Η Κίνα δεσμεύτηκε να χαλιναγωγήσει τον «παράλογο ανταγωνισμό» στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων (EV), ένα σημάδι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν για τον πόλεμο τιμών που απειλεί την οικονομική ανάπτυξη.

Ο «όρκος» δόθηκε σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου την Τετάρτη, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός Li Qiang, σύμφωνα με την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV). Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κίνας πρόσθεσε ότι οι αρχές θα ρυθμίσουν επίσης αποτελεσματικά την τάξη της αγοράς στον τομέα.

1

Οι αρχές θα εντείνουν επίσης τις έρευνες και την παρακολούθηση των τιμών, δήλωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Θα ενθαρρύνουν επίσης τις εταιρείες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα μέσω της καινοτομίας και της βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων, πρόσθεσε η CCTV, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

Η εστίαση της κυβέρνησης στον τομέα των EV έρχεται μετά τη δέσμευση της ανώτατης ηγεσίας της Κίνας να περιορίσει τον επιθετικό ανταγωνισμό τιμών μεταξύ των επιχειρήσεων. Ενώ η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται στο στόχο να επιτύχει τον επίσημο στόχο επέκτασης 5% για το έτος, η επιδεινούμενη πτώση των τιμών απειλεί να παρασύρει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε παρατεταμένη επιβράδυνση.

Η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας έχει καταστεί παγκόσμιος ηγέτης, η BYD πούλησε περισσότερα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη από την Tesla για πρώτη φορά τον Απρίλιο, γεγονός που έχει προκαλέσει εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για πιθανή ζημία στις βιομηχανικές τους βάσεις.

Τον περασμένο μήνα, Κινέζοι αξιωματούχοι φέρεται να κάλεσαν τους επικεφαλής των μεγάλων κατασκευαστών EV, συμπεριλαμβανομένης της BYD, στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τον μακροχρόνιο πόλεμο τιμών. Οι αξιωματούχοι είπαν στους κατασκευαστές EV να «αυτορυθμιστούν» και ότι δεν θα πρέπει να πωλούν αυτοκίνητα κάτω από το κόστος ή να προσφέρουν παράλογες μειώσεις τιμών.

Επίσης, τον Ιούνιο, η BYD και και η Zhejiang Geely Holding Group ενώθηκαν με αρκετές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση σε μια δέσμευση να τυποποιήσουν την πληρωμή λογαριασμών για τους προμηθευτές τους σε 60 ημέρες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούσαν εξαρτήματα χαμηλότερου κόστους και καθυστερούσαν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές κατά μήνες, δημιουργώντας μια μορφή οιονεί δανειακής χρηματοδότησης.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Προτείνει σχέδιο προϋπολογισμού κοντά στα 2 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2028-2034

ΗΠΑ: Στασιμότητα στον πληθωρισμό χονδρικής λόγω μείωσης του κόστους υπηρεσιών

Cartier και Van Cleef & Arpels: Οι πλούσιοι καταναλωτές έσωσαν την Richemont