανισμού θα αναλάβει ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (EnExClear), ο οποίος θα ενημερώνει σε καθημερινή βάση τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον ΔΑΠΕΕΠ (διαχειριστή του ΤΕΜ) για τα ποσά που παρακρατήθηκαν.

    Τη Δευτέρα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το νομοσχέδιο όπου συμπεριλαμβάνεται ο Μηχανισμό και ακολούθως  θα δημοσιευτεί και η πολυαναμενόμενη από την αγορά υπουργική απόφαση . Εκεί, θα περιγράφονται αναλυτικά οι τιμές των πλαφόν ανά τεχνολογία για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τελευταίες πληροφορίες τις αναφέρουν στα εξής επίπεδα:

    • 110 ευρώ/ MWh για τα υδροηλεκτρικά, (πάνω από τιςαρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 80-90 ευρώ).
    • 85 ευρώ/ MWh για τις ΑΠΕ.
    • 230-240 ευρώ/ MWh για τις μονάδες φυσικού αερίου. Η τιμή είναι ενδεικτική και προκύπτει με τιμή αερίου, για παράδειγμα, στα 100 ευρώ / MWh και τιμή ETS, δηλαδή δικαιωμάτων CO2, στα 80 ευρώ/ MWh.   Λαμβάνεται ως πρότυπο μια μονάδα παλαιότερης τεχνολογίας,  με  50% βαθμό απόδοσης και συγκεκριμένα λειτουργικά κόστη.
    • 205 ευρώ/ MWh και πάνω για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Η τιμή προκύπτει με  κόστος λιγνίτη  στα 30 ευρώ/ MWh,  και ETS στα 80 ευρώ/ MWh



    ΣΧΟΛΙΑ