• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις στις τράπεζες: Κλείνει το deal για την Alpha, ανοίγει το βιβλίο προσφορών για Εθνική

    Βασίλης Ψάλτης CEO Alpha Bank και Andrea Orsel, CEO UniCredit

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank και Andrea Orsel, CEO UniCredit


    Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τις επίσημες ανακοινώσεις για την κατακύρωση του deal που αφορά την μεταβίβαση του 9% της Alpha Bank στη UniCredit.

    Και, εκτός απροόπτου, η  Alpha Bank θα είναι από σήμερα η δεύτερη πλήρως ιδιωτικοποιημένη ελληνική συστημική τράπεζα.

    Την ίδια ώρα η Εθνική Τράπεζα παίρνει τη σκυτάλη για να ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης που ενδεχομένως να διαμορφωθεί στο 25% (από 40,4%) της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ΕΤΕ, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει αύριο.

    Εγκρίθηκε το Ενημερωτικό Δελτίο της ΕΤΕ από το ΤΧΣ

    Χθες το μεσημέρι το Ταμείο ενέκρινε το Ενημερωτικό Δελτίο της Εθνικής και σήμερα το πρωί αναμένεται και η έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε αύριο, 14 Νοεμβρίου, να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

    Σήμερα το πρωί, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

    Και όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr, αν η ζήτηση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι μεγάλη τότε το ΤΧΣ θα διαθέσει το 25% της συμμετοχής του στην Εθνική.

    Alpha Bank: Βελτιωμένη προσφορά από τη UniCredit

    Σε ό,τι αφορά τώρα τη διαδικασία για την Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αργά χθες το βράδυ, και συγκεκριμένα λίγο πριν από τα  μεσάνυχτα, συνεδρίασε το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να εγκρίνει την συναλλαγή και σήμερα το πρωί, πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις και το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί για το ύψος του τιμήματος που κατέβαλαν οι Ιταλοί στο Ταμείο.

    Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και καθώς δεν υπήρξε άλλη προσφορά για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank, η UniCredit κλήθηκε από το Ταμείο να βελτιώσει την αρχική της προσφορά που ήταν 1,33 ευρώ ανά μετοχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η βελτιωμένη πρόταση κινείται λίγο πάνω από το «κλείσιμο» της Παρασκευής που ήταν στο 1,395 ευρώ για την μετοχή της Alpha Bank, δηλαδή στο 1,4 με 1,42 ευρώ, που σημαίνει ότι το τίμημα θα διαμορφωθεί στα 295 με 300 εκατ. ευρώ (από 280 εκατ. ευρώ με την τιμή στο 1,33 ευρώ).

    Όπως είχε γράψει το mononews την Παρασκευή το βράδυ, η UniCredit ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank και μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ο κύκλος της διαπραγμάτευσης  για τη βελτίωση του τιμήματος.

    Σήμερα λοιπόν είναι η μεγάλη μέρα για την Alpha Bank, καθώς το Ταμείο αναμένεται να κάνει δεκτή την προσφορά των Ιταλών, η  οποία εντάσσεται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό και συνεργασία των δύο τραπεζών, ειδικά στη Ρουμανία.

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 21 μέρες καθώς η UniCredit κατέθεσε την πρότασή της για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank το πρωί της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ταχιάος κατά ΑΒΑΞ για το Μετρό Αθήνας – Τι θα γίνει με το πριμ



    ΣΧΟΛΙΑ