• Business

    Καταγγελία στο ΣΔΟΕ για Πανδή και Πιζάντε: Αναφορές για φοροδιαφυγή και τριγωνικές συναλλαγές- Τι λέει η Bluehouse


    Στο γραφείο της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (τέως ΣΔΟΕ) βρίσκεται το τελευταίο διάστημα μία σημαντική καταγγελία «φοροαποφυγής και  νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία αφορά στους μετόχους της εταιρείας ακινήτων Bluehouse, Βίκτωρα Πιζάντε και Χαράλαμπο Πανδή».

    Η υπόθεση σύμφωνα την καταγγελία που έχουμε στα χέρια μας «αφορά σε τριγωνικές συναλλαγές και έκδοση εικονικών τιμολογίων», ενώ έχει ήδη  κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, τη Διεύθυνση ΕΦΚ & ΦΠΑ, τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης της Κύπρου και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

    Σύμφωνα με όσα καταγγέλονται ανώνυμα σε ό,τι αφορά την «τριγωνική συναλλαγή» του Βίκτωρα Πιζάντε κατά την πώληση του σκάφους του (το οποίο ανήκε στην Πέργαμος ΝΕΠΑ), αυτή πραγματοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγει την καταβολή ΦΠΑ ύψους 144.000 ευρώ.

    Όπως μάλιστα αναφέρεται, «ο Βίκτωρ Πιζάντε είναι ιδιοκτήτης της κυπριακής ΜΟΤ Investments Limited, η οποία συμμετέχει κατά 99,9% στη μοναδική θυγατρική της, Πέργαμος ΝΕΠΑ, η οποία είχε στην ιδιοκτησία της σκάφος 22 μέτρων, τύπου Riva Ego 68».

    Σκάφος τύπου Riva Ego 68

    «Το 2020 ο Πιζάντε συμφώνησε στην πώληση του σκάφους σε Ιταλό αγοραστή, έναντι 600.000 ευρώ, συναλλαγή για την οποία έπρεπε να εκδοθεί σχετικό παραστατικό και να καταβληθεί ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

    Η πωλήτρια μεταβίβασε το σκάφος στην EMEU Serbia Property Services doo Beograd, η οποία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων στη Σερβία και δεν εμπίπτει σε υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, καθώς δεν εδράζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Τα σχετικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το mononews κι έχουν κοινοποιηθεί στις παραπάνω αρχές επισημαίνουν πως λίγες ημέρες μετά, και αφού τροποποιήθηκε το καταστατικό της σερβικής εταιρείας και αυτή εγγράφηκε ως ναυτιλιακή στα νησιά Marshall, το γιωτ πέρασε στον Ιταλό αγοραστή.

    Σύμφωνα πάντα με όσα καταγγέλονται, το γιοτ δεν έφυγε από την Ελλάδα προς τη Σερβία.

    Οι «τριγωνικές συναλλαγές με offshore»

    Λόγος γίνεται επίσης για «έκδοση “εικονικών” τιμολογίων με εκδότες off shore εταιρείες “με σκοπό τη φοροδιαφυγή”». Στην υπόθεση εμπλέκεται μία εταιρεία, η Swindon Holdings & Finance Limited οποία σύμφωνα με την «παραδοχή του κ. Πιζάντε», δημιουργήθηκε προς όφελος της οικογενείας του, με βάση έγγραφα που επικαλείται ο καταγγέλων.

    Το χρονικό φέρεται να έχει ως εξής: «Η νομική σύμβουλος της Bluehouse ορίζεται επικεφαλής της Swindon Holdings & Finance Limited, εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

    “Από αυτή την εταιρεία, η οποία, όπως παραδέχεται σε επιστολή του προς ελεγκτική εταιρεία ο Βίκτωρ Πιζάντε, ιδρύθηκε προς όφελος της οικογένειάς του, η Bluehouse Holdings Participations Limited λάμβανε τιμολόγια για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Μάλιστα, τα τιμολόγια φέρεται να παραμένουν ανεξόφλητα».

    Στις οικονομικές καταστάσεις της Bluehouse Holdings Participations Limited εμφανίζεται οφειλή ύψους 5,1 εκατομμυρίων προς τη Swindon, «ποσό που δεν φορολογείται, μιας και η τελευταία εδρεύει σε φορολογικό παράδεισο».

    Πάντως, τα σχέδια των συμβάσεων των δύο εταιρειών φέρεται να ελέγχθηκαν από την PwC Κύπρου, η οποία τα βρήκε σύννομα.

    Η πολυσέλιδη καταγγελία αναφέρει ότι «αντίστοιχη πρακτική αποφορολόγησης μέσω λογιστικοποίησης εικονικών τιμολογίων απευθείας από offshore εταιρείες έχει εφαρμόσει παλαιότερα η Bluehouse Capital Advisors».

    Το ανεξόφλητο μέρος αυτών των τιμολογίων το οποίο εμφανίζεται ως πληρωτέο στην offshore Swindon Holdings & Finance έφτανε το 2020 τα 8,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Bluehouse Capital Advisors για την ίδια χρήση.

    Να σημειωθεί ότι ανώνυμες καταγγελίες ήταν ο λόγος που ανεστάλη και η διαδικασία αξιολόγησης του αιτήματος της τότε υπό σύσταση Bluehouse Capital ΑΕΔΟΕΕ από το Τμήμα Αδειοδότησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με έγγραφο που έχουμε επίσης στη διάθεσή μας.

    Στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκεται και ο έτερος βασικός μέτοχος της Bluehouse, Χαράλαμπος Πανδής, που «εμφανίζεται και ως φορολογικός κάτοικος Κύπρου, ενώ διατηρεί και ελληνικό ΑΦΜ».

    Η καταγγελία μιλά επίσης για «τη σύνθετη εταιρική δομή του ομίλου Bluehouse, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω δύο εταιρειών, Bluehouse Development και Bluehouse Capital Hellas».

    Το 2021 η πρώτη είχε μηδενικό κύκλο εργασιών και καθαρές ζημιές 175,8 χιλιάδων ευρώ και η δεύτερη κύκλο εργασιών 572,8 χιλ. και κέρδη σχεδόν 39 χιλιάδων ευρώ.

    Ωστόσο, όπως επίσης τονίζει η καταγγελία ο κορμός δραστηριοτήτων φέρεται να είναι η κυπριακή Bluehouse Capital Advisors, η οποία παρόλο που απασχολεί μόνον δύο υπαλλήλους είχε  έσοδα 6,7 εκατ. και καθαρά κέρδη 5,3 εκατ. ευρώ το 2021.

    Συνεπώς η κυπριακή εταιρεία «αποτελεί το κέντρο κερδών του ομίλου», παρόλο που «η πραγματική διοίκηση έχει έδρα στο Κολωνάκι, τόπο λήψης όλων των αποφάσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καταγγελία προς τη ΔΕΟΕ.

    Τι λέει η BlueHouse

    Το mononews επικοινώνησε με τη Bluehouse, η οποία διεμήνυσε τα εξής: «Η Bluehouse δεν έχει λάβει γνώση μέχρι και σήμερα της διενέργειας έρευνας επί συγκεκριμένου περιστατικού από κάποια δημόσια αρχή.

    Βεβαίως, η εταιρεία ως νομικό πρόσωπο, όπως είναι αναμενόμενο, ελέγχεται κατά καιρούς από τις αρμόδιες ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρχές με τις οποίες συνεργάζεται απόλυτα απαντώντας σε όλα τα ερωτήματά τους.

    Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι από το 2020, μετά την αποχώρηση του Ιωάννη Δεληκανάκη, η Bluehouse είναι στόχος μιας συντονισμένης προσπάθειας να σπιλωθεί η προσωπική και επαγγελματική φήμη των στελεχών της εταιρείας μέσω της αποστολής από ανώνυμο αποστολέα κακόβουλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, της υποβολής αβάσιμων ανωνύμων καταγγελιών και αναφορών σε δημόσιες αρχές και της διοχέτευσης κακόβουλων πληροφοριών στον Τύπο που επιδιώκουν να πλήξουν την υπόστασή της ενώπιον των επενδυτών και των συνεργατών της».

    Διαβάστε επίσης

    Bluehouse – Λ. Αναγνωστόπουλος: Νέος δικαστικός πόλεμος με φόντο ένα… Praktiker



    ΣΧΟΛΙΑ