• Business

    Κώστας Σκρέκας-Αναστάσιος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ): Επενδύσεις 5,5 δισ. θα πραγματοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ

    Κώστας Σκρέκας, Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ


    Με ένα ισχυρό και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 5,5 δισ. ευρώ ως το 2030, ο ΔΕΔΔΗΕ, μετασχηματίζεται και αλλάζει σελίδα με στόχο να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση επιταχύνοντας τη διείσδυση των ΑΠΕ. Ήδη φέτος τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019 οι συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο,  σε 1619 στο 11μηνο φέτος από 609 το 2019 και 1072 το 2020. Ταυτόχρονα, με την ψηφιακή του μετάβαση ο ΔΕΔΔΗΕ γίνεται πιο πελατοκεντρικός και επενδύει στα έξυπνα δίκτυα προς όφελος των καταναλωτών, των προμηθευτών και των παραγωγών ενέργειας.

    Επίσης, προχωρά σε επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση 2.500 χλμ. δικτύου το 2022 και το 2023.

    Τα παραπάνω δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας εταιρικής του ταυτότητας του ΔΕΔΔΗΕ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα,  της Γ.Γ. Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου και του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση.

    Ειδικότερα, ο κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στο σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, για τα επόμενα χρόνια που θα στηρίξει τους κυβερνητικούς στόχους για την πράσινη μετάβαση και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα στο 70% της ζήτησης ως το 2030 και την κλιματική ουδετερότητα το 2050.

    “Ο ΔΕΔΔΗΕ μπαίνει σε μια νέα εποχή”, σημείωσε ο υπουργός, “με την ιδιωτικοποίηση του 49% και τη νέα εταιρική του ταυτότητα”. Όπως είπε από το τίμημα ρεκόρ των 2,1 δισ. ευρώ για το 49%, περίπου 650 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο διανομής ενέργειας, κάτι απαραίτητο για να βοηθήσει  στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι καθοριστικός, σημείωσε, γιατί με την αναβάθμιση του δικτύου του θα οδηγήσει στην αύξηση των συνδέσεων και του μεριδίου των ΑΠΕ και επομένως και σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Την επόμενη τετραετία οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση του δικτύου ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας. Στη νέα εποχή των έξυπνων δικτύων οι καταναλωτές αναλαμβάνουν πιο ενεργητικό ρόλο καθώς θα μπορούν να παρέχουν στο δίκτυο ενέργεια από ΑΠΕ αλλά και υπηρεσίες ευελιξίας μέσω των σχημάτων demand response ενώ οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν για την αναβάθμιση των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, θα ανέλθουν σε 5,5 δισ. ευρώ ως το 2030.

    Παράλληλα τόνισε ο κ. Σκρέκας προχωρούν τα έργα για την υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, απαραίτητα καθώς  μόνο πολύ μικρό ποσοστό του δικτύου είναι σήμερα υπόγειο ενώ πάνω από το 90% είναι εναέριο. Όπως είπε προγραμματίζονται επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση 1000 χλμ. εναέριο δικτύου το 2022 και επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση 1500 χλμ. εναέριου δικτύου το 2023.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος, σημείωσε ότι η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί την αλλαγή, την εξέλιξη και τις νέες βάσεις που έχουν τεθεί την τελευταία διετία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του και τη σημαντική συμβολή του στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

    “Ο ΔΕΔΔΗΕ διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και αποτελεί καταλύτη για τη μετεξέλιξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε μια αγορά ενεργών καταναλωτών και νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, υλοποιώντας με επιτυχία όλους τους στόχους του ΕΣΕΚ. Για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και τις πολλαπλές προκλήσεις, η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε επανεκκίνηση του ΔΕΔΔΗΕ, σημείωσε, ανεβάζοντας ταχύτητες σε  επιχειρησιακό και λειτουργικό επίπεδα”, σημείωσε.

    “Το 2020 η  εταιρεία ολοκλήρωσε το στρατηγικό της σχεδιασμό για την περίοδο 2020-2028 και δημιουργήθηκε ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο 4+4 ετών.

    Οι επενδύσεις του από 210 εκατ. ευρώ το 2021 σταδιακά θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο τα επόμενα χρόνια με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. ως το 2028. Προχωρούν τα έργα υποδομής που θα μετατρέψουν το δίκτυό του σε έξυπνο δίκτυο που θα υποστηρίζει την έξυπνη κατανάλωση για κάθε χρήστη του δικτύου, καταναλωτές, προμηθευτές και παραγωγούς”, τόνισε.

    Σχετικά με τις ΑΠΕ τόνισε ότι προχωρούν όλες οι απαραίτητες αναβαθμίσεις και επεκτάσεις για να μπορέσουν να εισαχθούν στο σύστημα, και τόνισε ότι φέτος τριπλασιάστηκαν από το 2019 οι συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο,  σε 1619 στο 11μηνο φέτος από 609 το 2019 και 1072 το 2020.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται το μοναδικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετεί όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και όλους τους μετέχοντες στην αγορά ενέργειας. Η αναβάθμιση του δικτύου δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η εταιρεία είναι προσηλωμένη στο στόχο για μια φιλικότερη και πιο πελατοκεντρική κουλτούρα που θα την οδηγήσει σε μια νέα εποχή πιο κοντά στον καταναλωτή. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών αποτελεί μονόδρομο για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, σημείωσε, εξελίσσοντας το site ως κεντρικό τρόπο επικοινωνίας των πελατών με την εταιρεία.

    Νικόλαος Μπακατσέλος: Η εταιρεία γυρίζει σελίδα 

    Για τη νέα ταυτότητα του ΔΕΔΔΗΕ μίλησε ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, ο οποίος τόνισε ότι η εταιρεία γυρίζει σελίδα και επανασυστήνεται μετά από μια πολύ πετυχημένη διετή πορεία που επισφραγίστηκε από την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του.

    “Ο νέος αναβαθμισμένος και σύγχρονος ΔΕΔΔΗΕ αποκτά μια νέα εταιρική ταυτότητα που υπογραμμίζει τη μεγάλη αλλαγή στην εταιρεία και θα τον συνοδεύσει στην πορεία του μετασχηματισμού του. Η εταιρεία εκσυγχρονίζεται και με σεβασμό προς το περιβάλλον την κοινωνία και την οικονομία προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και συμμετέχει στη μεγάλη και συντονισμένη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο του στην ενεργειακή αγορά”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ