• Business

    Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Pressing σε Ξηρουχάκη (ΤΧΣ) και Στασινόπουλο (Βιοχάλκο) για placement για να επιστρέψει το Χρηματιστήριο στις ώριμες αγορές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO EΕλληνικά Χρηματιστήρια (ΕXAE)

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO EΕλληνικά Χρηματιστήρια (ΕXAE)


    Πρέσινγκ σε ΤΧΣ και μεγάλες εισηγμένες, όπως η Βιοχάλκο ΒΙΟ 2,16% 5,67 , να αυξήσουν τη διασπορά τους, κάτι που αποτελεί ανάχωμα και εμπόδιο στο δρόμο του Χ.Α. μετά από δέκα χρόνια να επανενταχθεί στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 1,77% 5,18 κ. Γιάννος Κοντόπουλος στην πρώτη του συνέντευξη για φέτος αναφέρθηκε στα κριτήρια που απαιτούνται  για την επιστροφή του Χ.Α. στο  club των ώριμων αγορών, αυτών που παρακολουθούν τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Αναγνώρισε ότι η επενδυτική βαθμίδα της χώρας πηγαίνει μαζί με την αναβάθμιση της αγοράς, από την άλλη πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για να τρέξει πιο γρήγορα η όλη διαδικασία.

    Τόσο ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ,  όσο και ο επιτελικός διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών του Χρηματιστηρίου κ. Νίκος Πορφύρης, ανέφεραν ότι από πλευράς Χ.Α. έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την επιστροφή του Χ.Α. Ήδη, τον τελευταίο χρόνο, κάτι που ήταν κύριο μέλημα του κ. Κοντόπουλου, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η βελτίωση των διαδικασιών για τον δανεισμό τίτλων.

    Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με την Morgan Stanley δημιουργείται νέος δείκτης για τα παράγωγα, ο MSCI Rebased GR Index ο οποίος θα «τρέξει από τις 10 Μαϊου», ενώ θα προηγηθούν στο τέλος Απριλίου σχετικές παρουσιάσεις σε Λονδίνο και Παρίσι.

    Για τον οίκο FTSE που είναι ένας από αυτούς που εγκρίνουν την κατάταξη μιας αγοράς στην κατηγορία των ώριμων ή των αναδυόμενων, το Χ.Α. πληροί τις προϋποθέσεις. Για την Morgan Stanley, η αγορά θα είναι έτοιμη να εκπληρώσει τους όρους μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Τα βασικά κριτήρια, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, είναι δύο: Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&PFitchMoody’s και DBRS, κάτι, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι θέμα χρόνου να συμβεί ενδεχομένως εντός του 2023, διαφορετικά την επόμενη χρονιά.

    Και το δεύτερο, η αύξηση της διασποράς των μετοχών.

    Ήδη, ασκούνται πιέσεις σε εισηγμένες, όπως η Βιοχάλκο, στην οποία οι βασικοί μέτοχοι έχουν το 83,95% και με τα «φίλια χαρτοφυλάκια» (π.χ. θεσμικούς, ή άλλα με την οικογένεια χαρτοφυλάκια) εκτιμάται ότι η συμμετοχή ξεπερνάει το 86%.

    Από την άλλη, το Χ.Α. είναι δέσμιο των αποφάσεων και κυρίως των κινήσεων από το ΤΧΣ για την μείωση της συμμετοχής του στις τράπεζες, κάτι, που, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα τρέξει μετά τις εκλογές.

    Στην Άλφα το ΤΧΣ ελέγχει το 9%, στην ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 το 40,39%, στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 σχεδόν το 1,4% και στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 το 27%.

    Μαζί με τις επερχόμενες δημόσιες εγγραφές, όπως του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την κάλυψη και του κριτηρίου της ελεύθερης διασποράς, που πέρυσι ήταν 9 δις. ευρώ το «άνοιγμα» και φέτος έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 6 δισ. ευρώ.

    «Όλες αυτές οι κινήσεις θα βοηθούσαν», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος.

    Ένα άλλο θέμα που έθιξε ήταν ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ξεκαθαρίσει και το σκηνικό με τις εταιρείες που βρίσκονται σε αναστολή στέλνοντας επιστολές στις διοικήσεις τους σχετικά με τις προθέσεις τους.

    Πρώτη στη λίστα της κατηγορίας προς αναστολή είναι τα Folli Follie, προκαλώντας την επενδυτική μήνη, όσων βλέπουν την οικογένεια Κουτσολιούτσου να συναγελάζεται στα μπαρ των Βορείων Προαστείων…

    Ακόμα τονίστηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τις εισηγμένες να επιστρέψουν στις ομολογιακές εκδόσεις και κυρίως στις εκδόσεις πράσινων ομολόγων.

    Ο κ. Κοντόπουλος δέχθηκε ερωτήσεις για το αν υπάρχει περίπτωση ένταξης του Χ.Α. σε κάποιο μεγάλο χρηματιστήριο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν επηρεάζει τον τρόπο που δουλεύουμε.

    Ο ίδιος δεν απάντησε ως προς το αν οι πολιτικές εξελίξεις και η εκλογολογία επηρεάζουν την πορεία της αγοράς, λέγοντας ότι οι συνέπειες συνήθως φαίνονται μετά τις εκλογές.

     Διαβάστε επίσης

    Jumbo: Στις 7 Ιουνίου η ετήσια ΓΣ – Πρόταση του ΔΣ για μη διανομή περαιτέρω μερίσματος για το 2022

    Quest: Στο 1,031 δισ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις το 2022 – Πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ