• Business

    Κόντρα πολυεθνικών – υπουργείου Ανάπτυξης για το βρεφικό γάλα

    • Άννα Διανά
    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας


    Δεν έχουν περάσει δύο μήνες από την εφαρμογή των μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας και οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά βρεφικού γάλακτος.

    Αιχμή, το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, μέτρο το οποίο χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και παράνομο.

    Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδας (ΣΕΠΤΕΔΕ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για το γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

    Μέλη του Συνδέσμου είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα βρεφικής και παιδικής διατροφής και ειδικότερα η  FrieslandCampina Hellas, Nestle Hellas, Danone SA, BIAN ΑΕ, Frezyderm, Cube κ.α. Η  συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών είναι θυγατρικές πολυεθνικών, που βρέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον περασμένο χρόνο με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι στην Ελλάδα το βρεφικό γάλα πωλείται σε κάποιες περιπτώσεις έως και 213% ακριβότερα από άλλες χώρες της ΕΕ. Εύρημα, που οδήγησε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών.

    Άμεσα ορατό το αποτέλεσμα του πλαφόν

    Μάλιστα είναι το μόνο μέτρο από τη τελευταία δέσμη παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, που είχε με την εφαρμογή του άμεσα ορατό αποτέλεσμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τις τιμές να πέφτουν κατά 15%-20%.

    «Αυθαίρετες οι τιμές του πλαφόν»

    Οι εταιρείες στην αίτηση ακύρωσης του μέτρου που κατέθεσαν στο ανώτατο δικαστήριο δια του θεσμικού τους οργάνου υποστηρίζουν ότι το πλαφόν που επιβλήθηκε στην κατηγορία αυτή παιδικών προϊόντων, είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε συνταγματικές διατάξεις, όπως η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία, το ελεύθερο του ανταγωνισμού και η αρχή της ισότητας.

    Προσθέτουν δε πως οι τιμές του πλαφόν είναι αυθαίρετες και κατώτερες του κόστους παραγωγής και διάθεσης.

    Σημειώνεται πώς το μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης στην κατηγορία αυτή προϊόντων βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.

    Επίσης δεν μπορεί το λειτουργικό κόστος της οικείας κατηγορίας να υπερβαίνει το μέσο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής χρήσης, προσαυξημένο κατά 60%.

    Σε περίπτωση παραβίασης της εν λόγω ρύθμισης επιβάλλεται πρόστιμο που υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των ημερών που μεσολάβησαν από την 1η Μαρτίου 2024 μέχρι και την ημέρα κατά την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και το ύψος του μεικτού κέρδους της επιχείρησης στην ενιαία κατηγορία των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής χρήσης.

    Η στάση του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων

    Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι οι εταιρείες βρεφικού γάλακτος κινήθηκαν αθόρυβα κατά του μέτρου πηγαίνοντας απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωσή του σε αντίθεση με το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, το οποίο έχει δεχτεί και το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων για την ακρίβεια και που εκφράζει θεσμικά και μη τη δυσαρέσκεια του για αυτό χωρίς ωστόσο να προχωρά σε δραστικές κινήσεις.

    Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης σε πάνελ που συμμετείχε πρόσφατα μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, άσκησε μεν κριτική για την αποτελεσματικότητα των μέτρων χωρίς ωστόσο να σηκώσει τους τόνους. Όπως είπε κάποια μέτρα δεν είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση, όπως το μέτρο για το ψαλίδι στις προσφορές και κάποια άλλα όπως το μέτρο της απαγόρευσης των προσφορών λόγω ανατιμήσεων είναι επώδυνα και να διατηρηθεί για πολύ καιρό μπορεί να αποτελέσει θέματα βιωσιμότητας στην αγορά.

    Διαβάστε επίσης

    Μασούτης: Ισχυρός στην Κέρκυρα, κόβει εισιτήρια για Λευκάδα

    Παπαστράτος: Από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού το 70% των καθαρών εσόδων

    Σούπερ μάρκετ: Από το Market In η πρώτη εξαγορά του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ