ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπ. Ανάπτυξης και HETiA ιδρύουν το Ελληνικό Κέντρο Ικανοτήτων Ημιαγωγών – Τι είναι και ποιος ο ρόλος του
Στρατηγική θέση στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα ημιαγωγών επιδιώκει να αποκτήσει η Ελλάδα, ενισχύοντας τη συμμετοχή της σε έναν τομέα κρίσιμης σημασίας για την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης.
Με «όπλο» την ήδη υπάρχουσα παραγωγή γαλλίου –μεταλλεύματος απαραίτητου για τα μικροκυκλώματα– που καλύπτει τις ευρωπαϊκές ανάγκες, η χώρα ιδρύει το πρώτο της Κέντρο Ικανοτήτων για τους ημιαγωγούς και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο υποδομών υψηλής τεχνολογίας.
Το Κέντρο Ικανοτήτων ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου και αποτελεί μέρος ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου που περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, 31 αντίστοιχα κέντρα στις χώρες-μέλη. Στόχος είναι η διασύνδεση της έρευνας με την αγορά, η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, η εκπαίδευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και η προετοιμασία του εδάφους για μελλοντικές επενδύσεις – ακόμα και για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας μικροτσιπ στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, «οι ημιαγωγοί είναι ο πυρήνας των τεχνολογιών του αύριο. Από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις τηλεπικοινωνίες, μέχρι τις μεταφορές, την υγεία και την Άμυνα». Ο ίδιος επισήμανε ότι η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών αναμένεται να φτάσει σε αξία το 1 τρισ. ευρώ έως το 2030, ενώ στην Ευρώπη θα ξεπερνά τα 66 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Η ίδρυση του Κέντρου εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, όπως εκφράζεται μέσω του European Chips Act, που στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής. Η Ελλάδα θα υπογράψει επίσημα τη διακήρυξη ένταξής της στο ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας για τους ημιαγωγούς στις 29 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η ελληνική αλυσίδα αξίας
Η χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε 7,3 εκατ. ευρώ, με ισόποση κάλυψη από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Το Κέντρο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ενώ συμμετέχουν επίσης το ΙΤΕ και το ΕΚΕΤΑ. Οι δράσεις του Κέντρου περιλαμβάνουν κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, ανάπτυξη της ελληνικής αλυσίδας αξίας στους ημιαγωγούς (από τον σχεδιασμό μέχρι τη συσκευασία και τις εφαρμογές), καθώς και διασύνδεση με κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς και τη διεθνή βιομηχανία.
Το Κέντρο Ικανοτήτων που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα θα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου που αποτελείται από 31 αντίστοιχα κέντρα που θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση. Κάθε χώρα θα έχει από ένα προς το παρόν εκτός από Ολλανδία και Ισπανία που θα διαθέτουν δύο στην πρώτη φάση, ενώ η χώρα μας τρέχει να καταθέσει πρόταση και για τη δεύτερη φάση όπως επισήμαναν στελέχη της Hetia.
Ο πρόεδρος της HETiA, Μανώλης Ζερβάκης, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού οικοσυστήματος που θα προσελκύσει επενδύσεις. «Θέλουμε να χτίσουμε την ελληνική αλυσίδα αξίας: από τον σχεδιασμό έως τη συσκευασία και την εφαρμογή των ημιαγωγών στη βιομηχανία, την άμυνα, την υγεία, την τεχνητή νοημοσύνη». Ειδική μνεία έγινε και στις ήδη δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα πολυεθνικές, όπως η Nvidia και η Qualcomm, οι οποίες, μέσω του νέου Κέντρου, θα ενισχύσουν τη διασύνδεσή τους με το εγχώριο οικοσύστημα.
Παράλληλα, υπάρχει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με τον κ. Ζερβάκη να προαναγγέλλει ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη βιομηχανία, για να εμπλέξουμε κλάδους με ισχυρή βάση και τεχνογνωσία, όπως η φαρμακοβιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων και η άμυνα, στις εφαρμογές των ημιαγωγών».
Το ελληνικό Κέντρο Ικανοτήτων για τους Ημιαγωγούς αναμένεται να παρουσιάσει τις πρώτες δράσεις και αποτελέσματά του στο ετήσιο συνέδριο της HETiA, τον Δεκέμβριο του 2025.
Διαβάστε επίσης:
Ο Τραμπ διαψεύδει πως σκοπεύει να απολύσει τον Πάουελ: «Είναι εξαιρετικά απίθανο»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέος ΟΣΕ: Το «στοίχημα» πίσω από το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή
- Καραμανλής: Σε έντονο κλίμα ολοκληρώθηκε η Προανακριτική – Πέρασε το πόρισμα της ΝΔ
- UBS και Jefferies για Πειραιώς: Top pick και αύξηση τιμής στόχου στα €7,55
- Eurobank Factors: Σταθερά πρώτη για 17η χρονιά στην ελληνική αγορά factoring
