• Business

    Καχυποψία και από τις δυο πλευρές (ΔΝΤ vs Τσακαλώτου)

    Eurogroup


    Στη σκιά της αποκάλυψης του WikiLeaks με τους διαλόγους μεταξύ του Πόουλ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου ξεκινούν σήμερα εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Η καχυποψία μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ είναι διάχυτη και απειλεί να υπονομεύσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία της ελληνικής πλευράς, αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων, για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έτσι, η συνάντηση που θα έχει (πιθανότατα το απόγευμα) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των θεσμών θα είναι κάτι παραπάνω από μία απλώς αναγνωριστική συνάντηση, καθώς το κλίμα σε αυτήν ενδέχεται να καθορίσει το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες και το πόσο επηρεάζει τη διαπραγμάτευση η υπόθεση WikiLeaks.

    Πάντως, η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε φαίνεται διατεθειμένο να αφήσει αυτήν την ιστορία πίσω του, και είναι χαρακτηριστική η αναφορά που κάνει στην «προσωπική ασφάλεια» της ομάδας που εκπροσωπεί το ΔΝΤ στην Αθήνα και η έκκλησή της για σεβασμό της ιδιωτικότητάς της, μία αιχμή που σαφώς δείχνει πως η επικεφαλής του Ταμείου θεωρεί την Αθήνα υπεύθυνη για τη διαρροή των συνομιλιών στο WikiLeaks.

    Μπορεί να έχει καλή εξέλιξη και κατάληξη μία διαπραγμάτευση που διεξάγεται υπό αυτό το καθεστώς καχυποψίας; Πάντως, είναι δεδομένο ότι οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Και μάλιστα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για την Ελλάδα μετά την αποκάλυψη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ήδη το βράδυ της Κυριακής μία προπαρασκευαστική συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει, με πρωτοβουλία του ΔΝΤ, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αμβλύνει τις αντιθέσεις.

    Αυτό λοιπόν που μένει να δούμε είναι αν οι δανειστές έρχονται αυτήν τη φορά ως ένα ενιαίο μέτωπο, και πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις απαιτήσεις για νέα μέτρα ύψους 5,4 δις ευρώ, με τον «κλήρο» να πέφτει, σε πρώτη φάση, στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: ΣΟΚ στην Αγγλία! Παίκτες των Arsenal, Chelsea και Leicester εμπλέκονται σε σκάνδαλο Doping



    ΣΧΟΛΙΑ