• Business

    Κώστας Σκρέκας: Αναμένουμε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από το Μηχανισμό τον Σεπτέμβριο

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας


    Έσοδα ρεκόρ που αναμένονται στα 1,2 δισ. ευρώ είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ότι αναμένει από το Μηχανισμό χονδρικής για το μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του, τα οποία και θα ενισχύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Οι αυξημένες τιμές της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας, αυξάνουν τα έσοδα του Μηχανισμού, αφού το σύνολο των εσόδων από τις πωλήσεις ενέργειας πλέον τα εισπράττει το Κράτος και από αυτά αποζημιώνει τους παραγωγούς ενέργειας με βάση το κόστος τους.

    Επίσης, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων προέρχεται κατά 70% από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και κατά 30% από τον προϋπολογισμό και μέχρι σήμερα καλύπτει το 94% της αύξησης στο ρεύμα.

    Ο ελληνικός Μηχανισμός versus Ευρωπαϊκή πρόταση

    Ο ελληνικός Μηχανισμός που αποζημιώνει με συγκεκριμένη τιμή τις μονάδες παραγωγής ενέργειας ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουλίου 2022 και συνολικά έχει αποδώσει 1,5 δισ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η Οριακή Τιμή Συστήματος τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδά του.

    Σημειώνεται, ότι ο Ελληνικός Μηχανισμός διαφέρει από αυτόν που προτείνει η Κομισιόν, καθώς η Κομισιόν προτείνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής σε όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, εκτός φυσικού αερίου, όπως εξάλλου είχε αναφέρει και στο σχέδιο Repower EU, το οποίο έδινε το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν «ταβάνι» τιμής σε όλες τις τεχνολογίες που δεν καθορίζουν την οριακή τιμή συστήματος στις χονδρεμπορικές αγορές.

    Το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν στο προσχέδιο της, δηλαδή, τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι υψηλότερο από το πλαφόν που έχει θέσει η Ελλάδα ανά τεχνολογία, η οποία δεν εξαιρεί ούτε τους παραγωγούς από φυσικό αέριο.

    Μάλιστα ο υπουργός μιλώντας χθες στη ΔΕΘ, τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζοντας τον Μηχανισμό και στο φυσικό αέριο, εξασφάλισε επιπλέον 200 εκ. ευρώ, αντίστοιχο ποσό δηλαδή με τη συνεισφορά των υδροηλεκτρικών.

    Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες,  η Κομισιόν τις δικές της προτάσεις για πλαφόν στη χονδρική οι οποίοι θα αποτελέσουν Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Όμως, εκτιμάται ότι θα δοθεί ευελιξία στα κράτη μέλη που έχουν εφαρμόσει δικό τους μοντέλο, να το διατηρήσουν.

    Ωστόσο,  αν αντίθετα ο  νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για το πλαφόν στη χονδρική, έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα τα μηνιαία έσοδα θα ήταν πολύ λιγότερα, αφού θα αφορά σε όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες, πλην αερίου, ενώ η τιμή 200 ευρώ ενώ υψηλότερη από την τιμή αποζημιώσεων που δίνει ο ελληνικό Μηχανισμός στους παραγωγούς Ενέργειας.

    Οι αποζημιώσεις του ελληνικού Μηχανισμού

    Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός Μηχανισμός καθορίζει κάθε μήνα, με βάση διάφορες μεταβλητές τις αποζημιώσεις των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

    Για το Σεπτέμβριο οι τιμές που καθορίστηκαν είναι 214,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις λιγνιτικές μονάδες, 564,18 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, 797,3 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου, 112 ευρώ για τα υδροηλεκτρικά και 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ΑΠΕ.

    Αν επιβαλλόταν οριζοντίως σε όλες τις τεχνολογίες αποζημίωση 200 ευρώ θα μειώνονταν σημαντικά τα έσοδα από αυτά που πετυχαίνει ο ελληνικός Μηχανισμός ο οποίος αποζημιώνει σημαντικά χαμηλότερα τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά.



    ΣΧΟΛΙΑ