• Business

    Καύσιμα: Ο τουρισμός δίνει ώθηση στην κατανάλωση – Αύξηση 5,5% στη βενζίνη και 13% στο ντίζελ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    βενζινη


    Ώθηση στην αγορά πετρελαιοειδών δίνει η τουριστική σεζόν, η οποία εξελίσσεται καλύτερου του αναμενόμενου.

    H κατανάλωση καυσίμων συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους ανθρώπους του κλάδου που προσδοκούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των απωλειών του 2020. Χρονιά κατά την οποία παρατηρήθηκε σημαντική κάμψη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και τις σημαντικές κυκλοφοριακές απαγορεύσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο οι πωλήσεις βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 5,5% και ντίζελ κατά 13%, διατηρώντας το θετικό μομέντουμ που αναπτύχθηκε μετά την άρση του lockdown. Θετικό ήταν το πρόσημο και στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους (στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου), όπου η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε κατά 1% και ντίζελ κατά 4%. Όλα δείχνουν πως η φετινή χρονιά –εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου- θα κλείσει θετικά, δίνοντας βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις του χώρου που ταλανίζονται έντονα από την πανδημία του κορονοϊού. Το τελικό πρόσημο θα εξαρτηθεί και από την ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες.

    «Τα πράγματα πάνε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε, κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του κλάδου, επισημαίνοντας πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε τόσο ο εσωτερικός όσο και ο εξωτερικός τουρισμός. Οι «διήμερες αποδράσεις» των Αθηναίων και συνολικά των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας με αυτοκίνητο σε παραθαλάσσιους προορισμούς κατά τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού τόνωσαν τις πωλήσεων καυσίμων, ύστερα από μεγάλο διάστημα.

    Επιπλέον, παρά την επιφυλακτικότητα που υπήρχε στην αρχή της σεζόν, οι τουριστικές αφίξεις κυμάνθηκαν σε υψηλά –δεδομένων των συνθηκών- επίπεδα, με τους τουρίστες να μην φαίνεται να πτοούνται από τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων σε κορυφαία θέρετρα της χώρας.

    Πολλοί ξένοι τουρίστες επιλέγουν τη λύση του rent a car για τις μετακινήσεις τους στους προορισμούς που επισκέπτονται καθώς θέλουν να αποφύγουν τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Καθοριστικής σημασίας είναι και η αναθέρμανση του γιότινγκ αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία βασίζεται στην κατανάλωση ενέργειας. Οι μεταφορές και η παραγωγή καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ντίζελ, το οποίο παραμένει βασικό καύσιμο.

    Τέλος, όσον αφορά στην τιμή της αντλίας, δεν αναμένεται –εκτός απροόπτου- σημαντική αποκλιμάκωση από τα σημερινά επίπεδα λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης. Αντίθετα, εκτιμάται πως θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για τους επόμενους τουλάχιστον δυο με τρεις μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ