• Business

    Jeff Bezos: H Blue Origin πάει τη ΝASA στο δικαστήριο για τη συμφωνία με την SpaceX του Elon Musk

    • Newsroom
    O Τζεφ Μπέζος μπροστά από εναν πύραυλο του προτζεκτ Blue Origin

    Τζεφ Μπέζος


    Η διαστημική εταιρεία του Jeff Bezos, Blue Origin, έκανε μήνυση στη NASA, διαμαρτυρόμενη για την απόφασή της να αναθέσει ένα μεγάλο συμβόλαιο ύψους 2,9 δισ. δολαρίων στην SpaceX, του Elon Musk.

    O ιδρυτής της Amazon, δήλωσε ότι στη συμφωνία υπάρχουν “θεμελιώδη ζητήματα”, χαρακτηρίζοντάς την άδικη, αναφέρει το BBC.

    Στην μήνυση, που κατέθεσε την Παρασκευή, η Blue Origin δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι χρειάζονταν δύο πάροχοι για την κατασκευή του συστήματος προσγείωσης, το οποίο θα μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης από το 2024.

    Παράλληλα, κατηγόρησε τη NASA για “παράνομη και ακατάλληλη αξιολόγηση” των προτάσεών της κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

    Η NASA δεν έχει σχολιάσει το θέμα προς το παρόν.

    “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ζητήματα που προέκυψαν από αυτή την ανάθεση και τα αποτελέσματα της πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού και η ασφαλής επιστροφή της Αμερικής στη Σελήνη”, δήλωσε η Blue Origin.

    Σημειώνεται ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της NASA παραδέχτηκε ότι ο τρέχων προϋπολογισμός της διαστημικής υπηρεσίας αναγκαστικά απέκλεισε την επιλογή δύο εταιρειών. Αυτό έγινε αφού το Κογκρέσο χορήγησε μόνο 850 εκατομμύρια δολάρια από τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε για το έργο της προσελήνωσης η NASA.

    Σημαντικό ρόλο στην επιλογή έπαιξε το γεγονός ότι η προσφορά της SpaceX ήταν χαμηλότερη. Τον Ιούλιο, ο Bezos προσφέρθηκε να καλύψει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έξοδα της NASA προκειμένου να επανεξετάσει τη σύμβαση, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, η NASA ελπίζει να επιστρέψει με ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972.

    Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ πρέπει να καταθέσει την απάντηση της στη μηνυτήρια αναφορά έως τις 12 Οκτωβρίου. Η SpaceX δεν έχει ακόμη σχολιάσει  την κίνηση της Blue Origin.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ