• Business

    Κάτω οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω Deutsche Bank, πάνω το Χρηματιστήριο Αθηνών

    rio

    Δεν θέλετε να έχετε μπλεξίματα με την Paula Ungureanu της ουκρανικής ομάδας handball.


    Η βουτιά που σημείωσε η μετοχή της Deutsche Bank παρέσυρε τις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως τον τραπεζικό ευρωπαϊκό κλάδο. Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας υποχώρησαν κατά 8,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από αυτή που είχαν καταγράψει μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    Παράλληλα, η Royal Bank of Scotland Group Plc και η Credit Suisse Group AG κατέγραψαν απώλειες άνω του 4,8%, μαζί με τις αντίστοιχες τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει πόσο ευάλωτες είναι οι μετοχές μετά το πρόσφατο ανοδικό ράλι, όπως έχουν επισημάνει το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι αναλυτές, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,3% στο σύνολο της εβδομάδας, χάνοντας σχεδόν το 1/3 από τα κέρδη των δύο προηγούμενων μηνών.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή Jasper Lawler, της CMC Markets στο Λονδίνο, η εικόνα των αγορών “αποτυπώνει το γεγονός ότι οι επενδυτές ασχολούνται ακόμη με το ίδιο θέμα: το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, που θα διατηρηθεί για ένα χρονικό διάστημα, και τον κανονιστικό έλεγχο”.

    Οι μετοχές της Deutche Bank σημείωσαν βουτιά από το ξεκίνημα των συναλλαγών, αντιδρώντας έντονα στην πρόθεση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλλει στην τράπεζα πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η οποία προκάλεσε την οικονομική κρίση το 2008.

    Η Deutsche Bank αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης, μετά την αναφορά της Wall Street Journal, η οποία επεσήμανε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητά $14 δισεκατομμύρια (£ 10,4 δις) για να διευθετήσει το ζήτημα των ενυπόθηκων δανείων.

    Η τράπεζα επιβεβαίωσε την αναφορά, αλλά τόνισε ότι “δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε έναν τέτοιον συμβιβασμό, καθώς το μέγεθος του προστίμου είναι πολύ μεγάλο και αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καταλήξουν σε ένα πρόστιμο, ανάλογο μ’ αυτό που επιβλήθηκε στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες τράπεζες.”

    Κέρδη στο ΧΑ

    Παρά το αρνητικό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού, το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε αυτόνομη πορεία καταγράφοντας κέρδη. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,37% στις 559,50 μονάδες, στο υψηλό ημέρας, ενώ κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 548,72 μονάδες.

    Στα ύψη εκτινάχθηκε η αξία των συναλλαγών φτάνοντας στα 139,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις συναλλαγές σε Alpha Bank, ΟΤΕ και Eurobank.
    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,09%, στις 1.487,46 μονάδες, ενώ κέρδη 1,77% σημείωσε ο Mid Cap και στις 721,10 μονάδες.

    Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 628,77 μονάδες, ωστόσο, στο σύνολο της εβδομάδας υποχώρησε κατά 7,59%.

    Παρά τις αναταράξεις που παρατηρήθηκαν στις ξένες Αγορές η εβδοµάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από σταθεροποιητικές κινήσεις και πλάγια κίνηση του Γενικού ∆είκτη, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Securities.

    Εντυπωσιακή ήταν η κίνηση των τραπεζών στις τελικές δημοπρασίες. Η Πειραιώς από το -3,10% έκλεισε τελικά με κέρδη 6,20%. Η Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 2,76%. Αντίθετα, η Eurobank υποχώρησε κατά 5,81% και η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 1,31%.

    Η Folli Follie έκλεισε με κέρδη 5,40%, ενώ άνω του 4% ήταν τα κέρδη για Jumbo, Aegean, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

    Ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 3,70%, η Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψε άνοδο 3,92%.  Πιέσεις δέχθηκε η EEE που έκλεισε με πτώση 2,37%.

    Πέρα από την… αναµενόµενη στάση αναµονής των επενδυτών κατά την διάρκεια των διαπραγµατεύσεων των θεσµών µε την ελληνική κυβέρνηση υπήρξαν σε δεύτερο επίπεδο νέα που θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον «συµπαθητικά». Αφενός τα αποτελέσµατα εξαµήνου του Folli – Follie έδειξαν ισχυρή δυναµική σε µια περίοδο που τα εταιρικά κέρδη επηρεάζονται αρνητικά από πολλούς παράγοντες (φορολογία, µειωµένη ζήτηση, ανταγωνισµός, έλλειψη ρευστότητας κλπ) αφυπνίζοντας το θεσµικό κοµµάτι της αγοράς αφετέρου οι οµολογιακές εκδόσεις δείχνουν προοδευτικά να προσελκύουν ενδιαφέρον.

    Τόσο η αναχρηµατοδότηση του οµολόγου της Intralot όσο και η επικείµενη έκδοση στο τέλος Σεπτεµβρίου της Housemarket (100% θυγατρική της Fourlis) δηµιούργησαν κινητικότητα καθώς οι αποδόσεις των εκδόσεων υπερβαίνουν σηµαντικά τα επιτόκια καταθέσεων αλλά και τις αποδόσεις των κρατικών εντόκων γραµµατίων. Για την Αγορά του Χρηµατιστηρίου η βραχυπρόθεσµη συνέχεια δεν φαίνεται να αλλάζει σε κάτι.

    Οι επενδυτικές ροές είναι επί του παρόντος συνδεδεµένες µε την πορεία της διαπραγµάτευσης αφού πολλά προαπαιτούµενα αφορούν εισηγµένες µετοχές έµµεσα ή άµεσα: Αγορά Ενέργειας, Σύµβαση πώλησης του Ελληνικού, Υπερταµείο Αποκρατικοποιήσεων, µεταφορά του 5%του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕ∆ είναι στην λίστα των εκκρεµοτήτων που έως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να έχουν υλοποιηθεί. Την ίδια στιγµή οι ξένες αγορές βρίσκονται σε διορθωτική πορεία χωρίς όµως να έχουν χαλάσει την µακροπρόθεσµα ανοδική εικόνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/neo-rekor-gia-ta-mponous-sto-inomeno-vasilio/74753



    ΣΧΟΛΙΑ