• Ναυτιλία

    Κ. Ξυλά: Στο σφυρί διώροφο στο Ψυχικό για χρέη στην HSBC

    Κατερίνα Ξυλά (αριστερά)


    Σε ηλεκτρονική δημοπρασία πρόκειται να βγει στις 9 Οκτωβρίου ένα ακίνητο ιδιοκτησίας της Κατερίνας Ξυλά, με επισπεύδουσα την τράπεζα HSBC, για οφειλές της από δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν το 2009 και το 2010, αναφέρει η διεθνής ναυτιλιακή ιστοσελίδα tradewinds, επιβεβαιώνοντας το αντίστοιχο ρεπορτάζ του Mononews. 

    Πρόκειται για ένα διώροφο ακίνητο στο Ψυχικό, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 355.000 ευρώ, που θα είναι και η τιμή έναρξης της δημοπρασίας, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η HSBC θα ανακτήσει μικρό μόνο μέρος των οφειλομένων, που ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια δολάρια από την αρχική οφειλή, συν ακόμα 800.000 δολάρια από τόκους. Η HSBC έχει δικαιωθεί στην υπόθεση αυτή από αγγλικό δικαστήριο τον Ιούλιο του 2018.

    Οι οφειλές αυτές προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν το 2009 και το 2010 σε εταιρείες ελεγχόμενες από την Pyrsos Shipping, η οποία ανήκει εξ ημισείας στις αδελφές Κατερίνα και Ντόρις Ξυλά. Η HSBC τις χρηματοδότησε με 31,5 εκατ. δολάρια για τα νεότευκτα πλοία χωρητικότητας 33,000-dwt, Antaeus (2009) και Apellis (2010). Εγγυήσεις δόθηκαν από την Pyrsos και την Κατερίνα Ξυλά, αλλά όχι από τη Ντόρις Ξυλά, η οποία δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία. Η Κατερίνα Ξυλά δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

    Σημειώνεται ότι, παρότι πρόκειται για απόφαση βρετανικού δικαστηρίου, δεν θα επηρεαστεί από το Brexit, καθώς ελήφθη πριν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με Έλληνα δικηγόρο που επικαλείται το TradeWinds, οι αγγλικές δικαστικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν και στη χώρα μας και μετά το Brexit. «Αυτό δεν θα συμβεί αυτόματα, αλλά μετά την αναγνώριση σε μία σχετικά απλή διαδικασία, χωρίς επανάληψη της δίκης», ανέφερε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Φίλιππος Βενετόπουλος: Η πολιτική χρειάζεται επιτυχημένους επαγγελματίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Β. Μαρινάκης: Tο επικερδές deal της Capital Maritime

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ν. Τσάκος: Η νέα κίνηση της TEN στην αγορά LNG



    ΣΧΟΛΙΑ