• Business

    «Καυτό» διήμερο! Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ΕΛΠΕ – ΔΕΗ. Οι μνηστήρες

    • NewsRoom
    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ

    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ


    Μία ημέρα απομένει μόνο για να λήξει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 50,1% των ΕΛΠΕ. Στις 30 Μαΐου θα σημάνει η λήξη της διαδικασίας και funds, traders αλλά και ξένες ενεργειακές πολυεθνικές συστήνουν κοινοπρακτικά σχήματα με το στόχο να αποκτήσουν τον πολυπόθητο μαύρο χρυσό. Σημειώνεται επίσης πως την επόμενη μέρα, ήτοι στις 31 Μαΐου αναμένεται η πρόσκληση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ των οποίων η πώληση απασχολεί το εγχώριο ενδιαφέρον μήνες τώρα, με τον υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη να διαμηνύει την ομαλή και κανονική διαδικασία που ακολουθείται και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να αντιδρούν.

    Όσον αφορά το 50,1% των ΕΛΠΕ υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία είχε οριστεί για τις 18 Μαΐου, ωστόσο κατόπιν αιτημάτων που δέχθηκε το Ταμείο, δόθηκε ολιγοήμερη παράταση καθώς, όπως φαίνεται, το χρονικό διάστημα δεν ήταν αρκετά λειτουργικό. Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ και με δεδομένη την επιθυμία της πλευράς της Paneuropean για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του διαγωνισμού, εκτός σοβαρού απροόπτου δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

    Συνεχίζοντας με τα ΕΛΠΕ, ο ρόλος του δημοσίου δεν φαίνεται να είναι ανενεργός στην τρέχουσα διαδικασία αλλά ούτε και στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν. Το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) θα διαθέσει το 20% στη διαδικασία πώλησης (από 35,48% που ελέγχει σήμερα) και ο όμιλος Paneuropean θα διαθέσει το 30,1% (από 35,48% που ελέγχει σήμερα). Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, το δημόσιο προκειμένου να διατηρήσει τα δικαιώματα του στις περιοχές που τα ΕΛΠΕ θα πραγματοποιήσουν έρευνες υδρογονανθράκων πρόκειται να δημιουργήσει θυγατρική εταιρεία στον όμιλο, στην οποία θα κατέχει το ποσοστό του 35%. Σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της διαδικασίας η Paneuropean σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έχει αποφασίσει να διοριστεί σύμβουλος για την πώληση του 30,1%, που πωλεί η πλευρά Λάτση, η Lazard ενώ το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του, έχει επιλέξει ως χρηματοοικονομικούς σύμβουλους τις Goldman Sachs και NBG Securities.

    Λιγνιτικές μονάδες – ΔΕΗ

    Παναγιωτάκης ΔΕΗ

    Ο μήνας Μάιος φαίνεται να παίρνει μαζί του όλες τις εντάσεις γύρω από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Στις 31 Μαΐου θα λάβει χώρα και η επίσημη πρόσκληση πώλησης για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για τις δύο θυγατρικές εταιρίες Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε. και Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.

    Στις δύο επιχειρήσεις βρίσκονται οι αντίστοιχοι λιγνιτικοί σταθμοί με την πρώτη να διαθέτει σύνολο ενεργητικού 431,5 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη 485,4 εκατ. ευρώ.

    Πηγές αναφέρουν πως η ΔΕH προσδοκά προτάσεις από κοινοπραξία ελληνικού ενεργειακού ομίλου με κινεζικό κολοσσό και ενδεχομένως και από μία ή και δύο εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες. Η 21η Ιουνίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ στις 3 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι εταιρείες που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο. Στις 5 του ίδιου μήνα αναμένεται να δημοσιευθεί και η πρόσκληση κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

    Και όλα αυτά σύμφωνα με τους κανονισμούς που θέτει το επικαιροποιημένο μνημόνιο καθώς μέχρι το τέλος του 2018, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή με την πώληση των μονάδων της δημόσιας εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνεργασία Forthnet-ΕΛΠΕ για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Στις 26 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση για την απόσχιση κλάδων της λιγνιτικής παραγωγής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ συναντήθηκε ο υπουργός Γ. Σταθάκης

     



    ΣΧΟΛΙΑ