• Business

    Η καταστροφική ύφεση που δημιούργησε το Brexit

    mark carney

    Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας


    Πολύ πριν συμβεί το Brexit, ο Καγκελάριος George Osborne είχε προβλέψει ότι μια ψήφος υπέρ του “Leave” θα οδηγούσε σε μια “do-it-yourself ύφεση”, δηλαδή μια ύφεση που θα τη δημιουργούσαν οι ίδιοι οι πολίτες από μόνοι τους. Και αφού οι Βρετανοί στήριξαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό ακριβώς φαίνεται πως θα πάρουν τελικά.

    Μια σειρά από οικονομικά στοιχεία και νούμερα, όλα καταδεικνύουν μια απότομη βουτιά της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας, που τώρα πια οδηγείται σε ύφεση.

    Κάνοντας αστραπιαίες κινήσεις για να αποφύγει αυτό που έρχεται, η Τράπεζα της Αγγλίας την προηγούμενη Πέμπτη, έκοψε για πρώτη φορά από το 2009 τα επιτόκιά της, προσφέροντας ένα μεγαλύτερο πακέτο οικονομικών κινήτρων από το αναμενόμενο, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δε θα οδηγήσει κάπου.

    Η ανησυχητικά καθοδική πορεία της βρετανικής οικονομίας είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η μόλις τριών εβδομάδων κυβέρνηση της Πρωθυπουργού Theresa May. Και ενώ έχει υποσχεθεί ότι θα είναι πολύ πιο ανθρώπινη από τους προκατόχους της και ότι θα χαράξει πολιτική με σκοπό να στηρίξει τους “καθημερινούς, κανονικούς ανθρώπους”, αυτή η σκληρή οικονομική πραγματικότητα ασκεί αφόρητες πιέσεις στην κυβέρνησή της να κάνει περικοπές στις δαπάνες και να ετοιμαστεί για μια μακρά και επίπονη περίοδο.

    Theresa May
    Η Βρετανή Πρωθυπουργός, Theresa May

    Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έκρυψε ποτέ ότι επεξεργαζόταν μια σειρά από μέτρα έκτακτης ανάγκης και ότι προετοίμαζε το έδαφος για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Τότε, ο καγκελάριος και διοικητής της Τράπεζας, Mark Carney, είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα, με τα λόγια των υποστηρικτών του “Leave” να είναι τα εξής: “υστερικές προφητείες του Σκότους”. Και τώρα που αυτές οι “προφητείες” βγήκαν αληθινές, η Τράπεζα πήρε την περασμένη Πέμπτη ένα “εξαιρετικό” μέτρο, όπως είπε ο Carney, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι ένα σημείο μπορεί να φτάσει η νομισματική πολιτική για να στηρίξει την οικονομία. Ο υπαινιγμός; Ότι είναι τώρα η σειρά της κυβέρνησης May να αναλάβει δράση.

    “Η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να δρα γρήγορα, καθώς η νομισματική πολιτική είναι η πρώτη αντίδραση σε ένα σοκ, αλλά η πραγματική αλλαγή είναι δομικής φύσεως… Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Carney.

    brexit
    Οι προβλέψεις της Τράπεζας για το πόσο μπορεί να αναπτυχθεί το βρετανικό ΑΕΠ κόπηκαν απότομα την περίοδο μεταξύ του Μαΐου – πριν από το δημοψήφισμα – και του Αυγούστου, λιγότερο από δυο μήνες, δηλαδή, μετά την ψήφο.

    Κάτω, κάτω και πάλι προς τα κάτω

    Οι προσδοκίες της Τράπεζας για την ανάπτυξη για τα επόμενα τρία χρόνια έχουν βυθιστεί στην άβυσσο. Η Τράπεζα προβλέπει ότι η ανεργία πρόκειται να αυξηθεί και ο πληθωρισμός να εκτοξευτεί πολύ πιο πάνω από το στόχο του 2% για το έτος 2018. Η ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ για το 2017 αναμένεται να πέσει στο 0,8%, το μισό της πρόβλεψης για την Ευρωζώνη. Αυτή είναι μια έντονη απόκλιση από την τελευταία τριμηνιαία αναφορά πριν από το δημοψήφισμα, η οποία προέβλεπε ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% για τον επόμενο χρόνο, μια βελτίωση από το 2% για φέτος.

    Οι τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών βρίσκονται σε χαμηλά επταετίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της JP MorganJamie Dimon, έχει προειδοποιήσει ότι περίπου 4.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν, με τις HSBC και Morgan Stanley να επαναλαμβάνουν τις προειδοποιήσεις αυτές με τη σειρά τους. Παράλληλα, η Ryanair σταματάει τις πτήσεις προς το Λονδίνο για να επικεντρωθεί στους ευρωπαϊκούς προορισμούς εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

    Το ευυπόληπτο Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών προέβλεψε μια ραγδαία πτώση για το ΑΕΠ, η οποία θα συνοδευτεί από πιθανότητες 50-50 να βυθιστεί η χώρα σε ύφεση για τους επόμενους 18 μήνες, ως αποτέλεσμα της ψήφου υπέρ του Brexit.

    Andrew Parry, της Hermes Investment Management, υποστήριξε ότι οι πραγματικές επιπτώσεις μπορεί και να μην συμφωνούν με τις σκοτεινές αυτές προβλέψεις. “Οι αμφιβολίες για το αν αυτά τα νούμερα θα επαληθευτούν όντως στον πραγματικό κόσμο παραμένουν”, δήλωσε. Όμως, η Τράπεζα της Αγγλίας ελάχιστα θα μπορεί να κάνει αν συμβούν τα χειρότερα.

    brexit

    Ο Carney έχει κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι δεν έχει καμία όρεξη να κάνει τα επιτόκια αρνητικά, ούτε και να καταφύγει στα λεγόμενα “helicopter money”, τα οποία αποτελούν μια εναλλακτική στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και συνιστούν απευθείας πληρωμές από τις κεντρικές τράπεζες απευθείας σε πολίτες.

    Τέτοιου είδους μέτρα έχουν χρησιμοποιηθεί από τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής ανά τον κόσμο όταν τα επιτόκια πλησίαζαν απειλητικά το μηδέν και η οικονομία έδειχνε έντονα σημάδια αδυναμίας. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σε περίπτωση που οι προβλέψεις της αναφοράς για τον πληθωρισμό βγουν αληθινές, όπως δήλωσε ο Carney. Με τα επιτόκια, όμως, στο 0,25%, ελάχιστα μπορούν πραγματικά να γίνουν.

    mark carney
    Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

    Σε ένα note προς τον Carney την περασμένη Πέμπτη, ο Καγκελάριος Philip Hammond υποστήριξε ότι είναι προετοιμασμένος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει την οικονομία και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη.

    “Ξεκαθαρίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινάει από θέση ισχύος να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν από τη νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημείωσε ο Hammond.

    Λίγες ώρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο Hammond έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα χρειαστεί ρευστό έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εξόδου από την Ε.Ε., μιας και ο Osborne είχε προετοιμάσει το έδαφος εγκαίρως.

    Εκείνη την περίοδο ο Osborne είχε υποστηρίξει ότι σε περίπτωση Brexit, θα έπρεπε να εφαρμοστούν νέα μέτρα λιτότητας. Σχολιάζοντας την απόφαση της Τράπεζας, ο προκάτοχος του Hammond, μέσω Twitter, είπε ότι το πακέτο των κινήτρων θα πρέπει “να εναρμονιστεί με την αναδιάρθρωση του τομέα της προσφοράς: μικρότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις, ελεύθερο εμπόριο με την Ε.Ε.” και με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι ανοιχτή σε επενδύσεις από το εξωτερικό.

    Ο Hammond επίσης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο “τρέχον καθεστώς του ευέλικτου πληθωρισμού” και ότι ο στόχος του 2% παραμένει “αναμφισβήτητος”.

    Παρόλα αυτά, τα νούμερα της Τράπεζας της Αγγλίας καταδεικνύουν ότι η χώρα δεν έχει πια περιθώρια να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί και ότι τώρα είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit.

    Κάποιοι αναλυτές συμφωνούν:

    “Η αστάθεια που δημιούργησε η απόφαση στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικρές αλλαγές στα επιτόκια ή με άλλα μέτρα νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε ο Andrew Sentance, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος στην PwC. “Απαιτούνται πολιτικές δράσεις ώστε η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το μέλλον της σχέσης μας με την Ε.Ε. – κάτι που αναμφίβολα θα πάρει πολύ χρόνο. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, όπου οι κεντρικές τράπεζες ελάχιστα μπορούν να κάνουν για να αντισταθμίσουν τα σοκ στην οικονομία και την αστάθεια που αυτό προκαλεί. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και αυτή”, κατέληξε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/amanda-staveley-afti-ine-stratigiki-tis-ginekas-koraki-pou-tha-sarosi-ta-kokkina-epichirimatika-dania-stin-ellada/66598

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-leonidas-fragkiadakis-dichni-anthropino-prosopo-tis-ethnikis-ke-kali-tous-danioliptes-elate-na-ta-vroume/66621



    ΣΧΟΛΙΑ