• Business

    Οι θεωρίες συνωμοσίας, ο δισταγμός του fund, ο Λιακουνάκος και τι θα κρίνει το deal εξαγοράς του «Ιασώ»

    ιασω

    Δρ. Γέωργιος Σταματίου, Προέδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ομίλου ΙΑΣΩ


    Εμποτισμένες με… θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και αρκετές δόσεις… μυστηρίου φαίνεται να είναι οι δρομολογούμενες εξελίξεις για το deal εξαγοράς του «Ιασώ» από το αμερικανικό fund Oaktree Capital. Ένα deal που έρχεται να σηματοδοτήσει τον δεύτερο «γύρο» συγκέντρωσης στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας. Με μικρότερο εύρος συγκριτικά με τον πρώτο, καθώς το CVC Capital, μετά από τις τρεις διαδοχικές εξαγορές που πραγματοποίησε (Metropolitan, Ιασώ General, Υγεία) έφτασε να είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της αγοράς.

    Πρωταρχικός όσο και καθοριστικός στόχος της επικείμενης δημόσιας πρότασης του Oaktree είναι να καταφέρει να συγκεντρώσει το 50% συν μία μετοχή του πολυμετοχικού «Ιασώ». Έτσι ώστε να περάσει στο αμέσως επόμενο βήμα, που είναι η απόκτηση του συνόλου των μετοχών, με επακόλουθο την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο (squeeze out).

    Το αμερικανικό fund, του οποίου ο πλειοψηφικός έλεγχος πέρασε προ διμήνου στην καναδική Brookfield και το οποίο εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Σπύρο Σπυρόπουλο, κάνει την πρώτη του κίνηση στην εγχώρια αγορά παροχών, ιδιωτικών, υπηρεσιών υγείας. Έχοντας αποκτήσει στο παρελθόν το πλειοψηφικό «πακέτο» του ξενοδοχειακού ομίλου «Sani» των αδελφών Ανδρέα και Σταύρου Ανδρεάδη, ενώ διατηρεί και ισχυρή μετοχική θέση στην εισηγμένη στην Wall Street ναυτιλιακή εταιρεία του Πέτρου Παππά.

    Η προσφορά του Oaktree για το «Ιασώ» γίνεται με τίμημα στο 1,5 ευρώ ανά μετοχή και με προσυμφωνημένη την απόκτηση του 35% της εταιρείας. Από γιατρούς-μαιευτήρες της αποκαλούμενης «ομάδας Σταματίου» που ασκεί τη Διοίκηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

    Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι μάλλον εύκολα το αμερικανικό fund θα καταφέρει να συγκεντρώσει το κρίσιμο 50% συν μία μετοχή. Ειδικά μάλιστα όταν υποστηρίζεται εξωδίκως ότι οι γιατροί που έχουν ουσιαστικά πει το «ναι» εκφράζουν το 40% του «Ιασώ».

    Ωστόσο, δεν λείπουν και τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν, από την ίδια την πραγματικότητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διορατικού διαχειριστή Fund, ο οποίος σε πολύ προγενέστερο χρονικό διάστημα και ενώ οι τιμές ήταν στα τάρταρα έχει «χτίσει» σημαντική θέση στην εταιρεία. Κατέχοντας περί το 3,5% των μετοχών του «Ιασώ» με κόστος κτήσης σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της αναμενόμενης Δημόσιας Πρότασης.

    «Δεν έχω αποφασίσει, περιμένω να δω»

    Ο συγκεκριμένος διαχειριστής δεν είναι καθόλου δεδομένος, για το αν θα δώσει τα «χαρτιά». Λέει μάλιστα ότι: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Θα παρακολουθήσω τις εξελίξεις και αναλόγως θα κινηθώ. Θα περιμένω να δω τι θα πει το Oaktree για το management του «Ιασώ». Ποιος δηλαδή θα το αναλάβει στην «επόμενη μέρα» να «τρέξει» την εταιρεία. Θα περιμένω επίσης να δω και αν τυχόν υπάρξουν και άλλες κινήσεις που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον».

    Ένα άλλο ανοικτό ερώτημα είναι επίσης και αυτό που αφορά τη στάση της Euromedica, συμφερόντων του πολυσυζητημένου επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου. Η Euromedica είναι αυτήν την στιγμή ο ισχυρότερος μέτοχος του «Ιασώ» καθώς στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκεται το 10% της ιδιωτικής μαιευτικής κλινικής.

    Όμως οι μετοχές αυτές είναι ενεχυριασμένες έναντι δανείων, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων εξαγοράστηκε από το Fund της Farallon, με μια διαδικασία η οποία αμφισβητείται δικαστικά από την πλευρά Λιακουνάκου. Με αυτά τα δεδομένα το 10% που κατέχει η Euromedica στο «Ιασώ» συνιστά επί της ουσίας «γκρίζα ζώνη».

    Τι λέει ο Θωμάς Λιακουνάκος

    Ο Θωμάς Λιακουνάκος έχει διαμηνύσει σχετικά πρόσφατα ότι «δεν πρόκειται ποτέ να μου πάρουν την εταιρεία» ενώ τώρα λέει για το αν θα εκχωρηθεί η συμμετοχή της Euromedica: «Δεν είναι αυτή η πρώτη μου προτεραιότητα. Στόχος μου είναι να συμφωνήσω με Fund για την εξαγορά των τραπεζικών δανείων της Euromedica και αυτών που έχει πάρει η Farallon, έτσι ώστε σε συνεννόηση μαζί μου να συνεχίσουμε. Εγώ σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματίες θα μείνω, δεν θα φύγω».

    Σε κάθε περίπτωση, στο κεντρικό κάδρο του deal του «Ιασώ» βρίσκονται οι εκατοντάδες γιατροί -μέτοχοι το αθροιστικό ποσοστό των οποίων εκτιμάται ότι είναι αισθητά πιο πάνω από το 60%. Ίσως και να κινείται στα επίπεδα του 70%. Οι προθέσεις των γιατρών που δεν ανήκουν στο «γκρουπ» εκείνων που έχουν συμφωνήσει με την πρόταση του Oaktree, λογίζονται ως… μυστήριο. Ορισμένοι μπορεί να… φοβηθούν και να δώσουν τα «χαρτιά», αναλογιζόμενοι ότι αν δεν ευδοκιμήσει η Δημόσια πρόταση, τότε η τιμή της μετοχής μπορεί να βρεθεί πολύ χαμηλότερα. Άλλοι όμως μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά. Ειδικά μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου επωάζονται και… θεωρίες συνωμοσίας.

    Οσμίζονται Αποστολόπουλο

    Θεωρίες οι οποίες επικεντρώνονται σε διάφορες παραμέτρους: Τι πραγματικά θέλει να κάνει το Oaktree; Ενεργεί μεμονωμένα για το «Ιασώ», ή έχει στα σκαριά κι άλλη συμφωνία που θα του δώσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά; Θα επιχειρήσει συμπράξεις με άλλους «παίκτες» και τι μπορεί να γίνει με τον Αποστολόπουλο του «Ιατρικού»; Είναι μήπως «λαγός» κάποιου άλλου ενδιαφερομένου, το αμερικανικό Fund; Μπορεί να μπει σφήνα κάποιος άλλος διεκδικητής του «Ιασώ» και να ανεβάσει το τίμημα;

    Το ζήτημα Αποστολόπουλος κατέχει εξέχουσα θέση στις θεωρίες συνωμοσίας, καθώς η μετοχή του «Ιατρικού» έχει ενισχυθεί κατά… 80,7% στο τελευταίο τρίμηνο, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να έχει ανέβει στα 150,5 εκατ. ευρώ. Κάτι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ότι ο Αποστολόπουλος δεν θα μείνει εκτός νυμφώνος, από το δεύτερο «γύρο» συγκέντρωσης της ιδιωτικής αγοράς υγείας. Το αν βεβαίως θα εμπλακεί ή θα συσχετιστεί με το deal του «Ιασώ» δεν προκύπτει από επίσημες τοποθετήσεις. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Γιατί στον κόσμο των επιχειρήσεων και των deals, συχνά-πυκνά συμβαίνει «να πιστεύεις σήμερα αυτό που απέρριπτες χθες…».

    Ανεξαρτήτως αυτών και σε ό,τι αφορά το προσφερόμενο τίμημα για το «Ιασώ» αυτό ανεβάζει την χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας στα 183,3 εκατ. ευρώ. Με τα δανειακά της βάρη να αγγίζουν τα 98 εκατ. ευρώ.

    Στο «ταμπλό» ακόμη η τιμή είναι χαμηλότερη, αφού χθες έκλεισε στα 1,43 ευρώ.

    Στην αγορά η κίνηση του Oaktree χαρακτηρίζεται ως υψηλού ρίσκου, αν δεν συνοδευτεί με άλλη συμφωνία στον κλάδο. Ως ρίσκο χαρακτηρίζεται επίσης και το γεγονός ότι οι γιατροί που είναι τώρα μέτοχοι και έχουν σημαντική συμβολή στα έσοδα της εταιρείας θα πάψουν να έχουν και μετοχικά συμφέροντα. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την μελλοντική τους, επαγγελματική τους παρουσία τους στο «Ιασώ». Το οποίο έχει άδεια γενικής κλινικής και ενδεχομένως να αποτελέσει τον βατήρα, για νέα αναπτυξιακά σχέδια, στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη…



    ΣΧΟΛΙΑ