• Business

    John Paulson: Κρίση και «προδοσία» απειλούν την αυτοκρατορία της Καραϊβικής

    • Bloomberg
    John Paulson

    John Paulson


    Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος των hedge fund John Paulson την τελευταία δεκαετία, από τότε που πήρε την απόφαση να δραστηριοποιηθεί στο Πουέρτο Ρίκο, στην προσπάθειά του να προστατεύσει, αλλά και να επεκτείνει την περιουσία του σε έναν από τους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ήρθε αντιμέτωπος με τυφώνες, σεισμούς, πανδημία και τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, προκειμένου να συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο πολυτελών ξενοδοχείων και θέρετρων, συγκροτημάτων, γραφείων και αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, που εξυπηρετούν τους πλούσιους του νησιού.

    Σήμερα, αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα “απειλών”: μηνύσεις που χτυπούν την καρδιά της αυτοκρατορίας του στην Καραϊβική.

    Στη Νέα Υόρκη, το ανοικτό μέτωπο είναι μια άσχημη δικαστική διαμάχη διαζυγίου, με την πρώην σύζυγό του να ισχυρίζεται ότι χειραγώγησε την αξία ενός από τα ακίνητά του στο Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να “αποστραγγίσει” τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια από ένα καταπίστευμα, που είχε για τα παιδιά του.

    O John και η Jenica Paulson

    Μεταξύ των ισχυρισμών της πρώην, είναι ότι ο Paulson αγόρασε ένα ρετιρέ στο St. Regis από ένα από τα καταπιστεύματα της οικογένειάς του σε εικονικά χαμηλή τιμή, επιτρέποντάς του ουσιαστικά να αποσπάσει 10 εκατομμύρια δολάρια από την οντότητα που δεν είχε δικαίωμα.

    Την ίδια στιγμή, στο νησί, αντιμετωπίζει μηνύσεις από τον επί χρόνια συνεργάτη του, Fahad Ghaffar, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Paulson προσπαθεί να τον εξαπατήσει από το μερίδιό του στις επιχειρήσεις τους στο Πουέρτο Ρίκο.

    Ο Paulson, αρνείται τις κατηγορίες της πρώην συζύγου του και έχει καταθέσει μήνυση για εκβιασμό και διαφθορά εναντίον του Γκάφαρ και της οικογένειάς του, ενώ ισχυρίζεται ότι υπεξαίρεσαν εκατομμύρια από την επιχείρηση στο Πουέρτο Ρίκο, «προδίδοντας την εμπιστοσύνη του Πόλσον και δαγκώνοντας το χέρι που τους ταΐσε».

    Το διακύβευμα μεγάλο

    Το χαρτοφυλάκιο του Paulson στο Πουέρτο Ρίκο θα μπορούσε να αξίζει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, ενώ σύμφωνα με τον Ghaffar, θα κερδίσει άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Ο τουρισμός “ανθεί”, καθώς οι “σειρήνες” του ηλιόλουστου αμμουδερού νησιού, προσελκύουν επισκέπτες υψηλής ποιότητας σε μέρη όπως το St. Regis Bahia Beach Resort, με κόστος διαμονής στα 2.000 δολάρια τη βραδιά, το οποίο απέκτησε ο Paulson πριν από μια δεκαετία.

    Εν τω μεταξύ, η εισροή 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακά κεφάλαια, στον απόηχο του τυφώνα Μαρία το 2017, ρίχνει “λάδι στη φωτιά”.

    Τι γίνεται εκτός Πουέρτο Ρίκο

    Αλλά και εκτός, Πουέρτο Ρίκο, το αποτύπωμα του Paulson έχει συρρικνωθεί δραματικά.

    Προχωρώντας σε ένα “sorting” υψηλών ενυπόθηκων δανείων, πριν από την κατάρρευση της αγοράς το 2007, βοήθησε στο να αυξηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του hedge fund Paulson & Co. σε περισσότερα από 38 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011.

    Ωστόσο, λάθος χειρισμοί συρρίκνωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία στο τέλος της δεκαετίας σε λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ώσπου το 2020 επέστρεψε κεφάλαια επενδυτών και μετατράπηκε σε οικογενειακό γραφείο.

    Από το 2020, η αξία των διαπραγματεύσιμων μετοχών της Paulson έχει συρρικνωθεί από 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους.

    Μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης σημειώθηκε το 2022, όταν το οικογενειακό του γραφείο πούλησε μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, εν μέσω απωλειών στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες θέσεις του.

    Παρόλο που οι μετοχές μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των δραστηριοτήτων, η καθαρή θέση της Paulson είναι τώρα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την κορύφωση στα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Ωστόσο, μια καταγγελία που υποβλήθηκε από τον Ghaffar την Πέμπτη, αναφέρει ότι η καθαρή περιουσία του Paulson έχει πέσει σε λιγότερο από 500 εκατομμύρια δολάρια, αν και αυτό μπορεί να μην περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία σε οικογενειακά καταπιστεύματα.

    Οι δικηγόροι του Paulson αρνήθηκαν να σχολιάσουν κάτι για την περιουσία του.

    “Ξανανιώνει” ο Ghaffar

    Καθώς το χαρτοφυλάκιο του Paulson στο Πουέρτο Ρίκο έχει αποκτήσει κάποια σημασία, το ίδιο ισχύει και για τις πιθανές επιπτώσεις των αγωγών του Ghaffar.

    Φορώντας ένα μαύρο σακάκι πάνω από ένα γκρι πουκάμισο σε μια πρόσφατη καθημερινή εμφάνιση, ο Ghaffar φαίνεται νεότερος από 39.

    Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια με πτυχίο στα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά, εργάστηκε σε ένα ταμείο στην UBS Group AG που αντιμετώπιζε τοξικά περιουσιακά στοιχεία στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Έφυγε από την UBS το 2011 για να αρχίσει να επενδύει μόνος του και το 2013 γνώρισε τον Paulson.

    Fahad Ghaffar και John Paulson (Πηγή: Bloomberg)

    Εκείνη την εποχή, ο Paulson έψαχνε να αγοράσει το θέρετρο St. Regis και ο Ghaffar δήλωσε ότι σκεφτόταν να αποκτήσει μερίδιο σε ένα γήπεδο γκολφ με το σήμα του Τραμπ στην κοντινή Coco Παραλία, που τελικά χρεοκόπησε.

    Σύντομα δούλευαν και επένδυαν μαζί. Ο Ghaffar, σημειώνει ότι κατέχει το 44% μετοχικού μεριδίου στο Vanderbilt Residences, τον νέο πολυτελή πύργο 22 ορόφων που αποτελεί κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη της Paulson.

    Επιπλέον, κατέχει μέρος του Condado Vanderbilt Hotel και του La Concha Renaissance Resort, αμφότερα στην καρδιά της τουριστικής περιοχής του San Juan, καθώς και μερίδια σε άλλα περιουσιακά στοιχεία της Paulson.

    Η όμορφη σχέση και οι ορκισμένοι εχθροί

    «Ο Τζον κι εγώ μοιραστήκαμε μια όμορφη σχέση για 10 χρόνια. Δημιουργήσαμε έναν τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας για τον λαό του Πουέρτο Ρίκο», τόνισε  σε συνέντευξή του στο Σαν Χουάν.

    «Ωστόσο, είμαστε και οι δύο τώρα στο σημείο που δεν πιστεύω ότι εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Και ο καλύτερος τρόπος για εμάς θα ήταν να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία με δίκαιο τρόπο», συμπλήρωσε.

    Ένας εκπρόσωπος του Paulson είπε ότι ο Ghaffar υπερβάλλει όσον αφορά τον ρόλο του. «Ήταν απλώς ένας υπάλληλος με κλασματικά, αν υπάρχουν, μερίδια ιδιοκτησίας», είπε.

    Η αγωγή που υποβλήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από τον Paulson, αναφέρει ότι ο Ghaffar ήταν «ένας άνεργος επενδυτής εμπορικών ακινήτων στην Τάμπα της Φλόριντα που “τσαλακωνόταν” για να κάνει συμφωνίες», όταν προσέγγισε τον δισεκατομμυριούχο το 2013.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι προσελήφθη ως junior αναλυτής και τελικά προήχθη να επιβλέπει όλες τις επενδύσεις της Paulson στο Πουέρτο Ρίκο.

    O Paulson ισχυρίζεται ότι ο Ghaffar χρησιμοποίησε μέλη της οικογένειας και εταιρείες “κέλυφος”, προκειμένου να αποσπάσει εκατομμύρια από τις επιχειρήσεις για να υποστηρίξει έναν ολοένα και πιο πλούσιο τρόπο ζωής: εξαψήφια ψώνια σε Louis Vuitton και Chanel, περισσότερα από 600.000 δολάρια σε ταξίδια με ιδιωτικό τζετ και 20.000 δολάρια τη βραδιά σε νυχτερινά κέντρα του Λας Βέγκας.

    Έτσι, ο Paulson ζητεί αποζημίωση 190 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η πλευρά του Ghaffar, κάνει λόγο για «κόλπο δημοσιότητας».

    Για χρόνια, οι δύο μεγαλοεπενδυτές έμοιαζαν να είναι μια ισχυρή ομάδα: ο Ghaffar, με καταγωγή από το Πακιστάν, που ζει στο νησί και διαχειρίζεται καθημερινές υποθέσεις, ενώ ο 67χρονος Paulson —ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα στον κάλο των οικονομικών— παρέμεινε στη Νέα Υόρκη.

    Συχνά θεωρούνταν το Νο1 πρόσωπο της επενδυτικής κοινότητας στο νησί, καθώς τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα θέρετρά τους, αποτελούσαν χώρους πολιτικών συγκεντρώσεων, ενώ φιλοξενούσαν διασημότητες.

    Xαρακτηριστική φωτογραφία από το κλειστό δείπνο: (από αριστερά) ο επενδυτής John Paulson, ο πρεσβευτής Martin Indyk, ο chairman Paul Volcker, o οικοδεσπότης Στέλιος Ζαββός, o George Soros και ο στρατηγός Wesley Clark.

    Όμως, στα παρασκήνια, οι εντάσεις “φούντωναν”.

    Στην αγωγή που κατατέθηκε την Πέμπτη, ο Ghaffar αναφέρει ότι «δούλεψε ακούραστα» για την Paulson για μια δεκαετία και δικαιούταν ένα ποσοστό από τα έσοδα.

    Προσθέτει μάλιστα ότι ο Paulson ήταν «ζηλιάρης και εχθρικός» καθώς ο Ghaffar επρόκειτο να κερδίσει σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια με τις επενδύσεις του στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ λίγο αργότερα, ο Paulson έσπασε τη συνεργασία τους.

    Ο Ghaffar «δεν δικαιούται πλέον καμία αποζημίωση», ανέφεραν σε δήλωση οι δικηγόροι του Paulson.

    Τα νομικά δεινά του Paulson, έχουν “αιχμαλωτίσει” την επιχειρηματική κοινότητα του Πουέρτο Ρίκο, όπου ο δισεκατομμυριούχος βοήθησε στην αναμόρφωση της τουριστικής βιομηχανίας, τροφοδότησε μια οικοδομική έκρηξη και δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Το 2014, ο Paulson επένδυσε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Vanderbilt, το κτίριο 104 ετών που είχε εγκαταλειφθεί για σχεδόν δύο δεκαετίες, μια κατάλληλη τότε επένδυση για την επικράτεια των 3,2 εκατομμυρίων που περνούσε από βαθιά ύφεση.

    Αυτή τη στιγμή, Paulson και Ghaffar δεν κάνουν πίσω σε τίποτα.

    Ο Ghaffar έχει μετακομίσει με τη μητέρα, την αδερφή και τον αδερφό του στο Πουέρτο Ρίκο.

    Η γυναίκα του είναι από το Πουέρτο Ρίκο και η κόρη του γεννήθηκε εκεί. «Δεν έχω άλλο σπίτι αλλού», σημειώνει.

    Από την άλλη, ο Paulson διόρισε πρόσφατα τον ανιψιό του, Rafael Cedeño Paulson, στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου για να επιβλέπει τις υποθέσεις του Πουέρτο Ρίκο.

    «Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα εργαζομένων», είπαν οι εκπρόσωποι της Paulson, «και η δέσμευσή μας στο νησί δεν αμφιταλαντεύτηκε ποτέ», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ένταση στη Μέση Ανατολή επαναφέρει τα σενάρια για $100/βαρέλι στο πετρέλαιο

    Moody’s – Fitch: Βάζουν το αξιόχρεο του Ισραήλ στο μικροσκόπιο, πιθανή υποβάθμισή του

    Τζερόμ Πάουελ (FED): Προχωράμε προσεκτικά – Πολύ αυξημένοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι



    ΣΧΟΛΙΑ