• Business

    Κλείδωσε η άρση του απορρήτου για το νόμο Κατσέλη

    πλειστηριασμοί


    Φρένο στους κατ’ επάγγελμα μπαταχτζήδες βάζει η άρση του απορρήτου για όσους κάνουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. Πρόκειται, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, για έναν στους τέσσερις, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί ότι καταχρηστικά κερδίζουν χρόνο, καθώς αιτούνται της προστασίας νόμου χωρίς να πληρούν τα κριτήρια.

    Η άρση του απορρήτου συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στις διαπραγματεύσεις που έγιναν το Σάββατο στο Χίλτον, κλειδώνοντας μεταξύ άλλων και τη συμφωνία στα χρηματοοικονομικά θέματα. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ψήφιση των διατάξεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αυτεπάγγελτη δίωξη των βίαιων παρεμβάσεων στους χώρους διεξαγωγής των πλειστηριασμών, καθώς και νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα διευρυμένο Τειρεσία, που θα συγκεντρώνει στοιχεία για τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και θα λειτουργεί όπως ένα Credit Bureau, που θα βαθμολογεί το αξιόχρεο των πολιτών.

    Η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη προβλέπει την άρση του απορρήτου για αυτούς που θα κάνουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο το 2018, αλλά σταδιακά θα επεκταθεί και για αυτούς που, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσής τους εκκρεμεί, ζητούν αναβολή ή δεν εμφανίζονται στο δικαστήριο κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης. Στόχος η άρση του τραπεζικού απορρήτου καθολικά για όσους θεωρούνται ύποπτοι και ο εντοπισμός όσων καταχρηστικά έχουν κάνει αίτηση προστασίας, επιδιώκοντας ουσιαστικά να κερδίσουν χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες ο νόμος Κατσέλη τείνει να εξελιχθεί σε μηχανισμό προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών πρόκειται για το ένα τρίτο περίπου όσων έχουν προσφύγει στον νόμο (συνολικά οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 170.000) και οι οποίοι κατορθώνουν αξιοποιώντας «τα παραθυράκια» του νόμου, να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους ακόμη και αν η οικονομική τους κατάσταση τους επιτρέπει να ανταποκριθούν.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τέσσερις κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσής του είτε ζητά αναβολή ή δεν εμφανίζεται καθόλου στο δικαστήριο, είτε διαπιστώνεται ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου. Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν θα θέσουν φραγμό σε αυτές τις πρακτικές, υποχρεώνοντας όσους ζητούν αναβολή να ελεγχθούν από την αρμόδια επιτροπή που θα συσταθεί και να δεχθούν την άρση του τραπεζικού απορρήτου τους. Αντίστοιχα θα υποχρεώνει όσους αναίτια απουσιάζουν να εμφανιστούν στο δικαστήριο εντός 30 ημερών, χάνοντας εαν δεν το κάνουν, την προστασία του νόμου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτές είναι οι 4 αλλαγές στον νόμο Κατσέλη που συμφώνησαν κυβέρνηση-θεσμοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όλα τα σπίτια στα χέρια τραπεζίτη», το νέο σύνθημα της κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ