• Business

    Khaled Juffali: Ποιο είναι το ισχυρό Family Office του κροίσου Σαουδάραβα που βλέπει business στην Ελλάδα

    Ο Πρόεδρος της E.A Juffali and Brothers, Khaled Juffali


    Σημαντικές business στη χώρα μας βλέπουν οι κροίσοι Σαουδάραβες, οι οποίοι επιδιώκουν μάλιστα να εισέλθουν στην αρένα των μεγάλων κατασκευαστικών και ενεργειακών έργων. Αυτό προοιωνίζει και η χθεσινή επίσκεψη του Σαουδάραβα επιχειρηματία Khaled Juffali του ισχυρού family office της E.A Juffali and Brothers στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, συζητήθηκαν οι προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας.

    Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr, ο Πρωθυπουργός είχε σημαντικά ραντεβού με Σαουδάραβες επενδυτές, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, καθώς θέλουν να κάνουν deals στην Ελλάδα όσον αφορά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ υψηλά στη λίστα των συζητήσεων ήταν και η δραστηριοποίηση ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στα φαραωνικά έργα της Σαουδικής Αραβίας.

    Ένας εκ των πολλών επενδυτών με τους οποίους είχε επαφές τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και ο Khaled Juffali, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία  του σημαντικότερου family office στη Σαουδική Αραβία το οποίο βρίσκεται στη 15η θέση της λίστας του Forbes με τις 100 σημαντικότερες οικογενειακές επιχειρήσεις του αραβικού κόσμου για το 2021 και η αξία του ξεπερνά τα 21 δισ. ευρώ.

    Ποιο είναι το Family Office-Πού δραστηριοποιείται

    Η E.A Juffali and Brothers ιδρύθηκε το 1936 από τους αδερφούς Juffali και δραστηριοποιείται σε σημαντικά έργα υποδομών στη Σαουδική Αραβία με έδρα τη Jedda.

    Ο πατέρας του Khaled, Ahmed Juffali, εκτός από ιδρυτής του εν λόγω family office υπήρξε και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Σαουδικής Αραβίας, καθώς υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Arabian Monetary Authority) και είναι μέλος στα διοικητικά συμβούλια της τράπεζας Chase Bank (που έχει συγχωνευθεί με την JP Morgan) με έδρα τη Νέα Υόρκη, την IBM και τη Wells Fargo.

    Ο Khaled Juffali  έχει «κληρονομήσει» τις παραπάνω θέσεις, ενώ η εταιρεία της οποίας ηγείται συνεργάζεται με πλήθος κολοσσών στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χημικών, της ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Συγκεκριμένα, το family office συνεργάζεται με τη Mercedes-Benz, τη Fuso (θυγατρική της Mitsubishi), τη Liebherr, την Karcher, τη Bosch και τη Siemens μεταξύ άλλων.

    Η εταιρεία έχει κάνει άνοιγμα, επίσης, και στο real estate σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ δραστηριοποιείται και στη χώρα μας. Ο 64χρόνος επιχειρηματίας που διαθέτει πτυχίο στα οικονομικά, επενδύει στο ελληνικό real estate μέσω της Tysons Development, η οποία είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της E.A Juffali and Brothers με την αμερικανική Clemente Development.

    Ο Σαουδάραβας κροίσος έχει στην κατοχή του μέσω της Tysons Development περισσότερα από 7.000 τ.μ στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο Λονδίνο (Citygroup Tower), το Ντίσελντορφ (Vodafone Campus) και στη Βιρτζίνια (Quantum Park).

    Ταυτόχρονα η E.A Juffali and Brothers συμμετέχει και στα ξενοδοχεία Four Seasons, καθώς έχει επενδύσει στο ξενοδοχείο της αλυσίδας του διεθνούς brand στη Νέα Ορλεάνη.

    Το ιδιωτικό τζετ και τα τρία yachts

    Όπως κάθε μεγάλο family office έτσι και τα μέλη της οικογενείας της E.A Juffali and Brothers διαθέτουν ένα πλήθος ακριβών μεταφορικών μέσων και εξεζητημένα γούστα όσον αφορά τις τέχνες.  Συγκεκριμένα, η οικογένεια του Khaled Juffali έχει στην κατοχή της τρία yachts και ενός ιδιωτικού τζετ συνολικής αξίας 255 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά το Jet που ανήκει στον ίδιο τον Khaled Juffali, πρόκειται για το Gulfstream G650.  Η αξία του ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά του πραγματοποιήθηκε το 2013.

    Ταυτόχρονα ο Σαουδάραβας κροίσος είναι -από το 2010- κάτοχος του yacht Kolaha της ISA Yachts αξίας 60 εκατ. ευρώ και μήκους άνω των 60 μέτρων. Το εν λόγω yacht μπορεί να φιλοξενήσει 12 επισκέπτες και προσωπικό 14 ατόμων.

    Kolaha
    To Kolaha της ISA Yachts

    Το δεύτερο κότερο ανήκει στη μητέρα του Khaled Juffali, Suad Al Husseini Al Juffali  και πρόκειται για το Tatasu της ολλανδικής Feadship που μπορεί να φιλοξενήσει 12 επισκέπτες και προσωπικό 9 ατόμων. Το μήκος του ανέρχεται στα 47,5 μέτρα και η αξία του ξεπερνάει τα 41,4 εκατ. ευρώ.  Το yacht κατασκευάστηκε το 1994 ενώ το 2006 έγιναν εργασίες ανακαίνισης του.

    Tο Tatasu της ολλανδικής Feadship – Πηγή: superyachttimes.com

    Επιπλέον, η αδερφή του ισχυρού άνδρα του family office Al Maha bint Ahmed Al-Juffali  μαζί με το σύζυγό της, Ali Ghandour, είναι ιδιοκτήτες του Cocoa Bean, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο σκάφος της εταιρείας Trinity με την αξία του να ανέρχεται στα 79 εκατ. ευρώ και το μήκος του να ξεπερνά τα 73 μέτρα. Το σκάφος διαθέτει 6 καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα και προσωπικό 19 ατόμων.

    Cocoa Bean
    Το Cocoa Bean της Trinity Yachts – Πηγή: yachtcharterfleet.com

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Συνάντηση στο Μαξίμου με τον Σαουδάραβα του Four Seasons, Khaled Juffali

    Άνοιξε πόρτες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων το ταξίδι Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία



    ΣΧΟΛΙΑ