• Business

    «Πράσινο φως» για το σχέδιο εξυγίανσης της Καλογήρου έλαβε ο όμιλος Φάις

    • NewsRoom
    Ο επιχειρηματίας, Σαμι Φάις Καλογήρου του Ομίλου Fais

    Ο επιχειρηματίας, Σαμι Φάις


    «Πράσινο φως» από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά για το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας Καλογήρου έλαβε ο όμιλος Φάις.

    Βάσει αυτής, η Καλογήρου περνά στον έλεγχο της εταιρείας, η οποία έχει καταθέσει την αίτηση εξυγίανσης υπό τον Σάμι Φάις. Στο νέο σχήμα, εκτός από τον Όμιλο των εταιρειών Σάμι Φάις, μειοψηφικό ποσοστό ελέγχου κατέχουν τα Αττικά Πολυκαταστήματα και η οικογένεια Λεμονή.

    Το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας Λεμονής προβλέπει επιστροφή σε θετικά EBITDA από το 2018 και επιστροφή του τζίρου στα επίπεδα του 2016 την ίδια χρονιά. Εκτιμά, επίσης, πως ο τζίρος της Λεμονής, από τα 43,033 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι και τα 30,123 εκατ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, θα φθάσει στα 45,184 εκατ. ευρώ και στα 54,963 εκατ. ευρώ το 2023.

    Σε ό,τι αφορά τα EBITDA, αυτά από -4,341 εκατ. ευρώ το 2016 και -5,164 εκατ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για το 2017, θα ανέλθουν στα 1,653 εκατ. ευρώ το 2018 για να φθάσουν στα 6,289 εκατ. ευρώ το 2023. Οι ζημιές εις νέον από 70,456 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2016, θα περιοριστούν με βάση το σχέδιο, στα 6,430 εκατ. ευρώ εφέτος και στα 2,345 εκατ. ευρώ το 2020, για να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο το 2021 και να φθάσουν σε κέρδη 9,392 εκατ. ευρώ το 2023.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αναμένονταν να εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των πιστωτριών τραπεζών αλλά και του πρώην βασικού μετόχου της εταιρείας, της οικογένειας Λεμονή, επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

    Όπως είχε δηλώσει προσφάτως στο mononews.gr o κ. Σάμι Φάις, η Καλογήρου έχει αρχίσει να βρίσκει το ρυθμό της, τα ράφια και οι βιτρίνες των καταστημάτων της έχουν γεμίσει ξανά με εμπόρευμα και οι καταναλωτές επέστρεψαν για τα καλά. Επιπλέον, σημεία που είχαν κλείσει άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ανακαινίσεις υφιστάμενων μαγαζιών. Έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους πελάτες είναι και το νέο κατάστημα της εταιρείας στη Μύκονο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του. Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι έκτασης 68 τ.μ. και αναμένεται να λειτουργήσει φέτος και του χρόνου, καθώς στα σχέδια είναι η μετεγκατάσταση σε μεγαλύτερο χώρο μόλις ληφθούν οι απαραίτητες άδειες.

    Η πλευρά Φάις ξεκίνησε συζητήσεις με την οικογένεια Λεμονή πριν από περίπου ένα χρόνο για την εξαγορά της Καλογήρου. Παρά τον αρχικό δισταγμό, η οικογένεια και μαζί οι πιστώτριες τράπεζες αποδέχθηκαν την πρόταση του γνωστού επιχειρηματία και έδωσαν τα χέρια το περασμένο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο υπέβαλαν αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106 δ του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος του ομίλου Φάις στο μετοχικό κεφάλαιο και να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης.



    ΣΧΟΛΙΑ