• Business

    Κομισιόν: Εγκρίθηκε το σχέδιο ανάπτυξης μπαταριών ύψους €2,9 δισ.

    • NewsRoom
    Η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager

    Η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager


    Το σχέδιο ανάπτυξης μπαταριών ύψους 2,9 δισ. ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες εννέα χώρες της ΕΕ, ενέκριναν σήμερα Τρίτη 29 Ιανουαρίου οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες αυτοκινήτων και βιομηχανικής χρήσης στις 27 κρατών-μελών.

    Στο project που ονομάστηκε European Battery Innovation συμμετέχουν επίσης η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σουηδία, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι χώρες ελπίζουν να προσελκύσουν επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

    Το μπλοκ ίδρυσε την European Battery Alliance το 2017 με στόχο να αναπτύξει μια βιομηχανία που θα ανθίσει σε ένα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέλλον εξασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη δε θα βασίζεται σε εισαγόμενα προϊόντα ή τεχνολογίες.

    «Για αυτές τις τόσο μεγάλες προκλήσεις καινοτομίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι κίνδυνοι μπορεί να είναι πολύ μεγάλοι για να τους αναλάβει μόνο ένα κράτος μέλος ή μία εταιρεία», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ και πρόσθεσε: «Επομένως, είναι λογικό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να στηρίξουν τη βιομηχανία στην ανάπτυξη πιο καινοτόμων και βιώσιμων μπαταριών».

    Το εγχείρημα θα καλύψει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μπαταρίας από την εξαγωγή πρώτων υλών, τον σχεδιασμό και την κατασκευή κυψελών μπαταριών και πακέτων έως την ανακύκλωση και τη διάθεση τους.



    ΣΧΟΛΙΑ