• Business

    Σώζεται η Boxer Φειδάς: «Ανάσα» η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για εξόφληση των χρεών σε 180 δόσεις

    • NewsRoom
    Μίνα Φειδά Νταή

    Μίνα Φειδά Νταή


    Απόφαση «ανάσα» έδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών στην προσπάθεια εξυγίανσης της ιστορικής εταιρίας υποδημάτων Boxer Φειδάς Α.Ε. καθώς ενέκρινε μεταξύ άλλων την επέκταση σε 180 τις δόσεις της εξόφλησης των οφειλών που έχει η εταιρία προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο. Η απόφαση αυτή ανατρέπει το καθεστώς εξόφλησης των 120 δόσεων δηλαδή τα 10 χρόνια και ανεβάζει τον χρόνο αποπληρωμής των οφειλών κατά 60 μήνες ή πέντε χρόνια.

    Παρά το ότι οι νομικοί σύμβουλοι του Ελληνικού Δημοσίου διατύπωσαν ενστάσεις τελικά αυτές δεν εισακούστηκαν και το Δικαστήριο ενέκρινε τις 180 δόσεις, πατώντας την απόφαση 41/2014 που είχε εκδώσει το παρελθόν το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ. Η διοικητική πράξη αυτή επιτρέπει την εξόφληση των οφειλών σε 180 δόσεις σε περιπτώσεις των εταιρειών που ακολουθούν τη διαδικασία της εξυγίανσης.

    Παράλληλα το Πρωτοδικείο Αθηνών δε δέχτηκε και τις ενστάσεις των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου για «κούρεμα» των προστίμων και προσαυξήσεων. Το Δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις και επικαλέστηκε το νόμο 4469/2017και τα άρθρα 7 ,8 και 12 του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.

    Τι προβλέπει η απόφαση

     

     

    Έτσι η απόφαση προβλέπει για την «ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε.» ότι η οφειλή ύψους 697.912,71 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το ποσό των 3.357.616,46 προς την εφορία θα αποπληρωθούν σε 180 δόσεις και την ίδια στιγμή θα διαγραφούν τόκοι και προσαυξήσεις 136.973,15 ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και 1.078.392 ευρώ από την εφορία. Επίσης για τις οφειλές που θα δημιουργηθούν μετά την 1/5/2017 έως την έκδοση της απόφασης θα ρυθμίζονται σε 90 δόσεις ενώ σε περίπτωση που προκύψουν οφειλές από μελλοντικούς ελέγχους για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 30 Απριλίου 2017 θα διαγραφούν.

    Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφασή του που εκδόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε χθες στο ΓΕΜΗ ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρίας. Mε την απόφαση 177/2018 του δικαστηρίου, η γνωστή βιομηχανία, γλιτώνει την πτώχευση ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της ιστορικής εταιρείας, η συμφωνία εξυγίανσης που κατατέθηκε την 31/7/2017, “αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης και απαλείφει τους κινδύνους.” 

    Τα βασικά σημεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης:

     

     

     

    α) Παράταση διάρκειας δανείων για 12 έτη

    β) Περίοδος χάριτος κεφαλαίου για 2 έτη

    γ) χαμηλό επιτόκιο (για τα πρώτα 2 έτη 2,1%, για τα επόμενα 3,1%)

    δ) Εκταμίευση ποσού 1,2 εκατ. ευρώ  μετά την δημοσίευση της δικαστικής απόφασης.

    Επίσης, το νέο επιχειρηματικό σχέδιο, με δωδεκαετή ορίζοντα, που έχει υιοθετήσει η εταιρεία, προσβλέπει σε :

    α) αύξηση της παραγωγής και προσαρμογή του λειτουργικού κόστους στα δεδομένα της αγοράς β) εμπλουτισμό των πωλήσεων με νέα προϊόντα υπόδησης (νέο σχέδιο μάρκετινγκ) γ) νέα χρηματοδότηση για εύρυθμη λειτουργία επιχείρησης δ) νέα στρατηγική πωλήσεων (eshop, εταιρικά καταστήματα κλπ) ε) νέα οργανωτική δομή με νέο Δ.Σ. και νέα ομάδα διοίκησης.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, η Boxer – Φειδάς, έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τραπεζικά ιδρύματα συνολικού ποσού  4,7 εκατ. ευρώ περίπου.

    Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ανέρχεται σε 26, 1 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να διατηρεί βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Με στόχο την εξασφάλιση δανείων, τα ακίνητα της εταιρείας φέρουν προσημειώσεις ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ.

    To 2016 η Boxer-Φειδάς είχε καθαρές ζημιές ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 9,6 εκατ. ευρώ.

    Πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα

     

     

     

    Στην καλύτερη στιγμή της επιχείρησης Δ.Ι. Φειδάς το 2010 εγκαινιάζει το νέο εργοστάσιο παραγωγής παπουτσιών boxer καθώς το προηγούμενο και παλιό εργοστάσιο δεν μπορούσε να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Και τα δυο εργοστάσια βρίσκονται στην περιοχή της βιομηχανικής ζώνης του Μενιδίου.

    Το νέο έχει 11.400 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και η παραγωγική του δυνατότητα αυξήθηκε σε 8.500 παπούτσια την ημέρα.

    Την ίδια στιγμή η διοίκηση είχε βάλει σχέδια για επέκταση σε αγορές του εξωτερικού.

    Οι πωλήσεις της εταιρείας από το 2004 μέχρι το 2009 …. έτρεχαν με 25% το χρόνο και η εγχώρια αγορά απορροφούσε περίπου 1.000.000 παπούτσια.

    Έτσι ελήφθη η μεγάλη απόφαση για τη νέα  επένδυση.

    Το κόστος του νέου εργοστασίου ανήλθε στα 23,5 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε σε μεγάλο ποσοστό από τραπεζικό δανεισμό αλλά έγινε τη στιγμή που ελληνική οικονομία κατέρρευσε και οδηγήθηκε υποχρεωτικά στην εποχή των Μνημονίων.

    Με τη εκδήλωση της κρίσης οι πελάτες σταμάτησαν τις πληρωμές για εμπόρευμα που είχαν αγοράσει.

    Η εταιρεία  Δ.Ι. Φειδάς εκτός από την οικονομική απώλεια δέχθηκε φορολογικό πλήγμα καθώς δεν ήταν σε θέση να αποδώσει το ΦΠΑ στην εφορία συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ διότι δεν το είχε εισπράξει από τους πελάτες της.

    Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζιών λογαριασμών αλλά η έμπειρη και εργατική κυρία Μίνα έφερε την επιχείρηση σε σημείο που ήθελε όμως πάντα ήταν λίγο μακριά από μία «μικρή» οικονομική στήριξη για να τα βγάλει πέρα και να σταθεί στα πόδια, η ιστορική εταιρεία.

    Οι συνολικές οφειλές της εταιρείας ανέρχονται σε 25,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ ήταν δανεισμός και το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ είναι το του ΦΠΑ που δεν κατέβαλαν οι πελάτες έγινε υποχρέωση της εταιρείας.

    Οι οφειλές  της εταιρείας είναι προς τις Τράπεζες , το Δημόσιο και την Εφορία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καλά τα νέα για την Boxer Φειδάς – Γλιτώνει την πτώχευση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Φειδά (Boxer-Φειδάς): «Αλλοίμονο εάν εξαφανισθούν οι ελληνικές βιομηχανίες»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Boxer Φειδάς: Αισιοδοξία διάσωσης και ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας υποδημάτων



    ΣΧΟΛΙΑ