• Business

    Kleemann: Η βιομηχανία- μοντέλο της οικογένειας Κουκούντζου που κατακτά τις διεθνείς αγορές


    Η Kleemann βρίσκεται εδώ και λίγα 24ώρα στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Τα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής ανελκυστήρων στην Κίνα από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τα θερμά λόγια που επιφύλαξε για τους ιδιοκτήτες της έστρεψαν μοιραία τα φώτα πάνω της. «Αποδείξατε ότι σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν. Μας κάνετε υπερήφανους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα αδέλφια Κουκούντζου, για να συμπληρώσει πως η εταιρεία τους αποτελεί «μοντέλο εξωστρέφειας».

    Ένα μοντέλο που εκτιμάται πως πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως από τον χώρο της βιομηχανίας, εάν θέλουν να ανοίξουν τον βηματισμό τους και να αναπτυχθούν. Η εσωτερική αγορά έχει τελειώσει και η διεθνοποίηση αποτελεί μονόδρομο. Όπως ακριβώς έκανε η ακριτική βιομηχανία από το Κιλκίς, η οποία προσέγγισε τη διεθνή αγορά με σεβασμό και επαγγελματισμό. Αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς τον «Αρμαγεδδώνα» που θα έπληττε την χώρα και αποφάσισε να επενδύσει στρατηγικά στο εξωτερικό, την ώρα που η κατανάλωση στην εσωτερική αγορά κατέρρεε και «το κοντέρ της ζήτησης» στον κατασκευαστικό κλάδο σχεδόν είχε μηδενίσει.

    Το κλειδί της επιτυχίας ήταν η προσήλωση που επέδειξε στην επέκταση εκτός συνόρων. Προσέγγισε με σοβαρότητα και ξεκάθαρο σχέδιο τους ξένους πελάτες, και όχι ως κάτι ευκαιριακό –όπως η πλειονότητα των συναδέλφων τους-. Έβαλε γερά θεμέλια και προσέφερε μια ανταγωνιστική πρόταση, μέσα από την ενίσχυση των υποδομών της.

    Η αρχή έγινε το 2011, με τη δημιουργία του πρώτου πύργου δοκιμών ανελκυστήρων στην Ελλάδα και τον τέταρτο μεγαλύτερο ιδιωτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν το εφαλτήριο για μια δυναμική πορεία στις εκτός συνόρων αγορές. Και αυτό γιατί έδωσε την ευκαιρία στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης να πραγματοποιεί δοκιμές για μια σειρά νέων προϊόντων όπως για ανελκυστήρες που προορίζονται για ουρανοξύστες.

    Την ίδια εποχή, έκανε το πέρασμα στην Ασία, χτίζοντας το πρώτο της εργοστάσιο στο Κουνσάν της Κίνας, μέσω του οποίου τροφοδότησε την τοπική αγορά με συστήματα ανελκυστήρων. Η ανάπτυξη που ακολούθησε ήταν ραγδαία. Δημιούργησε νέες θυγατρικές σε χώρες που διέβλεπε προοπτικές και υπηρέτησε με απόλυτη προσήλωση τον στρατηγικό στόχο της διεθνοποίησής της.

    Η είσοδος της νέας γενιάς στα ηνία έδωσε νέα πνοή στην εταιρεία. Τα παιδιά του ιδρυτή, Νίκου Κουκούντζου αποδείχθηκαν άξιοι συνεχιστές και πήραν την εταιρεία ένα βήμα παραπέρα. Σε αντίθεση, με ότι συμβαίνει με άλλες οικογένειες γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν στάθηκαν στο ύψος του «ονόματος» και της ιστορίας που κληρονόμησαν.

    Σήμερα, η εταιρεία που ξεκίνησε ο Νίκος Κουκούντζος το 1983, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ανελκυστήρων στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, με εργοστάσια σε Ελλάδα, Κίνα και Σερβία και κέντρα συναρμολόγησης σε Ρωσία και Τουρκία.

    Πάνω από το 90% των πωλήσεών της πραγματοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως και απασχολεί περίπου 1.500 ανθρώπους στην Ελλάδα. Παρά την έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, η έδρα της παραμένει στο ακριτικό Κιλκίς.



    ΣΧΟΛΙΑ