• Business

    Κατρακύλα για το πετρέλαιο – Στο χαμηλότερο επίπεδο της 11ετίας

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Στα κατώτερα επίπεδα από το 2004 κινείται η μέση τιμή του αργού τύπου Brent και, σύμφωνα με το Bloomberg, αν η κατρακύλα του «μαύρου χρυσού» μέσα στην 11ετία έπληξε τους επενδυτές, το μεγαλύτερο κακό έπαθε η ίδια η βιομηχανία πετρελαίου. Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει ότι οι επενδυτές αναμένουν για το 2016 περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα put options που αγοράζουν οι επενδυτές και τα οποία θα αποπληρωθούν μόνον αν οι τιμές του αργού υποχωρήσουν στο χαμηλό των 15 δολαρίων το βαρέλι.

    Αυτό το αρνητικό στοίχημα που αφορά την πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» είναι αποτέλεσμα της απόφασης του ΟΠΕΚ να αφήσει ελεύθερο το όριο παραγωγής, της αναμενόμενης επιστροφής του Ιράν στην πετρελαϊκή αγορά, ενώ η ανθεκτικότητα της παραγωγής ορισμένων χωρών, όπως η Ρωσία, αυξάνουν την προοπτική μιας παρατεταμένης παγκόσμιας υπερπροσφοράς τους προϊόντος.

    Σύμφωνα με τον Jeffrey Currie της Goldman Sachs (που έχει κάνει λόγο για πτώση της τιμής στα 20 δολ./βαρέλι), η υπερπροσφορά θα συνεχιστεί και το 2016, με την πτώση της τιμής να οδηγεί σε σταμάτημα της παραγωγής αν οι ήπιες καιρικές συνθήκες εξακολουθήσουν να πλήττουν τη ζήτηση.

    Οι αρνητικές αυτές προοπτικές έχουν ωθήσει επενδυτές να αγοράζουν put options, που τους δίνουν το δικαίωμα να πωλήσουν σε προκαθορισμένη τιμή και χρόνο, για τιμή του πετρελαίου στα 30 δολ., 25 δολ., 20 δολ., ακόμη και 15 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία από το New York Mercantile Exchange, που επικαλείται το Bloomberg.

    Όπως επισημαίνεται, ο αριθμός των put options για τιμή πετρελαίου στα 30 δολάρια το βαρέλι είναι σχετικά μικρός, ενώ αντίθετα το open interest για τα put options του Ιουνίου 2016 στα 25 δολάρια το βαρέλι έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα.

    Μάλιστα, επενδυτές έχουν αγοράσει put options, που θα πληρώσουν αν το αμερικανικό αργό υποχωρήσει κάτω από τα 15 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

    Σημειώνεται ότι η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω από τα 34 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, προσεγγίζοντας χαμηλό 11 ετών.

    «Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγής από μια πλειάδα διαφορετικών παραγωγών, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά», αναφέρει ο Antoine Halff, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

    Όπως πρόσθεσε, Ρωσία, Ιράκ και Βραζιλία έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες φέτος. «Αυτό που τις ενώνει είναι η ανάγκη τους για χρήμα σε ένα περιβάλλον που οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλές».

    Την Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν στα 36,26 δολάρια το βαρέλι.

    Όσον αφορά το Λονδίνο, το πετρέλαιο Brent υποχώρησε τη Δευτέρα στα 36,04 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, πριν ανακάμψει στα 36,72 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ