• Business

    Καλά τα νέα για την Boxer Φειδάς – Γλιτώνει την πτώχευση

    • NewsRoom

    Μίνα Φειδά – Boxer Φειδάς


    Σε ένα χρόνο η ιστορική εταιρεία Δ.Ι. Φειδάς κατασκευής παπουτσιών με την επωνυμία Boxer, συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Ο ιδρυτής της εταιρείας Δ. Φειδάς έστησε την επιχείρηση στην Καλαμάτα το 1919, φέρνοντας τον πρώτο εξοπλισμό από την Αμερική.  Είναι από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες που παραμένει ελληνική και ποτέ δεν μαγεύτηκε από τα οικονομικά ανταλλάγματα που τις προσφέρθηκαν στο παρελθόν και παραμένει σε ελληνικά χέρια.  Όμως η εταιρία τα τελευταία χρονια αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης . Έτσι νωρίτερα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρίας . Mε την απόφαση 177/2018 του δικαστηρίου, η γνωστή βιομηχανία, γλιτώνει την πτώχευση ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της ιστορικής εταιρείας, η συμφωνία εξυγίανσης που κατατέθηκε την 31/7/2017, “αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης και απαλείφει τους κινδύνους.” 

    Ποια είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης:

    α) Παράταση διάρκειας δανείων για 12 έτη

    β) Περίοδος χάριτος κεφαλαίου για 2 έτη

    γ) χαμηλό επιτόκιο (για τα πρώτα 2 έτη 2,1%, για τα επόμενα 3,1%)

    δ) Εκταμίευση ποσού 1,2 εκατ. ευρώ  μετά την δημοσίευση της δικαστικής απόφασης.

    Επίσης, το νέο επιχειρηματικό σχέδιο, με δωδεκαετή ορίζοντα, που έχει υιοθετήσει η εταιρεία, προσβλέπει σε :

    α) αύξηση της παραγωγής και προσαρμογή του λειτουργικού κόστους στα δεδομένα της αγοράς β) εμπλουτισμό των πωλήσεων με νέα προϊόντα υπόδησης (νέο σχέδιο μάρκετινγκ) γ) νέα χρηματοδότηση για εύρυθμη λειτουργία επιχείρησης δ) νέα στρατηγική πωλήσεων (eshop, εταιρικά καταστήματα κλπ) ε) νέα οργανωτική δομή με νέο Δ.Σ. και νέα ομάδα διοίκησης.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, η Boxer – Φειδάς, έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τραπεζικά ιδρύματα συνολικού ποσού  4,7 εκατ. ευρώ περίπου.

    Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ανέρχεται σε 26, 1 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να διατηρεί βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Με στόχο την εξασφάλιση δανείων, τα ακίνητα της εταιρείας φέρουν προσημειώσεις ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ.

    To 2016 η Boxer-Φειδάς είχε καθαρές ζημιές ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 9,6 εκατ. ευρώ.

    Πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα

    Στην καλύτερη στιγμή της επιχείρησης Δ.Ι. Φειδάς το 2010 εγκαινιάζει το νέο εργοστάσιο παραγωγής παπουτσιών boxer καθώς το προηγούμενο και παλιό εργοστάσιο δεν μπορούσε να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Και τα δυο εργοστάσια βρίσκονται στην περιοχή της βιομηχανικής ζώνης του Μενιδίου.

    Το νέο έχει 11.400 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και η παραγωγική του δυνατότητα αυξήθηκε σε 8.500 παπούτσια την ημέρα.

    Την ίδια στιγμή η διοίκηση είχε βάλει σχέδια για επέκταση σε αγορές του εξωτερικού.

    Οι πωλήσεις της εταιρείας από το 2004 μέχρι το 2009 …. έτρεχαν με 25% το χρόνο και η εγχώρια αγορά απορροφούσε περίπου 1.000.000 παπούτσια.

    Έτσι ελήφθη η μεγάλη απόφαση για τη νέα  επένδυση.

    Το κόστος του νέου εργοστασίου ανήλθε στα 23,5 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε σε μεγάλο ποσοστό από τραπεζικό δανεισμό αλλά έγινε τη στιγμή που ελληνική οικονομία κατέρρευσε και οδηγήθηκε υποχρεωτικά στην εποχή των Μνημονίων.

    Με τη εκδήλωση της κρίσης οι πελάτες σταμάτησαν τις πληρωμές για εμπόρευμα που είχαν αγοράσει.

    Η εταιρεία  Δ.Ι. Φειδάς εκτός από την οικονομική απώλεια δέχθηκε φορολογικό πλήγμα καθώς δεν ήταν σε θέση να αποδώσει το ΦΠΑ στην εφορία συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ διότι δεν το είχε εισπράξει από τους πελάτες της.

    Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζιών λογαριασμών αλλά η έμπειρη και εργατική κυρία Μίνα έφερε την επιχείρηση σε σημείο που ήθελε όμως πάντα ήταν λίγο μακριά από μία «μικρή» οικονομική στήριξη για να τα βγάλει πέρα και να σταθεί στα πόδια, η ιστορική εταιρεία.

    Οι συνολικές οφειλές της εταιρείας ανέρχονται σε 25,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ ήταν δανεισμός και το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ είναι το του ΦΠΑ που δεν κατέβαλαν οι πελάτες έγινε υποχρέωση της εταιρείας.

    Οι οφειλές  της εταιρείας είναι προς τις Τράπεζες , το Δημόσιο και την Εφορία.



    ΣΧΟΛΙΑ