• Business

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Νέες κινήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό το 2024

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας


     Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ετοιμάζει και νέες κινήσεις για την ανάπτυξή της στην αγορά ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα στους επόμενους μήνες όσο και εκτός Ελλάδας μέσα στο 2024.

    Αυτό είπε μιλώντας στο mononews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ξιφαράς, στο περιθώριο το Power and Gas Forum που πραγματοποιήθηκε χθες. Όπως εξήγησε, στόχος της εταιρείας είναι να συνεχίσει το μετασχηματισμό της σε έναν ενεργειακό όμιλο, επεκτείνοντας την παρουσία της στην ενέργεια.

    Η εταιρεία έχει ήδη αναπτυχθεί στις ΑΠΕ και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 800 MW από τα οποία τα 500 MW είναι έτοιμα προς κατασκευή και θα μπουν στους διαγωνισμούς το επόμενο δίμηνο. Η εταιρεία σχεδιάζει τη σύναψη PPA με μέρος από αυτή την ισχύ, και είναι σε σχετικές συζητήσεις με κάποια βιομηχανία. Το υπόλοιπο μέρος θα αξιοποιήσει για τη σύναψη PPA με τη θυγατρική της Φυσικό Αέριο.

    Σχετικά με την προσφυγή της στη διαιτησία απέναντι στην Gazprom κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη και ξεκίνησε η  διαδικασία η οποία θα διαρκέσει ένα έτος. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία νωρίτερα.

    Όπως εξήγησε  θεωρεί ότι έχει βάσιμα επιχειρήματα ώστε να προσφύγει σε διαιτησία σε ότι αφορά τη συμβατική της σχέση με τη ρωσική Gazprom. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από το ρωσικό όμιλο 1,7 bcm φυσικού αερίου το χρόνο και να το πληρώνει ακόμη και αν δεν το παίρνει. Καθώς η Gazprom  δίνει στην Ελλάδα αέριο και σε άλλους εισαγωγείς, σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές του συμβολαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αίτημα της εταιρείας είναι να χρεώνεται χαμηλότερα   την τιμή που τελικά  χρεώνεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας το φυσικό αέριο της Gazprom.

    Ο κ. Ξιφαράς υπενθύμισε ότι δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση το να πάει σε μια διαδικασία διαιτησίας, καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη υπόθεση με τη Botas.

    Σχετικά με την πορεία της εταιρείας τόνισε ότι η ΔΕΠΑ πρέπει να μετασχηματιστεί και να λειτουργεί καθετοποιημένα στην αγορά ενέργειας, καθώς όπως είπε στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας δεν μπορεί να λειτουργεί μια εταιρεία μόνο στην εμπορίας φυσικού αερίου.

    Σχετικά με την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου τον τελευταίο χρόνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι αυτές επανέρχονται σταδιακά στα ιστορικά τους επίπεδα, τα οποία αντανακλούν τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης, μετά την υπέρβαση του διπλού σοκ στις διεθνείς αγορές, αρχικά της πανδημίας και στη συνέχεια, του πολέμου στην Ουκρανία. Εκτίμησε ότι θα δούμε και χαμηλότερα το φυσικό αέριο, καθώς οι ευρωπαϊκές αποθήκες έχουν σήμερα  πληρότητα πάνω από 50%.



    ΣΧΟΛΙΑ